Koronavirus i konvergencija između Turske i Izraela

Izrael - Turska - Zastave
4 komentara

Hitna potreba za borbu protiv pandemije je bio poticaj za suradnju zemalja koje su inače prirodni rivali i natječu se za prevlast nad regijama u kojima imaju suprotstavljene interesa. To se dogodilo s Rusijom i Sjedinjenim Državama, a sada sa starim prijateljima, koji su gotovo prekinuli odnose nakon napada izraelskih komandosa na turske humanitarne aktiviste koji su brodom „Mavi Marmara“ nosili pomoć u blokirani Pojas Gaze.

Službeno, Turska i Izrael nisu u dobrim odnosima, ali imaju isti cilj u Siriji, na primjer, gdje jedni i drugi žele vidjeti na vlasti razne islamističke fundamentalističke frakcije i pad Bashara Al-Assada. No ova „suradnja“ nije bila toliko otvorena i vodila se uz „posredovanje“ Washingtona.

Ali „Realpolitik“ ne zna za predah, što se posebno vidi u odnosima Turske i Izraela, dvije zemlje čija je vanjska politika izrazito lucidna i pragmatična. Bilateralni odnosi službeno su narušeni.

Libija, istočno Sredozemlje i palestinsko pitanje su neke od točaka sukoba između Ankare i Tel Aviva, ali eksplozija pandemije natjerala je vođe da privremeno ostave po strani suparništvo i postignu kompromis temeljen na elementarnoj potrebi.

Izraelska vlada zatražila je dozvolu da kupiti nekoliko lotova napravljenih u Turskoj za sanitarne uvjete, poput maski, zaštitnih odijela i sterilnih rukavica, a vlada u Ankari je to prihvatila, ali pod uvjetom da se dozvoli “glatki” tranzit u turske humanitarne ekspedicije usmjerene na palestinska područja, koja su također teško pogođena Covidom-19.

Izraelske vlasti prihvatile su turski zahtjev i u četvrtak su tri zrakoplova odletjela iz Tel Aviva u vojnu bazu Incirlik kako bi pokupila kupljenu robu.

U narednim će se danima tamo pripremati teret za palestinske teritorije. U tom će trenutku Ankara izvijestiti Tel Aviv o statusu donacije, u očekivanju da će usluga biti vraćena.

Zdravstvena opasnost na palestinskim teritorijima

U posljednjem glasilu ministarstva zdravlja objavljenom 9. travnja navodi se 263 potvrđena slučaja, jedna smrt i da nema novih infekcija. Situacija, dakle, ne djeluje alarmantno u brojčanom smislu. Ipak, zdravstvene ustanove Pojasa Gaze i Zapadne obale već se urušavaju i nedostaje im odgovarajuća oprema.

Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, već je potrošeno 43% lijekova, 25% sanitarnih sredstava i 65% laboratorijskih zaliha i banaka krvi. Palestinske su vlasti zato uputile apel za najmanje 100 respiratora i 140 kreveta intenzivne njege, te za robu poput maski i zaštitnih odijela.

Osim Turske, apelu se odazvala i Europska unija, koja je jučer najavila pripremu paketa pomoći u iznosu od 71 milijuna eura za palestinske bolnice.

IZRAELKoronavirusturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oeifvignwerugvnewurngfuewrngfuewrfe
3 godine prije

Nisu rivali iste su krvi……………..samo glume da su u sukobu da naivni povjeruju kako je Eđi predvodnik klorofilnih………

Ime
3 godine prije

Bitno je da za talijane nema respiratora, za ostale ima.

Mister x
3 godine prije

Za političare su kurve svetice!

rider
3 godine prije

Kad i Erdogan i Bibi imaju sponzoruše za žene…kako ne bi sarađivali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI