fbpx

Koronavirus i konvergencija između Turske i Izraela

Izrael - Turska - Zastave

Hitna potreba za borbu protiv pandemije je bio poticaj za suradnju zemalja koje su inače prirodni rivali i natječu se za prevlast nad regijama u kojima imaju suprotstavljene interesa. To se dogodilo s Rusijom i Sjedinjenim Državama, a sada sa starim prijateljima, koji su gotovo prekinuli odnose nakon napada izraelskih komandosa na turske humanitarne aktiviste koji su brodom „Mavi Marmara“ nosili pomoć u blokirani Pojas Gaze.

Službeno, Turska i Izrael nisu u dobrim odnosima, ali imaju isti cilj u Siriji, na primjer, gdje jedni i drugi žele vidjeti na vlasti razne islamističke fundamentalističke frakcije i pad Bashara Al-Assada. No ova „suradnja“ nije bila toliko otvorena i vodila se uz „posredovanje“ Washingtona.

Ali „Realpolitik“ ne zna za predah, što se posebno vidi u odnosima Turske i Izraela, dvije zemlje čija je vanjska politika izrazito lucidna i pragmatična. Bilateralni odnosi službeno su narušeni.

Libija, istočno Sredozemlje i palestinsko pitanje su neke od točaka sukoba između Ankare i Tel Aviva, ali eksplozija pandemije natjerala je vođe da privremeno ostave po strani suparništvo i postignu kompromis temeljen na elementarnoj potrebi.

Izraelska vlada zatražila je dozvolu da kupiti nekoliko lotova napravljenih u Turskoj za sanitarne uvjete, poput maski, zaštitnih odijela i sterilnih rukavica, a vlada u Ankari je to prihvatila, ali pod uvjetom da se dozvoli “glatki” tranzit u turske humanitarne ekspedicije usmjerene na palestinska područja, koja su također teško pogođena Covidom-19.

Izraelske vlasti prihvatile su turski zahtjev i u četvrtak su tri zrakoplova odletjela iz Tel Aviva u vojnu bazu Incirlik kako bi pokupila kupljenu robu.

U narednim će se danima tamo pripremati teret za palestinske teritorije. U tom će trenutku Ankara izvijestiti Tel Aviv o statusu donacije, u očekivanju da će usluga biti vraćena.

Zdravstvena opasnost na palestinskim teritorijima

U posljednjem glasilu ministarstva zdravlja objavljenom 9. travnja navodi se 263 potvrđena slučaja, jedna smrt i da nema novih infekcija. Situacija, dakle, ne djeluje alarmantno u brojčanom smislu. Ipak, zdravstvene ustanove Pojasa Gaze i Zapadne obale već se urušavaju i nedostaje im odgovarajuća oprema.

Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, već je potrošeno 43% lijekova, 25% sanitarnih sredstava i 65% laboratorijskih zaliha i banaka krvi. Palestinske su vlasti zato uputile apel za najmanje 100 respiratora i 140 kreveta intenzivne njege, te za robu poput maski i zaštitnih odijela.

Osim Turske, apelu se odazvala i Europska unija, koja je jučer najavila pripremu paketa pomoći u iznosu od 71 milijuna eura za palestinske bolnice.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
oeifvignwerugvnewurngfuewrngfuewrfe
Gost
oeifvignwerugvnewurngfuewrngfuewrfe
1 godina prije

Nisu rivali iste su krvi……………..samo glume da su u sukobu da naivni povjeruju kako je Eđi predvodnik klorofilnih………

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Bitno je da za talijane nema respiratora, za ostale ima.

Mister x
Gost
Mister x
1 godina prije

Za političare su kurve svetice!

rider
Gost
rider
1 godina prije

Kad i Erdogan i Bibi imaju sponzoruše za žene…kako ne bi sarađivali?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik