Kineski parlament jednoglasno usvaja zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong

Hong Kong - Zakon o nacionalnoj bezbjednosti
8 komentara

Zakon, koji je hongkonško rukovodstvo podržalo, izazvao je proteste u gradu, jer su ga neki stanovnici smatrali potkopavanjem njihovih sloboda. Takođe je privukao kritike i sankcije od strane Sjedinjenih Država, uprkos tome što je Peking više puta izjavio da je pitanje Hong Konga unutrašnja stvar države i da se ne trebaju miješati.

Kineski parlament jednoglasno je u utorak ujutro usvojio zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong koji predviđa zatvorsku kaznu i novčane kazne za djela kao što su subverzija, secesija, terorizam ili stranačka tajna dejstva koja mogu da ugroze nacionalnu bezbjednost.

Odobren od strane 162 člana Stalnog odbora Narodnog kongresa, zakon predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, suprotno ranijim granicama od 10 godina. Kako se izvještava, Odbor za osnovni zakon će se sastati „odmah nakon što stalni komitet usvoji zakon kako bi raspravljali o njegovom dodavanju u Aneks III Osnovnog zakona“.

Zakonom bi bilo pravosnažno osnivanje agencije za kontinentalnu bezbjednost u Hong Kongu, a komitet na čelu s izvršnim direktorom će imenovati sudije za nadzor slučajeva nacionalne bezbjednosti. Izvršnog direktora će nadgledati centralna vlada, a novi zakon će biti integrisan u postojeći hongkonški zakon.

Gradska čelnica Hong Konga, Carrie Lam, rekla je da nije primjereno da ona komentariše zakon, pošto rasprava o njemu u Pekingu još traje, napominjući da će ona dati komentar čim budu otkriveni detalji.

Nacrt zakona trebao bi biti objavljen popodne, kada će se prvi put objaviti detalji javnosti, prenosi novinska agencija Xinhua. Očekuje se da zakon stupi na snagu 1. jula.

Zakon o nacionalnoj bezbjednosti uveden je prošlog mjeseca, što je izazvalo dodatni talas protesta u Hong Kongu, jer neki stanovnici strahuju da će to potkopati njihove slobode. Peking je primio osudu zakona od strane Sjedinjenih Država, ali ju je odbacio, insistirajući na tome da je Hong Kong interni predmet i da zbog toga nije podložan spoljnom uplitanju.

Washington je ukinuo poseban status Hong Konga, okončao svoj izvoz odbrambene opreme i “osjetljive tehnologije” u bivšu Specijalnu administrativnu regiju i zaprijetio da će primijeniti druge “mjere”, istovremeno odbacujući nacionalni zakon o bezbjednosti.

Hong Kongkinakineski parlamentZakon o nacionalnoj sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cibo
3 godine prije

Aj dobro, jos jedna propala americka obojena revolucija.

Slovenac
3 godine prije

Kinezi gladko rese neke balavce iz hong konga

Janoš
3 godine prije

Baš mi je to zgodno kako Washington odbacuje Nacionalni zakon o bezbjednosti koji je donijeo Peking a odnosi se na suvereni kineski teritorij.
Pokušavam zamisliti kako bi izgledalo kada bi Peking odbacio nekakav Nacionalni zakon koji se odnosi npr. na državu New Jersey a donijeo ga je američki Parlament.

Red Dog
3 godine prije

Hong Kong je Kina.
Sto brze shvataju to, tim bolje po njih.
Otpor ne pomaze, samo izigravaju majmune za racun USA. Sto duzi otpor, tim duza patnja.
Kina je i mogla cekati, ali peru pare i izbegavaju porez kao ludi preko Hong Konga. Ne samo oni, nego cine tu uslugu i onima iz drugih delova Kine. Kako se obracunati sa korupcijom kada tamo curi?

Max
3 godine prije

Očekivan potez.

Spartak
3 godine prije

Bravo NR Kina. Ne dopustite da vam seru po glavi takozvane zapadne demokracije, to jest demonkracije, u vlasti plutokratskih demona koji putem svojih masmedija ispiru mozgove naivnih neukih ljudima, a takva je većina čovječanstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI