fbpx

Uz najavu prekida poslovanja, Poljaci otvorili novo postrojenje za dehidraciju ruskog plina

PGING

U Poljskoj je otvoreno novo postrojenje za dehidraciju prirodnog plina na jednom od izlaza iz plinovoda „Jamal-Europa“. Predstavnici poljskog plinskog diva PGNiG su izjavili „kako se Poljaci više ne moraju bojati da će ruski plin s visokim sadržajem vode blokirati opskrbu plinom u zemlji“. Ali nije li PGNiG trebao raditi na prekidu nabave ruskog plina i obećao da će za vrijeme trajanja postojećeg ugovora, koji istječe 1. siječnja 2022. godine?

Podsjetno, trenutačno je na snazi dugoročni „Jamalski ugovor“, kojeg su PGNiG i Gazprom potpisali još 1996. godine, a rusko-poljska suradnja u plinskom sektoru bi trebala završiti 2022.

PGNiG je poduzeo niz važnih koraka kako bi se osigurala opskrba i diversificirali poljski izvori nabave prirodnog plina, a novi dobavljači bi trebali biti SAD, Norveška, Katar, dok je poljska kompanija kupila plinska nalazišta u norveškom dijelu Sjevernog mora.

Ranije je Piotr Woźniak, predsjednik uprave PGNiG-a, izjavio kako sve navedene poslovne aktivnosti “mogu omogućiti raskid Jamalskog ugovora i na ranije utvrđeni datum”. Ako je tako, onda izgradnja i svečano puštanje u rad novog postrojenja na plinovodu „Jamal“ nema nikakvog smisla.

Poljska državna tvrtka PGNiG je pustila u rad jedinicu za dehidraciju plina u Mihanovu u Kujavsko-pomorskom vojvodstvu u samom središtu zemlje.

Vijest je, uz snimku s opisom postrojenja, objavljena na internetskoj stranici poljske državne kompanije, ali samo na poljskom.

VIDEO: Novo postrojenje za dehidraciju plina u Mihanovu u Poljskoj

„Ova su ulaganja apsolutno neophodna za jamčenje sigurnosti isporuke plina u Poljsku. Želimo na svaki način biti potpuno neovisni od istočnog dobavljača“, Piotr Woźniak, predsjednik uprave PGNiG-a.

Prema verziji poljske kompanije, od 2004. je u Poljskoj zabilježeno sedam slučajeva opskrbe plinom s visokim sadržajem vode, što je dovelo do zaustavljanja isporuka plina kroz plinovod „Jamal-Europa“. Zbog toga je u lipnju 2017. poljska državna tvrtka rekla da zemlja nije dobila 30% ugovorenog plina iz Rusije. Potrošači u Poljskoj tada nisu osjećali poremećaje u opskrbi, jer je potrošnja plina bila mala, izvijestio je PGNiG.

„Molekule vode predstavljaju veliku opasnost za tranzitni sustav, a još više za distribucijske plinovode. Ako u plinu koji je pod visokim tlakom ima vode, tada se hidrati, koji su mješavina vode i metana u amorfnom obliku, mogu nataložiti i blokirati protok goriva u plinovodu niskog tlaka. U razdobljima povećane potražnje, primjerice zimi, to može dovesti do prestanka isporuke plina za potrošače”, rekao je Piotr Woźniak za tiskovnu službu PGNiG-a.

Poljska državna kompanija je navela i rezultate ispitivanja javnog mnijenja provedenog u zemlji u vezi s isporukama plina iz Rusije.

“84% ispitanika je reklo da bi Poljska trebala razviti suradnju s drugim dobavljačima i odustati od ruskog plina. Stoga smo u studenom obavijestili Gazprom o odluci da ne obnovimo „Jamalski ugovor“ nakon 2022. godine”, rekao je predsjednik kompanije PGNiG i dodao “kako je PGNiG za ipak vezan ugovorom, a moramo uzeti u obzir i rizike neopravdanih prekida koji mogu ugroziti kontinuitet isporuke plina poljskim potrošačima”.

Sve u svemu imamo klasičnu poljsku priču u kojoj PGNiG odustaje od ruskog pila, ali ostavlja mogućnost da bi se zbog poremećaja na tržištu suradnja ipak mogla nastaviti. Uz sve to, upravo na ovom plinovodu, koji je izgrađen ’90-ih za opskrbu ruskim plinom Bjelorusije, ali primarno Poljske i Njemačke, gradi se moderno postrojenje na ogranku za daljnju distribuciju poljskih potrošača, a sve to s najavom „gašenja“ plinovoda 2022.

Zamjenik direktora Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Rusije Aleksej Grivač kaže kako se Poljska u ovom slučaju sluči crnim PR trikovima.

„Slučajevi da voda ulazi u plinovod se bilježe posvuda. To je sastavni dio posla u tranzitnom sustavu. Prisutnost postrojenja za dehidraciju plina standardno je za sustave za tranzit plina, kao što je, na primjer, jedno takvo postavljeno u na izlazu plinovoda „Jamal-Europa“ u Njemačku”, kaže Aleksej Grivač.

Izjava poljske državne kompanije u kojoj kritizira kvalitetu ruskog plina i opseg opasnosti dvojbena iz još jednog razloga. Prema službenim podacima koje je objavio PGNiG u trećem tromjesečju ove godine, udio ruskog plina u ukupnom uvozu plina u Poljskoj iznosio je 66% ili 1,2 milijarde kubnih metara, a 14%, odnosno 500 milijuna m3, bile su isporuke iz Europe. Ali to je isto ruski plin. Prema platformi ENTSOG, Poljska nije kupovala europski plin iz susjednih zemalja, već ga je uzimala iz plinovoda „Jamal-Europa“.

Uz sve to, PGNiG kupuje ruski plin iz postojećeg „Sjevernog toka“ Nord od europskih trgovaca, ali kroz takozvane swap operacije, kako bi uštedio na tranzitu.

Ako pratimo logični slijed ovih vijesti, uz posljednju o izgradnji modernog postrojenja na plinovodu „Jamal“, koji bi trebao služiti samo dvije godine, računica koju PGNiG ponavlja posljednjih godina prilično „zbunjuje“ promatrače i stručnjake plinskog tržišta u EU.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Za razliku od RH političara, poljski, koji inače pjevaju slične pjesme, ipak rade u korist svoje raje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alex

Bumo vidli. Ne baš. Istok Poljske je isti kao 1989. Zapad , zbog Njemačke, je industrijaliziran. Varšava, kao i svaki glavni grad, živi dobro, a ostatak, sjedi i plači. Plus milijarde američkom vojnom kompleksu za sve što oni ponude. Ali dobro, ne prihvaćaju svaki diktat kao naši, to se slažem. Ekonomski, uvjetno rečeno. Bolji su , dijelom , jer su uspjeli povući fondove, ali u odnosu na ’80-e, dok općenito ne vjerujem da bolje žive nego u RH. Poljsku treba promatrati i u kontekstu logike “nećemo s EU, osim onoliko koliko moramo, jer hoćemo s Amerikom”. A tu bacaju tolike novce zbog “ruske agresije” da to nije normalno. Situacija je, općenito, višeslojna, i ne može se sažeti u jednu rečenicu.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Alex

Zna li koliko je poljske raje u angliji ili holandiji? Krcato..

mars
Gost
mars
1 godina prije

Luda kuca!!! Cijela EU se sastane na sijelu i zajednicki pjeva o odricanju od “prljavih ugljikovodika”, a kad se sijelo razidje i svak’ ode svojoj kuci, onda poput hrcaka koji skupljenu hranu gomilaju i skrivaju po budjacima, prionu na obnovu starih i gradnju novih plinovoda, postrojenja i skladista, i gomilaju svoje rezerve. Ovo mi lici na igru “ko ce ga kome smjestiti a da to ovaj drugi ne osjeti”.

username
Gost
username
1 godina prije
Reply to  mars

plin je ‘čisti’ ugljikovodik

grunf
Gost
grunf
1 godina prije

Poslije čitanja ovog uradka,od naših “novinara”na ovom portalu,imam jedan prijedlog:
Dragi naši čitatelji/komentatori/ ..mogli bi pokrenutu akciju da skupimo nešto novca da uposlimo nekog lektora.Tekst obiluje s toliko grešaka,da bi i u najgoroj školi dobio negativnu ocjenu ..i to do kraja godine.
Žao mi je što ovo moram napisati,jer ne komentiram sadržaj,noo…jedino me interesira,da li “novinari”i redakcija ovog portala(Admin???)uopće pročitaju tekst/sadržaj prije nego to objave..
Interesira me što misle drugi….?
Srdačan pozdrav…

username
Gost
username
1 godina prije
Reply to  grunf

sluče se pr trikovima jebote haha

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije
Reply to  grunf

Koliko sam ja povezao, ovo su automatski prevodi, a u dosta slucajeva samo nabacano nekoliko stranih clanaka pa ima i duplirang sadrzaja…

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  DrLove73

Može biti,no..poštenije je to napisati nego da gledam neku slikicu na kojoj piše Saša F.
Ne izgleda mi kao automat,jedino da neki AI automat ima oblik našeg Saše.Naravno da je van teme,no moram napisati nešto na temu pismenosti.Dosta dugo sam radio u jednoj stručnoj školi,i jednog dana smo ja i moj suradnik podijelili svakom učeniku po jedan članak iz jednog dnevnog tiska,asa jedinim zadatkom da ga prepišu u bilježnicu.Naravno,rezultat možete pogoditi…tako da sve ove analize da su nam djeca sve tupastija i nepismenija potpuno istinite.Izgovor je uvijek isti…pa tko to čita,pa kakve ima veze malo veliko slovo,..itd,itd…Uglavnom,ovo što se trenutno radi po školama,po meni je to provođenje plana u stilu što gore to bolje…Nadam se da ovi što su stavili minuse,neće naći u ovom komentaru/mišljenju.Oni imaju SMS,VIBER,FACEBOOK…i ostala čudesa gdje se ne ocjenjuje ništa…
Srdačan pozdrav u sitne sate…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljski mediji lažu narod, kako Poljska kupuje američki plin, a ovamo još više pojačavaju uvoz plina iz Rusije.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Evolucija je pokazala da je mimikrija ponekad dobar način spašavanja od predatora

POVEZANE VIJESTI

Izbornik