Kineski rast je revidiran naviše

Kina ekonomija trziste
11 komentara

Kineska ekonomija će imati bolje rezultate nego što se očekivalo i predviđa se rast od 5% ove godine, objavio je Fitch Ratings u revidiranoj prognozi objavljenoj u srijedu.

Predviđanje rasta za drugu najveću svjetsku ekonomiju podignuto je u odnosu na decembarska očekivanja od 4,1% zbog “dokaza da se potrošnja i aktivnost oporavljaju brže nego što se očekivalo” jer je Peking ukinuo svoja stroga ograničenja Covid-19.

To dolazi nakon slabijeg učinka nego što se očekivalo prošle godine, kada je BDP zemlje porastao za 3%, što je otežano teškim izolacijama. Agencija za rejting očekuje da će ekonomska aktivnost biti jaka u prvoj polovini godine, potaknuta “brzim oporavkom ” od pandemije.

“Vjerujemo da će stabilizacija oporavka ostati ključni fokus u bliskoj budućnosti, ali ne predviđamo agresivno ublažavanje makropolitike” , napisali su ekonomisti u saopštenju.

Najnoviji kineski indeks menadžera nabavke (PMI), mjera poslovne aktivnosti za proizvodnju i usluge, također je skočio, što ukazuje na rast.

Proizvodni PMI u zemlji porastao je na 50,1 u januaru sa prethodnog očitavanja od 47, dok se PMI u sektoru usluga popeo na 54,4, najviši nivo od juna 2022. Vrijednost iznad 50 ukazuje na ekspanziju ekonomske aktivnosti, dok očitavanje ispod ukazuje na smanjenje .

UBS očekuje da će se potrošnja u Kini umjereno poboljšati, predviđajući da će potrošnja biti prilično “oprezna” zbog naprezanja u povjerenju potrošača.

“S obzirom da je zaposlenost i prihodi domaćinstava još uvijek potrebni za oporavak, povjerenje potrošača se možda neće u potpunosti oporaviti, ali će umjesto toga ostati oprezni”, rekao je glavni kineski ekonomista investicione banke Wang Tao u bilješci.

Višak ušteđevine kineskih domaćinstava procjenjuje se na 4 do 4,6 biliona juana (590 do 678 milijardi dolara), ali prema UBS-u, ove uštede možda neće biti potrošene ove godine.

“Dalja normalizacija ponašanja potrošača i više oslobađanja viška ušteda mogli bi pomoći u potpori budućeg oporavka potrošnje 2024. i kasnije”, dodao je Wang.

UBS očekuje da će rast kineske potrošnje domaćinstava porasti za 10-11% nominalno i 7,8% realno u 2023.

Fitch RatingskinaRast
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Jedino će oni i rasti.

tihobl
1 godina prije

Prema istraživanju profesora Sajmona Eventa sa Univerziteta u Sent Galenu i Nikola Pizanija sa Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta, od 1400 kompanija iz EU i članica G7 koje su poslovale u Rusiji pre februara 2022. godine manje od 9 posto njih je prodalo barem jednu podružnicu u toj zemlji.

Lucija, prva
1 godina prije

“Njet. Samo poruke žbljb. “Muških san gena Al san ipak žena. Stojin kada piškin. Osićan se muškin. Za me Boga nema, i Zakon nije tema. Građani me birali, Jer mi “nismo krali”. Ne drže mi pridike, Jer nije bilo prilike. Da možemo lažemo, Samo tako kažemo. Od problema grada, Važnija mi brada I naša parada. Život me ide, Nema nike brige. Iman i ženu svoju, Teško naći bolju. Poznata smo lica, Al fale nama dica. Afrikanistu san pita, Zna taj pola svita. Kartu mi pokaza, Kongo se ukaza. Rađati mi nećemo, U Afriku krećemo. Na rič stručnjaka, Došli smo u Afriku Baš u dičju trafiku. Al nismo sami bili, Jer i drugi su tili. Osam ljudi livih, Upadljivo bilih. Pošteno mi plaćamo, Sa dicom se vraćamo. Dica Hrvati budu, Po zlatarskom sudu. Al Plan to je jalovi, Zambijac nas ulovi. U zambijskoj ćuzi Kmica mene g*zi. Al’ nije meni teško,… Čitaj više »

Alex Keller
1 godina prije

Bezgranični su dometi kineske perfektne organiziranosti. Unatoč svim mukama oko blokiranja širenja COVID 19,približavaju se ekonomskom rastu od 5%, što zadivljujuće za ekonomiju baziranu na proizvodnji.

Gnostic
1 godina prije

Rast?Dokle?Ne možeš beskonačno popuniti konačnim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI