Kina vodi Ukrajinu pred Haaški sud

Haaški sud
21 komentar

Kijevu prijeti financijska kazna od čak 4,5 milijardi dolara, nakon što je skupina kineskih ulagača pokrenula sudski postupak protiv zemlje zbog kršenja bilateralnog sporazuma o ulaganju između Kine i Ukrajine.

Beijing Skyrizon Aviation, s nekoliko drugih kineskih investitora, podnio je zahtjev Stalnom arbitražnom sudu u Haagu.

Tužitelji su zatražili odštetu za nepravedan tretman kineskih investitora od strane Ukrajine, što je rezultiralo značajnim gubicima i u Ukrajini i u Kini, objavio je Skyrizon u objavi na We Chatu.

Kineski investitori tvrde da su ukrajinske vlasti kontinuirano provodile nezakonite mjere protiv tvrtke i kažu da su spremne upotrijebiti sve moguće pravne alate za obranu svojih legitimnih prava.

Skyrizon je 2016. ponudio kupnju 56 % udjela u Motor Sichu iz Zaporožja, jednom od vodećih svjetskih proizvođača motora za zrakoplove i helikoptere. Cilj sporazuma bio je pomoći Kini da popuni prazninu u proizvodnji zrakoplovnih motora i Ukrajini da ponovno pokrene vlastitu proizvodnju.

BeijingbSkyrizonbAviation navodno je pristao uložiti 250 milijuna dolara u ukrajinske tvornice, te uspostaviti tvornicu za montažu i servisiranje u jugozapadnoj kineskoj općini Chongqing.

Početkom 2018. Služba sigurnosti Ukrajine pokrenula je kriminalističku istragu protiv Motor Sicha zbog navoda da je oprema tog poduzeća izvezena u Kinu. Zaustavljeno je trgovanje dionicama Motor Sicha na ukrajinskoj burzi, a zaplijenjen je i registar dioničara. Kao rezultat toga, prethodno dogovoreni posao nije bio dovršen. Sud u Ukrajini također je zamrznuo 41 % dionica Motor Sicha pod kontrolom kineske tvrtke.

Kijev je u siječnju 2021. uveo sankcije protiv kineskih investitora. Kazne su uključivale blokadu imovine, smanjenje trgovinskih operacija, djelomični ili potpuni prekid tranzita resursa te letove i prijevoz preko teritorija Ukrajine.

U ožujku je sud u Kijevu zaplijenio cjelokupnu imovinu i sve dionice zrakoplovne tvrtke. Tvrtka je navodno prebačena na državno tijelo nadležno za upravljanje imovinom stečenom korupcijskim i drugim kaznenim djelima. Kasnije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao uredbu o nacionalizaciji Motor Sicha.

Prema priopćenju kineskog Skyrizona u siječnju, poduzeće je nezakonito lišeno zakonskih prava kao dioničar Motor Sicha i kao rezultat toga pretrpjelo je ogroman ekonomski gubitak ubrzo nakon uvođenja sankcija.

Hagkinasudski postupakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

Ma zapadni partneri će se isprsit obilnim financijskim potporama prijateljima u ukrajini. Samo što nisu stigli kamioni dolara…

tihobl
2 godine prije

Ukri naprave se pametni i nacionalizuju firme sto su kinezi pokupovali. Od svaba traze i ratnu odstetu za WWII. Cak traze da im se isplati bahova biblioteka koju su vratili svabama prije 20 godina. Kazu da vrijedi desetine milijardi. Za tajkune kazu da sa rusima spremaju drzavni udar kako bi ih pohapsili i oteli imovinu.

Ukri su bankrot, a Rusija vise nece da ih izdrzava. Sad pokusavaju da namaknu sa bilo koje strane koji dolar da izdrze na vlasti jos koji mjesec.

Dokurčilomi
2 godine prije

Izgleda Kinezi dobivaju izlaz na Crno more.

Bor3
2 godine prije

Ukrajina je najsiromasnija zemlja u Europi.
U Moldaviji imaju cak veci zivotni standard.
GDP im je 120-ti u svijetu, ispred njih je cak Sri Lanka.
Nasljedili su iz SSR to divnu tvornicu Motor Sich, svjetskog ranga koja je pravila i valjda jos uvijek pravi motore za avione, helihoptere i brodske turbine.
Ako pravi, ne izvozi za Rusiju zato jer im je ukrajinska vlada zabranila eksport za Rusiju.
Ukrajina je morala izabrati put da ima dobre osnose i s Rusijom i s zapadom ali jedan mali % Ukrajinaca je nametnuo narodu konfliktnu situaciju.
Ta mala grupa Ukrajinaca zivi na zapadnim fondovima, se bogati na tom novcu i namece svoju volju preko TV, novina, javnih prosvjeda i intimidacije ostalog stanovnistva koji ne zeli konflikt.

Radar
2 godine prije

A sigurno kinezima treba stara ukrajinska oprema, imaju oni opreme, oni trebaju detaljne nacrte i sve podatke koji idu uz nacrte, sastav materijala-legura itd.
Eventualno će uzeti staru opremu i preseliti u neku afričku zemlju ali kinu, teško.
Osim ako se radi o kakvoj sirotinjskoj firmi koja opremu-strojeve ne može kupiti, neamo više detalja.
Kinezi obično kupe firmu, rade jedno vrijeme i onda presele pogon u Kinu, zapravo unište konkurenciju, nastavljaju proizvodnju u kini a oprema u talionicu.

užio
2 godine prije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u utorak Ukrajinu i njezine zapadne sponzore za ugrožavanje sigurnosti Rusije i naglasio da Moskva može odgovoriti na takve prijetnje.

Lavrov je dalje okrivio Zapad što je isprovocirao Ukrajinu da počini akcije protiv Rusije i utjecao na nju da upotrijebi silu u spornom području Donbasa.

Dodao je kako Moskva ne isključuje mogućnost da se Kijev “upusti u vojnu avanturu” protiv Rusije, posebice jer je Sjevernoatlantski savez (NATO) nedavno povećao broj svojih vojnika stacioniranih u regiji, kao ohrabrenje Ukrajini.

Na kraju, Lavrov je naglasio kako se Rusija zalaže za provedbu Protokola iz Minska od njegovog nastanka, za razliku od ostalih potpisnica koji se ne pridržavaju potpisanog ugovora.

Milione puta je napisano i ponovljeno da su ugovori za Hitlera bili tek komad papira kao da to nije i za zapad u slučaju Irana, u slučaju Minska idt.

tadija
2 godine prije

Posvađao ih”Zapad” sa majčicom Rusijom i to je bila velika greška.
Ovu grešku je teško ispraviti.
Čini mi se da je Kličkov skužio da je sudjelovao u gluposti.
Povukao se i ne čuje se za njega.

polin
2 godine prije

Rusija i Ukrajina imaju ugovor do god. 2024 da ruska nafta ili plin ide preko ukrajinskog teritorija.
Ukrajina bi zelila produziti ugovr za sljedecih 10 godina, medjutim Rusija ne zeli uopce pregovarati o produzenju ugovora.
Ukrajina na zahtijev zapada je s Rusijom u ratu.
Zapad kaze da Rusija mora izvoziti naftu ili plin preko Ukrajine za Europu, jerbo na taj nacin Ukrajina bi zaradila oko 3 miljarde Dolara. Dakle Rusija mora hraniti svog neprijatelja. Vidjet cemo.
Mislim da Rusi govore sebi u bradu taj film necete vidjeti.
Poslje 2024 vise nece tece ruski plin ili nafta preko ukrajinskog teritorija za Europu, proradio ili ne plinovod 2 ispod Baltika.

Dokurčilomi
2 godine prije

Šta ste i vi počeli cenzurirati? Koga sam povrijedio ili uvrijedio ili prekršio neku točku? Samo sam sarkastično komentirao kako će nakon suda Kina dobiti izlazak na Crno more.

Dokurčilomi
2 godine prije

Ispričavam se adminu. Nešto nije u redu ili vas blokiraju. U firefoxu imam stanje od prije dva dana.

Sustavni popravljač
2 godine prije

Iskeširaj sve iz privremenog spremnika.

Vrati nam se opet.

nessy
2 godine prije

Ukrajinci, vireci iz USA guzice, pokusavaju se umiliti gospodarima, a i jos nesto usicariti. Samo Kina nije Albanija, i lako bi im moglo izaci na nos slusanje svojih vlasnika. Kina ce dobiti svoje, naplatit ce se bilo sudski ili drugacije, ali, stvar je obraza ne dozvoliti da te pljackaju jadnici koji uvoze krumpir.

Scorpiorex
2 godine prije

Ujraina,primjer kako ne treba voditi politiku

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Istocni narodi su zaostali i njima nema pomoci,bio kapitalizam ili komunizam.Izbjegavati u sirokom luku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI