Poljska tvrdi kako se “izvukla iz ruskih plinskih okova” i kupovat će američki LNG

LNG tanker
38 komentara

Poljska država kompanija PGNiG je u utorak zaključila ugovor o nabavi američkog ukapljenog plina za rok od sljedećih 20 godina. Prema potpisanom ugovoru, poljske će tvrtka godišnje uvoziti 2 milijuna tona američkog ukapljenog plina iz terminala Venture Global Calcasieu Passa i Venture Global Plaquemines LNG u Louisiani.

Čelnik kompanije PGNiG, Piotr Wozniak, istaknuo je da će država tako diversificirati dobavu iz Rusije, a cijena je oko 20% niža od ugovora kojeg tvrtka ima sklopljenog s Gazpromom, a koji ističe 2022. Plin će biti isporučivan u LNG terminal Swinouscie. Ovo je prvi dugoročni ugovor o dobavi američkog ukapljenog plina u Srednjoj Europi.

Kao što smo više puta ranije pojasnili, ostaje nejasno sadržava li ova nemoguće niska cijena i trošak tranzita i regasifikacije jednom kada LNG stigne u Poljsku.

No, ove količine za Poljsku još uvijek nisu dovoljne, posebice ako se u obzir uzme plan preprodaje ovog plina dalje Ukrajini, ako Gazprom obustavi ili drastično smanji tranzit preko susjedne zemlje, kako je najavio. Naime, 2 milijuna tona ukapljenog plina, nakon regasifikacije, daje 2,7 milijardi kubnih metara prirodnog plina. Isporuke će početi od 2022. godine, a ruski Novatek je najavio dodatno obaranje cijena ukapljenog plina nakon dovršetka izgradnje drugog velikog postrojenja “Arktik LNG2”, čija će prva linija biti pokrenuta 2022. do 2023. godine, trošak ukapljivanja plina smanjiti za jedan i pol puta.

Ruski Gazprom se u srijedu obratio priopćenjem kako ne vidi ništa loše u ugovor Poljske, budući da je uvoz plina iz Rusije u Poljsku ove godine je porastao za gotovo 10 posto u odnosu na količine previđene ranije potpisanim ugovorom.

Ranije smo opširno opisali visoku vjerojatnost budućeg poslovanja poljske kompanije PGNiG, koja je probnu pošiljku kupila od američkih izvoznika u lipnju prošle godine, koju je, uz financijske gubitke, preprodala Ukrajini. Visoka je vjerojatnost da će Ukrajina, ako bude konačno odredište za američki LNG, na kraju plaćati Poljacima tržišnu cijenu, što je scenarij kojeg je predvidjelo više energetskih stručnjaka.

U političkom smislu, ovo je za Poljake čin koji će im osigurati da ne završe u ruskim okovima. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je izjavio “kako je ponosan što, za razliku od svojih prethodnika, koji su do 2037. godine željeli potpisati sporazume s Gazpromom, Poljska nije postala ovisna o Rusiji, već je, naprotiv,  povećala suverenitet i energetsku konkurentnost”.

“Naši prethodnici su htjeli potpisati sporazume s Gazpromom sve do 2037. Taj bi se plin pretvorio okove za nas i osigurao ovisnost o Rusiji dugi niz godina. U međuvremenu, dolaskom ove vlade, krenuli smo u odlučujuće akcije čiji je cilj doprijeti do različitih izvora plina, uz pristranost prema opskrbi plinom iz Sjedinjenih Država i Norveške”, rekao je poljski premijer.

No, potražnja za plinom u Poljskoj raste i 2015. godine je bila 15 milijardi kubnih metara godišnje, a prošle godine je narasla na 17 milijardi kubnih metara. U trenutku kada krene isporuka američkog ukapljenog plina se predviđa da će potrošnja premašiti 20 milijardi m3 godišnje, što znači da će Poljska ili povećati uvoz ukapljenog plina, ili će produžiti ugovor s Gazpromom, od kojeg traži niže cijene od onih koje su ugovorene tijekom potpisivanja ovog ugovora, kada je cijena plina bila na vrhuncu, a naknadno je pala zajedno s padom cijena nafte na svjetskom tržištu.

Dakle, na jednoj strani Poljaci mogu osigurati zaradu s preprodajom ovog plina Ukrajini, tako da neće ni osjetiti gubitke, a vlada se može pohvaliti kako je smanjila ovisnost o Rusiji, iako činjenice govore suprotno i da će poljski kupci najvjerojatnije i dalje kupovati iste, ako ne i veće količine plina od Gazproma, budući da ovako enormnu, usput rastuću, potrošnju ne mogu zadovoljiti isporukama američkog LNG-a.

Financial Times: Za Rusiju se LNG od prijetnje pretvorio u prednost 

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom

GazpromLNGLNG SwinousciePGNiG
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

blago li se poljacima, sada će biti još bogatiji od bugara. evo I ja se nudim da im isporučujem plin a količine će varirati u zavisnosti od objeda:)

igi
5 godine prije

….odlično poljaci … sada ste SUVERENI…poput kosova.

Pantsir S1
5 godine prije

Kad smo kod energetike, danas ce Rosatom u Uzbekistanu potpisati ugovor, vredan 20 milijardi dolara, o izgradnji nuklearne elektrane.

jozo
5 godine prije

Dobar deal za Usrance

trumba
5 godine prije

Već se čuje iz Varšave: “davaj, davaj”!

Bart
5 godine prije

Sretno! Očito imaju viška love.

DAWOR
5 godine prije

Tipični bezmoždani Slaveni I.D.I.O.T.IIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alan Ford
5 godine prije

Ovako nešto je nemoguće u jednoj privatnoj kompaniji. A i u državnoj samo tamo gdje to određuju glupani. Bez plana i bez mozga. Ovako nepovoljne strateške ugovore bi trebalo tretirati kao veleizdaju. Nažalost, vjerojatno će se nekad cijeli slučaj godinama povlačiti po sudovima zbog sumnje da se radi o korupciji,sve dok glavni protagonisti više ne budu na ovom svijetu. A dugove, koji pritom nastanu, će opet vraćati svi.

Mikojan
5 godine prije

Ma koliko nama to glupo zvučalo šta Poljska radi ipak je to njihova odluka i izbor. Svako sa svojim parama kupuje što hoće i od koga hoće, tj. tko mu želi prodati. Koliko je korupcije ugrađeno u kupovinu prekobarskog LNGa to je sasvim drugo pitanje.
Svi znamo da su takve odluke donesene isključivo u interesu svoje države i svog naroda, katoličkog naroda, nadasve poštenog, amen.

Siniša
5 godine prije

Da..plin ma USA terminalu je jeftin ali prevoz i tehnologija regasifikacije ga poskupljuje,cini mi se da je i sef Gasproma to rekao;postaviste to pitanje i ne potrudiste se saznati.

spartak
5 godine prije

Tek sad ste u okovima, i uz to ih još skupo plaćate.. Koji su to idioti. No lako je tiuđim ku.cem gloginje mlatiti. Politikanti usanski dupeuvlakači neće osjetiti skupoću toga plina već samo jadan narod.

Kažun
5 godine prije

To je cijena plina bez poreza na budale?

zgvaca
5 godine prije

Ja se nadam da ce potraznja na istoku omoguciti Rusiji da odustane od liferovanja plina i nafte razmazenin evropskim kupcima. Kad se to dogodi, onda ce EU graditi sami Plinovod do Rusije i jos ce pitat dali da ga pozlate ili je dovoljno da na svakoj cjevi slika Putinova stoji. Glupi Poljaci znaju da in uskoro nestaju EU Subvencije i da ce in Standard drasticno past. Zato tuze Njemce za okupaciju a Ruse za oslobodjenje. Gluplji i necasnji su od Crnogoraca a to je zaista tesko.

nije bitno tko
5 godine prije

Poljska vlada doveze jedan tanker američkog plina i propagandom farba narod, kako postaju neovisni o ruskom plinu. A ovamo sa strane i dalje uvozi ruski plin u povečanim količinama. Naravno, da če narod misliti, da je sav plin američki.
Rusi se samo smeškaju i misle u sebi: “vidi budala”.

nije bitno tko
5 godine prije

Poljaci trpe istorijski kompleks večitog luzera. Bezbroj puta su napadali Moskvu i uvjek dobili po prstima. MNikako da jim uspe postati regionalna velesila. To jih jako muči jer se kao katolici stolječima smatraju naprednijim in civizovanijim od Rusa.

Moreno
5 godine prije

Uopće nebi bilo čudno kako Poljska kupuje jeftiniji plin, a da ti plin u distribuciji u Poljskoj bude skuplji nego oni kojega tenutno troše.

Duki
5 godine prije

Baš me zanima kada naš LNG-terminal bude gotov-iznajmljen ,koga ćemo mi zaje..ti za cijenu k’o Poljaci ” pametne”Ukrajince ,bojim se nikogam jer su oko nas ipak maheri premazani svim mastima??

nije bitno tko
5 godine prije

Biče smeha, kad se bude izpostavilo, da Amerikanci Poljacima plin dovoze iz ruskih luka i tako služe ogromne pare kao posrednici. Ukrajinci su na tu foru več nasjeli kad se jim je preko posredstva američkih brodova in poljskih prevoznih kanala dovozio ruski ugalj iz Donbasa.

Brainstorm
5 godine prije

americki plin za kojeg se kaze da je i do 3 puta skuplji od ruskog prodali za 20% manje?
da ne budem zlokoban, sretno kupcu i prodavacu ali nesto mi govori da tu postoji aneks ugovora ili aneks dogovora. bit ce da su se poljaci obavezali da ce kupiti americko oruzje u visestruko vecem iznosu. vidjet cemo uskoro ali zapamtite ovaj detalj.

Brainstorm
5 godine prije

jos nedavno su poljaci sebe zamisljali kao europskog super proizvodjaca fracking plina. navodno da imaju ogromna nalazista. ne znam sto se dogodilo sa tim zeljama. zasto ne nagovore americke investitore da pocnu vaditi plin kod njih?

MojIQ_170
5 godine prije

Ne mogu da se načudim ovim bezmudonjama iz Evrope i svijeta koji još uvijek održavaju kontakte sa najvećim svjetskim ubicom i lopovom – USA, i nadaju se da će im to pohlepno bahato govno nešto dati za njihovu dobrobit, pogotovo kada vide da je Amerika na izdisaju i da se raspada!?

Zlatko
5 godine prije

Znaju Poljaci jako dobro tko su rusi i sta znači ruska čizma.
Više zla je Poljskoj napravila ruska žgadija nego Hitler i njemci.
SVI…ali SVI Ruski susjedi žele pobjeći od njih što dalje. Osim Bjelorusije i srbije.

kiki
5 godine prije

Postoji li mogućnost da se kreira link na stare članke “Altera” da ljudi vide po kojim cjenama to ide itd…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI