Konsultantska kuća McKinsey izdvojit će 573 miliona dolara za podmirivanje istraga o njenoj ulozi u „turbo“ opioidnoj krizi

Lijekovi i novac
4 komentara

Prestižna korporativna konsultantska kuća McKinsey & Company dogovorila se da plati 573 miliona dolara za poravnanje istraga u svom radu sa Big Pharm, odnosno njenoj ulozi u povećanju prodaje moćnog opioidnog narkotičnog oksikodona.

Kompanija je postigla višemilionsku nagodbu sa zvaničnicima iz 47 država, Washington DC i pet američkih teritorija, izvijestio je u srijedu uveče New York Times, pozivajući se na pet ljudi „upoznatih sa pregovorima“.

Kompanija će morati da isplati 478 miliona dolara nagodbe u roku od 60 dana, od čega će veći dio biti potrošen za liječenje od opioida i programe oporavka od zavisnosti u raznim državama.

Poravnanje dolazi dok je visokokvalitetna konsultantska kuća na udaru kritika zbog pomaganja u – po sopstvenim riječima –„turbo“ prodaji OxyContina kompanije Purdue Pharma, visoke doze oksikodonske formulacije koju krive za desetine hiljada smrtnih slučajeva zbog predoziranja u SAD posljednjih 20 godina.

Oksikodon je narkotik velike ovisnosti sa efektima i snagom uporedivim sa heroinom. Otprilike je 1,5 puta jači od morfijuma, još jednog uobičajenog sredstva protiv bolova, i igrao je veliku ulogu u stvaranju američke opioidne krize.

U konsultacijama kompanije Purdue – koja se i sama izjasnila krivom za krivične prijave povezane sa svojim opioidima – McKinsey je pomogao kompaniji da pojača prodaju OxyContina na više načina, poput izrade marketinga za borbu protiv droga „emocionalnim porukama majki tinejdžera koji su se predozirali“, prema sudskim dokumentima objavljenim prošle godine. McKinsey je takođe predložio plaćanje „rabata“ distributerima Purduea za svako predoziranje OxyContinom vezano za tablete koje su prodali. Nejasno je da li je šema ikada sprovedena u djelo, međutim, budući da su glavni distributeri CVS i Anthem porekli da su ikada dobili nadoknadu za predoziranje.

Iako je oksikodon nekada bio rezervisan za smrtno bolesne i one koji imaju ozbiljna medicinska stanja, posljednjih godina velike farmaceutske kompanije poput Purdue sve su više nagovarale zdravstvene radnike da propisuju lijek standardnim pacijentima sa bolom. U promotivnom materijalu kompanije, koji je obično namijenjen ljekarima, godinama se tvrdi da je rizik od zavisnosti OxyContinom „izuzetno mali“, čak i kada je lijek postao jedan od najviše zloupotrebljavanih opioida u zemlji.

Iako McKinsey, kompanija vrijedna više milijardi dolara, neće priznati da je pogriješila u nagodbi, prethodno je prepoznala greške u radu sa Purdue, uputivši rijetko izvinjenje u decembru.

„Dok se osvrćemo na službu za korisnike tokom opioidne krize, prepoznajemo da nismo na adekvatan način priznali epidemiju koja se odvijala u našim zajednicama ili strašni uticaj zloupotrebe i zavisnosti od opioida na milione porodica širom zemlje“, navodi se u izjavi.

Kompanija će se, međutim, složiti sa sudskim ograničenjima u vezi sa određenim vrstama opojnih droga i zadržati svoje interne komunikacije tokom perioda od pet godina u slučaju budućih istraga. Takođe će staviti dokumente koji se odnose na njihov rad u vezi sa opioidima u javnu bazu podataka, očigledno u nadmetanju za transparentnost nakon što su rukovodioci kompanije McKinsey uhvaćeni kako predlažu „uklanjanje svih naših dokumenata i e-adresa“ povezanih sa Purdue kada je farmaceutsku firmu tužila država Massachusetts u 2018. Nepoznato je da li su nastavili da uništavaju neke zapise.

Big PharmaMcKinsey
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Oksi-moron.
Eto sta postanes kad slusas americke ljekare.

nonwo
3 godine prije

Probali su to i kod nas,uglavnom preko “novo normalnih”ambulanti za bol.
Za kroničnu bol(ali ne malignog porijekla) dodijele im opioidni analgetik.Pacijenti najčešće ne znaju što su dobili.
Na pitanje,.. je li stvarno hoćete postati ovisnici,.. čude se,kako to mislite?Uglavnom im propisivači(“legalni dileri”) narkotika ne pojasne kakvu su terapiju dobili.

Cirkus započinje tako da se narkotik uopće može propisati za kroničnu nemalignu bol.Donosioc takve zdravstvene odluke je glavni diler big pharme , a onda se razvija dalja mreža.
U usa je rezultat da ima više narkomana među penzionerima nego u mlađoj populaciji.
Mlađi su se navukli sami(nažalost uz socijalne,egzistencijalne utjecaje) i svjesno(znaju posljedice),a penzići uz pomoć medicine u kompi s big pharmom ,računajući da se lijeće a ne drogiraju….

pirat sa kariba
3 godine prije

penzici u raju

Max
3 godine prije

Imaju novca koliko hoće pa truju i plate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI