Kako bi bila manje ovisna o Rusiji, Poljska razmišlja o prelasku na izraelski plin

Izraelski plin za Poljsku
47 komentara

Nakon što su u vojnom smislu došli na “briljantnu ideju” da izgrade kompleks za američku oklopno-mehaniziranu brigadu, koju bi plaćali da ih štiti od “ruskog agresora”, Poljaci idu korak dalje. Iako su predani izgradnji LNG terminala kako ne bu kupovali jeftini ruski plinovodni plin, sada razmatraju opciju da uz skupi američki ukapljeni plin kupuju i izraelski.

Čelnik državne naftne i plinske tvrtke u Poljskoj, PGNiG, Peter Wozniak, izjavio je kako razmatra mogućnost kupnje plina iz Izraela. Varšava se nada da će tako smanjiti svoju energetsku ovisnost o Moskvi, prenosi izraelski list Arutz7.

Poljska bi uskoro mogla sklopiti “veliki sporazum” o kupnji izraelskog plina.  Zemlja očekuje da će tako smanjiti uvoz ruskog plinovodnog plina koliko god je to moguće, izvještava Arutz7.

Činjenicu da Varšava razmatra mogućnost suradnje s Tel Avivom u energetskom sektoru potvrdio je čelnik poljske državne naftne i plinske tvrtke PGNiG, Peter Wozniak, navodi list.

“Radimo na tome da postanemo tvrtka na raskrižju putova između sjevera i juga i istoka i zapada. Potrebno nam je nešto na jugu Poljske i moramo se pouzdati u pouzdan izvor. Stoga pažljivo proučavamo sve zemlje koje mogu opskrbljivati plinom južno od Poljske, a mi smo zainteresirani za plin iz Izraela”, rekao je Wozniak.

Prema pisanju lista, Poljska je desetljećima ovisila o ruskom plinu i sklopila je sporazum s Gazpromom o isporukama plina do 2022. godine. No, zbog napetosti između dvije zemlje i “jednostranog povećanja cijena” od strane Moskve, Varšava je, kako bi smanjila ovu ovisnost, počela tražiti nove izvore.

Posljednjih godina Poljska je potpisala nekoliko “velikih sporazuma” o kupnji ukapljenog prirodnog plina, uključujući LNG iz Sjedinjenih Država, Katara i Norveške. No, činjenica da je Izrael pronašao ogromne rezerve plina u istočnom Mediteranu čini ga za Varšavu “atraktivnom alternativom za ruski plin”, zaključuje Arutz7.

Podsjetimo da je riječ o nalazištima koja još čekaju eksploataciju, a pregovori o mogućoj izgradnji plinovoda do Cipra i dalje do Grčke i EU su u embrionalnoj fazi. Studije izvedivosti su napravljene 2017. i tada se projektu htjela pridružiti Italija, koja se kasnije nije pojavljivala na trilateralnim pregovorima Atene, Nikozije i Tel Aviva. Prema toj studiji, plinovod bi koštao  5,8 milijardi eura i dopremao bi plin iz Izraela i nedavno otkrivenog ogromnog ciparskog podvodnog nalazišta Levijatan do Europe. Da su poslovi počeli na vrijeme, trebao je biti u funkciji 2025. godine.

“To će biti najduži i najdublji podmorski plinovod na svijetu”, izjavio je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

Plinovod bi trebao biti dugačak 2200 km, a mjestimične dubine iznose čak tri kilometra.

“Ovo je plinovod koji ujedinjuje i imat će punu podršku svih članica Europske unije”, rekao je tada europski povjerenik za energetiku Miguel Arias Canete su na zajedničkoj konferenciji za novinare u izraelskom gradu Tel Avivu.

Canete nije zaboravio naglasiti da je glavni smisao ovog zahtjevnog projekta, smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Do danas se nije postigao dogovor o njegovoj izgradnji, iako su nedavno američki senatori Bob Menendez i Marco Rubio posjetili Cipar i Grčku kako bi pokušali ubrzati postizanje dogovora s Izraelom i pokrenuti izgradnju plinovoda.

Israel National News

Izraelski plin za EU – Nedovršena priča duga 7 godina

gasLNGPGNiGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Sad mi je jasnije zašto su Poljaci dio najsočnijih američkih viceva.

krezubi glasac
4 godine prije

Stvarno Putin ima dobre zivce sa budaletinama. Nije mi jasno sta ne zavrne ventile na zimu i oslobodi ih ruskog plina na minus 30 C. Pa neka bleje na proljece. 🙂
Ideja je vise nego interesantna. Zasto kupovati jeftino kad mozes skupo i komplicirano..
Bravo poljaci sada ce Merkel isto hahaha. Njemci sigurno zele skupi plin

Weteran
4 godine prije

I gde je sad tu čarobni štapić “Slobodno Tržište”?
“Manje zavistan” znači Veća provizija onima što donose odluku.
Hipnotisana gomila – Krajnji korisnik sve plaća.

tuf
4 godine prije

Poljska politička garnitura je suvremeni europski primjer korumpirane zločinačke skupine koja je instalirana izvana (preciznije preko bare) i spremna je uništiti svaku perspektivu države i naroda koji su im dodjeljeni na upravljanje. Ruše sve mostove oko sebe (od Rusije do Njemačke), uništavaju perspektive mladim generacijama i doslovno u petoj brzini guraju narod u dužničko ropstvo i geopolitičke sigurnosne rizike.

Brave new world
4 godine prije

Na kraju ce im svabe prodavati plin iz sjevernog toka. Cijena? Prava sitnica!

eu kolonija
4 godine prije

pa da ima plina u tim ogromnim nalazištima u izraelu I na cipru vjerojatno bi se do sada u izgradnju plinovoda uključili amerikanci. s obzirom da stoje po strani sumnjam da tu ima nekakvih velikih količina plina. teško da će oni od toga plina pokriti troškove izrade plinovoda.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Nekako je čovjeku lakše pri duši kad vidi da i u tuđem sokaku obitavaju slinavci i klimavci.
Da i tamo neki beskičmenjaci čuvaju svoje fotelje.
Da lažu i podmeću……. dodvoravajući se gospodarima vremena.
Da to nije samo naša baština.
I zato……. Bravo Poljska.
I vrijeme je za vizionarski korak naprijed.
Hrabri iskorak.
Na rub provalije.

iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
4 godine prije

Pa kad se zna tko usmjerava poljake sve je jasno od kud ovo.

nije bitno tko
4 godine prije

Poljska vlada če još uvijek kupovati ruski plin, a građanima če lagati, da je to plin iz SAD i Izraela. Poljaci su protiv Rusije vjerski indoktrirani stolječima. Oni rusko pravoslavje smatraju za svog največeg neprijatelja. Mržnja do Rusa je u Poljskoj nevjerojatna i graniči na patološki ekstremizam.

Brainstorm
4 godine prije

poljaci kao i mi, misle da zidovi vladaju amerikom pa se umiljavaju. na nasem slucaju se vidi sto se dogodi kad se ameri naljute na takvo vidjenje. pricu dobro da pustaju da povecaju pritisak na prodavace. kupovina od izraela nece biti skoro.

samo tako
4 godine prije

Da im nije Kolinda strateški savjetnik, sukreator čak ?

indokrtinirani skojevac
4 godine prije

koristit će oni ruski plin kupljen od amera ili ovaj golanski koji je najbolji jer se dobro gnjojilo zadnjih godina u okolici

Perun
4 godine prije

Sasa .F …kompa skidam kapu …dobar clanak …znas zapoceti diskusiju a tema je dobra

Slovenac
4 godine prije

Istorija jih nista naucila obi su samo topovsko meso za zapad ne mogu da verujem da jim nije jasno

nije bitno tko
4 godine prije

Ma to je paranoja, koja je kod Poljaka nastale par stotina godina prije, kad su u svakom napadu na Rusiju, gubili djelove teritorija. Ruski car nije skidao glave. On je napadače uvjek kaznio sa oduzimanjem teritorija kako ratne odštete. Poljaci su u svakom ratu sa Rusijom, palili i pljačkali gde su stigli. Čak su i Moskvu jednom spalili i pobili skoro svo stanovništvo. Za katolike Poljake su Rusi oduvjeka bili tretirani kao zaostali pogani a pravoslavje đavolji posao. Poljaci su veče vatikanske psihopate od Hrvata.

Dopizdilomi
4 godine prije

Koliko stvarno retardiran moraš biti a i pun novaca da bi to napravio. Nadam se samo da neće još i poticaje tražiti za to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI