Konačno „slobodni“ – Poljska će kupovati LNG u SAD-u i prodavati ga Ukrajini

lng tanker brod gas
21 komentar

Još u prosincu 2017. smo opširno objasnili zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom, da bi se na kraju sva predviđanja iznesena u toj analizi pokazala točnima. Iako putem medija, danas to otvoreno priznaju i sami Poljaci.

Informacije o sporazumu poljske tvrtke PGNIG i ukrajinskog ERU-a za isporuku američkog ukapljenog prirodnog plina Ukrajini brzo su se proširile u ruskim medijima, jer bi za Moskvu ovaj posao bio još jedan izazov, piše poljski novinar Andrzej Kubik. U publikaciji Gazeta Wyborcza podsjeća da je, iako je Ukrajina danas neovisna od Gazproma, ruski je koncern i dalje smatra svojom sferom utjecaja.

Poljski državni energetski koncern PGNIG potpisao je ugovor s tvrtkom ERU (Energetski resursi Ukrajine) za isporuku američkog plina Ukrajini, piše poljski novinar Andrzej Kublik u Gazeti Wyborcza.

Prema odredbama sporazuma, PGNIG je kupio u Sjedinjenim Državama brod ukapljenog prirodnog plina, koji će stići u plinsku luku u poljskom gradu Swinoujscie početkom studenog.

Nakon promjene stanja sirovine iz ukapljene u plinovitu, ona će se prevesti do priključka poljskih i ukrajinskih plinovoda u mjestu Germanowice. Ondje će do kraja ove godine ukrajinska tvrtka ERU dobiti plin, objašnjava autor članka.

“Tako će američki plin prvi put u povijesti doći do Ukrajine” , naglašava Andrzej Kublik, iako je ovo pogrešna informacija, jer je u lipnju 2017. u Poljskoj svečano pozdravljen dolazak prvog i do tada jedinog LNG tankera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, američki ukapljeni plin tada nije otišao poljskim potrošačima. Naprosto je preprodan Ukrajini, priopćila je privatna ukrajinska tvrtka ERU Trading, ogranak ukrajinske energetske kompanije Energetski resursi Ukrajine (ERU)

„U protekle tri godine je PGNIG stekao zapažene autoritete na tržištu LNG-a. Imamo priliku kupiti LNG po konkurentnim uvjetima od pouzdanih dobavljača iz cijelog svijeta“, rekao je Piotr Woźniak, šef poljskog državnog energetskog koncerna PGNIG.

Woźniak je dodao da je trenutno transport plina iz Poljske u Ukrajinu ograničen nedovoljnim kapacitetom plinovoda.

“Očekujemo povećanje kapaciteta plinovoda najkasnije do kraja 2021. godine”, objasnio je direktor PGNIG-a.

Krajem prošle godine poljski koncern je potpisao tri dugoročna ugovora za kupnju ukapljenog prirodnog plina u Sjedinjenim Državama, a PGNIG je ove godine povećao obujam opskrbe za jedan od tih ugovora.

Tako će poljski koncern od 2023. godine u Sjedinjenim Državama kupiti gotovo 7 milijuna tona LNG-a, odnosno gotovo 9 milijardi kubnih metara plina. Nadalje, PGNIG također ima dugoročne ugovore o nabavi ukapljenog prirodnog plina u Kataru. Autor navodi da se ove pošiljke procjenjuju na 2 milijuna tona godišnje. Poljski koncern također kupuje LNG iz Sjedinjenih Država, Katara i Norveške na temelju jednokratnih ugovora.

„Informacije o ugovoru kojeg su sklopili PGNIG i ERU odmah su objavili ruski mediji, za sada bez detaljnijih komentara. Međutim, nema sumnje da će pojavljivanje plina iz Sjedinjenih Država na ukrajinskom tržištu, koje Gazprom smatra vlastitom sferom utjecaja, biti izazov za Moskvu“, napominje poljski novinar.

Međutim, ovo je također jedna od dezinformacija, jer je 2017. cijelu shemu prema kojoj bi Ukrajina postala „neovisna o ruskom plinu“ detaljno opisao ruski stručnjak za energetiku Dmitrij Marunič.

Poljski list navodi „kako Gazprom nije zaboravio da je krajem 2013. Ukrajina prvi put u povijesti počela uvoziti plin iz zapadne Europe, iz plinovoda poljske tvrtke Gaz-System.

„Taj je ugovor bio prekretnica jer je omogućio Ukrajini da uvozi plin iz Slovačke i Mađarske“, naglašava autor članka.

“Zahvaljujući tome, Ukrajina je postala neovisna od Gazproma i nije kupila plin od ruskog koncerna od studenog 2015., to jest već gotovo četiri godine”,  zaključuje poljski novinar Andrzej Kublik u Gazeti Wyborcza.

No, gotovo sav taj plin je bio obrnuti uvoz ruskog plina, kojeg je Gazprom prvo prodavao europskim kupcima, a oni su ga vraćali natrag u Ukrajinu, uzimajući proviziju, naravno.

Sada će ukrajinski potrošači plaćati još veći račun za plin, jer je američki LNG skuplji čak i od „obrnutog uvoza“ ruskog plina. Zašto je poljski PGNIG 2017. Ukrajincima prodao jednu pošiljku američkog ukapljenog plina s gubicima, možete pročitati u analizi kojom smo opširno obradili ovu tržišnu anomaliju. Ukratko, Poljaci su tada pristali na uvjete koje je ukrajinski ERU postavio za jednokratnu kupnju američkog LNG-a, znajući da će zaradu ostvariti u dugoročnom ugovoru s ukrajinskim dobavljačem.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Aleksej Grivač je tada s pravom tvrdio kako Poljska želi iskoristiti politiziranje problema nabave plina u Ukrajini i na Kijev prebaciti neke od troškova održavanja njihovog LNG terminala.

“Oni obrnutom isporukom već preprodaju Ukrajini ruski plin. Na primjer, u listopadu i studenome 2017. je prosječna cijena ruskog plina u Europi iznosila oko 205 do 210 dolara za 1000 kubnih metara, a prosječna cijena obrnutog izvoza plina za Ukrajinu je bila 225 dolara u listopadu i 240 dolara u studenom. Tijekom tog razdoblja je Poljska Ukrajini isporučila oko 300 milijuna kubnih metara. Otprilike istu količinu je Ukrajina uvezla putem LNG terminala. Dakle. već sada Kijev plaća za poljski LNG terminal”, zaključio je Aleksej Grivač.

Opširnije o temi:

Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom

ERU TradingPGNiG
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
4 godine prije

Smesni su ti ukrajinci i poljaki.dugo ce jim trebat da su samo kanon futer

politicki nekorektan
4 godine prije

…kako ono ide ?..a, da, neka susjedu crkne krava…e, ali ,ukrajinski magovi su smislili jos bolje..neka meni crkne krava,samo da susjed ne zaradi…pazi ovo…poljaci ukrajincima prodaju americki plin…ne znas tko je veca lopina ,ali je ocito tko je najveca budala…

Moreno
4 godine prije

Slava bratskome ukrajinskome narodu. Neka mu Bog pomogne 🙂

Moreno
4 godine prije

Nakon “regime change” odnosno državnog udara 2014 kojega su organizirali Amerikanci i kojega je dirigira tadašnji podpredsjednik Amerike Joe Biden njegov sin Hunter Biden se odma intavula u upravni odbor jedne od najvećih energetskih tvrtki u Ukrajini Burisma Holdings. Dok je Ukrajina bila dužna Rusiji 3 miljarde dolara za plin MMF je protiv svih svojih pravila nastavija davat kredite Ukrajini koji su većim dijelom iz Ukrajine izvučeni, a dug je osta “prozapadnome ukrajinskome narodu” koji se jedva izvuka iz čeličnoga ruskoga zagrljaja. Računa se kako je iz Ukajine ozvučeno samo na ime duga oko 10-ak miljardi dolara u čemu je sudjelovala i EU sa koju miljardu eura u vrime kad je upravo ta EU stiskala Gregose za jaja sa “austerity” mjerama i blokirala im banke sve dok Gregosi odnosno Tsipras nije pokleknija. Ukrajinci su već provali demokraciju u punome smislu kad su pteklani otkazali nabavu ugljena za termocentrale iz Donbasa… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Poljska i Ukrajina su još daleko od pune slobode i demokracije, prava sloboda nastupit će tek potponom demokratozacijom Poljske i Ukrajine, a to će bit kad Amerikanco budu Poljskoj i Ukrajini prodavali ruski plin po demoktatskoj američkoj cjeni ☺

Dopizdilomi
4 godine prije

Krivi naslov. Istina glasi: Poljska će kupovati ruski LNG skuplje od amera i još skuplje ga prodavati Ukrajini.

Adriana
4 godine prije

Ma, pustite Ukre. Kako je krenulo u Hrvatistanu sa LNG terminalom, završit će tako da će budući vlasnici Madžari prodavati ukapljeni amerski plin slobode Rvatima na terminalu Krk, za koji će Hrvatska vraćati kredit i plaćati održavanje. Arapski plin, neka je i jeftiniji, sigurno neće proći, a pravoslavni ima loš miris, makar je kalorijski jači, no zasigurno nije demokratski. To je cijena demokracije. Mada, što plin zna koje je vjere; pretežno protestantske i judaističke, islamske ili grčko-ortodoksne.

oko
4 godine prije

Ukrajina je sva u cevima gasovoda od gaspromovog cije tube imaju precnik da se covek pogrbi i seta unutra do gradskih,seoskih gde su cevi malo vece od cevi na radijatoru. Otprilike na svakih 15-tak km postoji neka vrsta zastitne mere u vidu nadzemnog sahta gde se u slucaju kvara gas moze zaustaviti polugom sa strane i tu se nalazi i gornja otvorena cev sa nekom pistaljkom od gore kao na starim expres locima. Svako , ali bukvalno svako selo sa 2000 dusa ima preradjenu pumpu od BMP-a ili tenka ( od raspada SSSR su rasodovali desetine hiljada) i taj koji poseduje pumpu (vlasnik podavnice u selu u 99odsto slucajeva) iznajmljuje ljudima za jako sitni novac, donji deo pumpe se prikljuci na taj expres lonac deo a na gornjem delu se nalazi crevo kojim se pune boce pod pritiskom, slicno kao na pumpama kod nas. Jedino sto nema pokazivaca koliko si… Čitaj više »

Toni
4 godine prije

Kažu da sloboda nema cijenu. Ima, ima…tek će saznati.

Toni
4 godine prije

Možda su čuli onaj slogan: “štedite kupujući (skuplje)”

Toni
4 godine prije

Hej, gdje ti vidiš mržnju u njegovom komentaru? Можда те хебе ћирилица?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI