“Komunisti” protiv imenovanja ulice po Steveu Jobsu u Parizu

Front de gauche protiv naziva ulice Steve Jobs
0
0

Pariz je u procesu izgradnje velikog inkubatora za startup kompanije u kojem će poslovati preko 1000 takvih kompanija. Prilikom izgradnje velike sale, grad će izgraditi i nekoliko novih ulica. Jerome Coumet, gradonačelnik Pariza, želi da jednu od tih ulica nazove po preminulom osnivaču kompanije Apple.

U Parizu je mnogo ulica koje nose imena Amerikanaca koji imaju veze sa tim gradom, ali nije jasno zašto Jérôme Coumet želi nazvati jednu ulicu po Jobsu. Jobs je rođen u San Franciscu, nikada nije živio u Francuskoj, a njegovi roditelji su sirijskog, njemačkog i švicarskog porijekla. No, kada upitate nekog osnivača startupa ko mu je uzer, sigurno će reći Jobsovo ime. Možda zato gradonačelnih želi da razvije neku vrstu startup kulture iz Silikonske doline u Gradu svjetlosti.

Front de Gauche, politička grupa krajnje ljevice koju novine Le Parisien nazivaju „komunistima“, žestoko se protivi Coumetovom prijedlogu, a u pismu objavljenom 30. novembra rekli su i zašto. Jobs je loš izbor, dijelom zbog loših uslova rada s kojima su se hiljade ljudi koji su pravili njegove proizvode u Aziji suočavali, a dijelom i zbog poreske politike njegove kompanije u EU (naročito zbog protivzakonitih poreskih olakšica dodijeljenih od strane irske vlade).

Ova politička grupacija je ponudila razumnu alternativu. Predložili su ime Ade Lovelace, viktorijanske matematičarke koja je radila na razvoju prvog kompjuterskog programa zajedno sa Charlesom Babbageom. Ona je, međutim, bila Britanka.

Neki smatraju da je možda najbolje da ulica bude nazvana po nekom od poznatih francuskih inovatora, poput hemičara Louisa Pasteura, matematičara Blaisea Pascalea, fizičara Leona Foucaulta ili čak poljske naučnice Marie Curie koja je, za razliku od Jobsa, provela veliki dio svog života u Parizu.

front de gauchejérôme coumetKomunistinaziv ulicesteve jobs
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI