Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije poziva stranke u jemenskom sukobu da zaustave eskalaciju

jemenski-vojnici

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika Houthi, pozvala je u ponedeljak strane u jemenskom sukobu da zaustave sve akcije koje rezultiraju porastom tenzija i da nastave sa poštovanjem mirovnog sporazuma iz 2019. godine, potpisanog u Rijadu.

“Koalicija poziva na momentalni prekid bilo kojih koraka protivnih Rijadskom sporazumu, i brz rad na njegovom sprovođenju, pozivajući se na široku podršku sporazumu od strane međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija. Koalicija će nastaviti da preduzima praktične i sistematske korake za sprovođenje Rijadskog sporazuma između zaraćenih strana radi ujedinjenja jemenskih redova, obnove državnih institucija i borbe protiv biča terorizma “, navodi se u saopštenju koalicije, koje je objavila zvanična Saudijska agencija za štampu.

Koalicija je naglasila potrebu da se prioritetni interesi jemenskog naroda stave “iznad svega”.

U ranim satima nedelje, Jemensko Južno prelazno vijeće (STC), koje su pobunjenici stvorili 2017. godine, uvelo je samoupravu u južnim pokrajinama zemlje, proglasilo vanredno stanje i zadužilo oružane snage da ga sprovedu. Savjet je optužio jemensku vladu da je zavaravala jemenske narode, da su bili umiješani u korupciju i da nekoliko mjeseci nisu plaćali plate službenicima i civilima. Međutim, provincije Abian, Shabvah, Hadhramaut, Al Mahrah i Socotra odbile su da podrže odluku savjeta.

U novembru 2019. međunarodno priznata jemenska vlada i STC potpisali su u Rijadu mirovni sporazum, čiji je cilj zaustavljanje oružanog sukoba, koji traje od 2015. godine. Između ostalog, sporazumom je predviđeno da separatisti vrate prethodno zaplijenjene objekte i državne institucije na jugu Jemena vladi.

14
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
igor🇲🇰AnaAnahrvatonaj najgl.....veći Dalton Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alex
Gost
Alex

POzivamo Hutije da sad ne stanu da raspale po svim arapskim fašistima,počev od SA,pa redom sultanate,emirate,šeikate…Vrijeme je da I taj dio svijeta krene put civilizacije. Dosta je bilo srednjeg vijeka!

Bosanac
Gost
Bosanac

Saudijska vojska ‘stavila UN ambleme na uniforme’ 🙂

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR

To je sasvim OK jer UN nije učinio apsolutno ništa da se rat zaustavi. Naprotiv.

Brave new world
Gost
Brave new world

Pala cijena nafte, nema para, moraju se krediti dizati za prezivjeti, a do jučer puni para i obijesti.
Nakon što su ih Ameri i Briti napunili vojnom opremom koja im ničemu ne služi i zaradili, sada ce im isti dati kredite da mogu opet nabavljati od njih vojnu opremu.
Kad tad kad nafta postane irelevantna vratice se saudijci u šatore odakle su i dosli i raspustiti hareme od stotina flundri!

Ana
Gost
Ana

A sto ce EU izdajnicima samo faliti SA islamisticki dolari!!!!

dragi 1905
Gost
dragi 1905

Jeli ovo gube vehabije?Razbiše ih sandalaši meni se čini.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR

To je poruka svima: ako vaš neprijatelj ima svu moguću tehnologiju – ne znači da vas može pobijediti.

varjag
Gost
varjag

Dragi Huti bacite ih na koljena, da sve plate novcem i krvlju i suzama što su radili zlo sirotinji u Jemenu, osramotite ih za sva vremena njih i njihove prijatelje.

hrvat
Gost
hrvat

bravo huti
za dom sremni

Rover70
Gost
Rover70

Sad kad se pokazalo da je vojska SA gomila dobro naoružanih i nesposobnih plaćenika, možda je vrijeme da ta crna rupa na bliskom istoku dobije svoju verziju obojanog godišnjeg doba.
.

Max
Gost
Max

Jedno je oćito iako gladan i napaćen narod Jemena zajedno s vojskom i ostalim pokretima je pokazao hrabrost i ratničko umijeće i mudrom ratnom strategijom i upotrebom moderne tehnologije hametice porazio novčano moćnog Saudijskog neprijatelja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Arapska koalicija predvođena Saudijom, koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika Hutia…. poziva na prekid sukoba. Između zaraćenih strana. Jer oni nisu zaraćena strana. I na srcu su im prioritetni interesi jemenskog naroda. Prava simfonija pogrešnih nota. A Dostojevskom je trebalo 5 godina za napisat ”Idiota”. Neko odumire, neko umire, a budale se množe! Prevedeno zdravo seljački, Saudima gori pod prknom. Bilo bi dobro da ne ljute jako Hutie. Da im ovi ne bi, ovaj put pošteno, razbucali naftne terminale. Pa da onda Ameri i Iranci naprave feštu. Jer im je zbog cijene nafte svanulo. A Saudima omrklo. Jer bi hahari onda mogli zatvorit butigu. Uzet deve. I vratit prinčeve i princeze u oazu… A taman se sjetili ukinut bičevanje. Ljudi. Da ih američki Kongres može pohvalit za duševnost. Stanje ljudskih prava. Jer nema primjedbi. Kao i svake godine. Nisu oni zatucani kao oni Iranci. Gdje žene mogu same hodat ulicom. I vozit aute. Još prije nego je Šah dobio mat. Jbt, al’ su Saudi napredovali. Otkad su izašli iz oaze. I još se sjećaju Muje. Koji je, davno je tome, zujeći pustinjom, dobauljao do oaze. Kad ih je pitao: ”Kolko još ima do mora”? ”Trista kilometara.” ”Dobra vam plaža, al` more…. daleko ba!”

Ana
Gost
Ana

Sto je? Gori dupe??

igor🇲🇰
Gost
igor🇲🇰

svaka cast hutima 👍

POVEZANE VIJESTI

Izbornik