fbpx

Koronakriza pogađa podjeljenu Europsku uniju u vezi s planom gospodarskog oporavka

EU gospodarska kriza

Koronakriza prijeti Europskoj uniji najgorom recesijom u njezinoj povijesti. Međutim, 27 čelnika EU-a bori se s dogovorom, a pojavljuje se podjela sjever-jug.

Kako izaći iz krize? Ovog je četvrtka 27 čelnika EU povjerili su Europskoj komisiju da pripremi plan za okončanje krize. To bi trebalo uključivati ​​prijedlog proračuna za razdoblje 2021.-2027., uključujući fond za jačanje ekonomije nakon pandemije koronavirusa, a kako tvrde dosljedni izvori. Prema riječima predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, plan bi trebao biti predstavljen u “drugom ili trećem tjednu mjeseca svibnja”. Ovaj samit, koji je trajao manje od pet sati, bio je prvi okrugli stol.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je u četvrtak da među zemljama EU “nije postignut konsenzus” o transferima u “regije i sektore” koji su najviše pogođeni novom koronavirusnom krizom. Italija i Španjolska, koje su najviše patile od pandemije, zahtijevaju više solidarnosti od zemalja sjevera.

Na početku ove videokonferencije, predsjednica ESB-a, Christine Lagarde, upozorila je 27 europskih čelnika na rizik da  i da ne reagiraju prekasno, suočavajući se s ekonomskim posljedicama pandemije.

Ovaj plan mora dati Starom kontinentu sredstva da se izvuče iz najgore recesije koja prijeti EU u njenoj povijesti. Očekuje se da će ovaj plan oporavka europskog gospodarstva dostići nekoliko stotina milijardi eura. No, na točan iznos kao i na njegove modalitete, konsenzus će biti izuzetno težak.

Države članice i institucije posljednjih su se godina natjecale kako bi ponudile svoje rješenje. Ali rasprava je prije svega otkrila stare raskole, već prisutne nakon financijske krize 2009. Zemlje Juga, uvelike oplakuju pandemiju, traže više financijske solidarnosti od svojih susjeda na Sjeveru. No, posebno Njemačka i Nizozemska, manje pogođene virusom, nerado plaćaju države koje kritiziraju zbog proračunske nediscipline tijekom godina rasta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u četvrtak “u duhu solidarnosti” mnogo veće doprinose svoje zemlje proračunu EU tijekom ograničenog razdoblja. Međutim, isključuje svako objedinjavanje državnih dugova, kojeg su u raznim oblicima zahtijevali Madrid i Rim, kao i Pariz, koji se često poziva na korona obveznice.

Prednost udruživanja dugova za zemlje južne Europe je pogodnost niskih kamatnih stopa kako bi se financirala post-kriza. Predsjednik Euroskupine Mario Centeno založio se za četvrtak da se poticajni fond “proporcionalan troškovima krize”, “financira iz proračuna EU” i koji će jamčiti “solidarnost s najugroženijim zemljama članicama”. Stoga bi se spriječilo raspadanje zone eura (19 država). Taj dugoročni proračun u načelu mora biti usvojen do kraja godine, ali također dijeli države članice prema podjeli sjever / jug.

Pandemija je teško pogodila gospodarstva. Očekuje se da će EU, čija je populacija ograničena u većini zemalja, ove godine zabilježiti rekordni pad BDP-a od 7,1% – prema prognozama MMF-a. A kriza koja prijeti 19 zemalja eurozone riskira da bude najgora u kratkoj povijesti jedinstvene valute pokrenute 1999. godine. Markitov kabinet objavio je u četvrtak “nezapamćen” kolaps aktivnosti privatnog sektora u eurozoni u travnju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

God bless Corona virus

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije
Reply to  Tomi

USA svojim “ siromašnijim” federalnim državama juga svakodnevno transferira novac da bi mogle funkcionirati. USA su taj model preporučile i EU, ali su se uvjerile da su pred svinje ( Europska komisija ) bacile bisere

Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

How Dare You Corona touch the holy ground of EU , How Dare You.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

EU foto ?
Šta se krije iza garderobe i šminke ?
A ako bidna cikne ?

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Brdo tuge na kraju pruge? !

Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

Oh Corona what a lovley looking dress you wearing today its absolutley Gorgeous

Pdn😎
Gost
Pdn😎
7 mjeseci prije

Ovoaj scenari mi je nekako poznat?? Hmmm A da bivša YU😯

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Washington SVAKODNEVNO svojim siromašnijim državama ( recimo državama juga USA ) transferira potreban novac. Inače bi se stanovništvo tih siromašnijih država USA iz njih odselilo, pa bi te federalne države ostale nenaseljene. Taj model su Ameri, koji su u razmišljanju par koraka ispred komedijaša iz Evropske komisije, sugerirali i tzv “ čelnicima EU ( komedijaši ). Ali pokazalo se da je USA bacila bisere pred svinje ( Evropska komisija ). U biti USA funkcionira vrlo slično poput bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ma Ico znas sto zaboli me ono sto preko dva visi za USA i za njihove probleme, tko ih frizira i zasto mi trebamo znati za njih i njihove probleme,neka ih voda gloda.

tihobl
Gost
tihobl
7 mjeseci prije
Reply to  Ico

EU nema taj problem. Ako se sa juga odsele na sjever tu ce se naseliti migranti. Briselu to odgovara.

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije

Molim Za Raspad.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Lagarde je sam vrag osobno.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

EU je prevara sama po sebi i riknila bi i bez korone . . . sad se Merkelica vraća iz mrtvih i ”spašava” Njemačku koja je sve šta je bitno za njemačku privredu odbila daljnje prodavat, a ta ista Njemačka je na šuštu ”stranih investicija” i slobodne razmjene rada i kapitala sa eurom opljačkala južnu Europu. Na kraju Njemačka se vrati na DEM bez problema, a Francuzima, Španjolcima, Talijancima i ostalima vraćanje na njihove valute radi puno veće probleme . . .

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Cijeli problem je sto je EU a i svaka clanica za sebe jako, ma jako strahovito preskupe, trebamo JEFTINIJE drzave i jeftiniju EU. Politicki lideri se razbacuju novcem kao da im je caca nakrao a ne cak niti zaradio. Pogledajte samo te superluksuzne vozne parkove te egzibicije sa osiguranjima, te bankete i koktel susrete, sve je cisto razmetanje i oholost. Pitajte te politicke lidere dali bi tako i toliko trosili da ti ide sa njihova osbnog racuna. Pogledajte konkretno u Hrvatskoj koliko tisuca domojebnih ujeba paradon domoljudnih uhljeba zivi na grbaci i nicemu ne doprinosi vec dapace ometa i kosta.
Da se pola drzavnih sluzbenika otpusti i posalje na selo kopati, drzava ni i dalje jednako funkcionirala. A isto tako pitanje je dali biramo za funkcije najspsobnije ili najpodobnije ambicijama nekih egocentrika isto tako nesposobnih.
Ako u nekim EU drzavama ministri premijeri i predsjednici koriste javni prijevoz sa tek rijetkom osobom kao tjelohraniteljem u pratnji zasto se to ne uvede kao standard u svim EU drzavama.

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Budale.
2008 su dali. Ostalo je u finansijskom mehuru. Nije stiglo do mase.
Svedska je odobrila 100 milijardi preduzetnistvu. Mala preduzeca vec propadaju. Mogu dobiti za kirije, koje nisu male u Svedskoj. Ali da trazi vlasnik nekretnina. Vlasnik nece da se bakce s time. Plati ili delozacija.
I Italija je odobrila. Ali ne stize do mase. Imace 10 miliona ekstremno siromasnih. Ti vec pljackaju prodavnice na jugu.
I Kina je uradila isto 2008. Ali Kina je naucila. Sad ce dati masi.

Fenix
Gost
Fenix
7 mjeseci prije

Cek ovo su vijesti iu Jugoslavije a ne ipak EU haha.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

Eto ga sad, neko vidi SAD kao SFRJ a neko EU. Stvarno ne vidim po čemu su slične, jedino zajedničko im je da su zajednice ali ni po čemu slične.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Kad sam bio mali plasili su me ‘babarogom’ , kad pogledam ovu fotku to je to 🙂

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
7 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

dobra Bos 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik