‘Kriminalac’, bivši ukrajinski zastupnik, zarađuje milijune od prodaje oružja

Sergej Pašinski
5 komentara

Sergej Pašinski bio je u središtu višestrukih istraga o korupciji. Sam Zelenski ga je označio kao ‘kriminalca’

Bivši ukrajinski zastupnik, čovjek koji je bio više puta optuživan za korupciju, zaradio je milijune dolara od prodaje oružja od izbijanja sukoba Rusije i Ukrajine u veljači 2022., izvijestio je u subotu New York Times. Tvrtka navodno povezana sa Sergejem Pašinskim, kojeg je predsjednik Volodimir Zelenski jednom nazvao ‘kriminalcem’, postala je jedan od glavnih dobavljača oružja za kijevsku vojsku, tvrdi list. Izvijestilo je da je ukrajinsko ministarstvo obrane kontaktiralo politički izoliranog Pašinskog nedugo nakon što je Moskva pokrenula vojnu ofenzivu.

Prema izvješću, vojni dužnosnici su očajnički željeli nabaviti što je moguće više streljiva sovjetskog tipa i nadali su se da bi bivši zastupnik mogao pomoći korištenjem svojih neformalnih veza u poslu s oružjem. Pašinski je prethodno proveo godine nadzirući vojnu potrošnju, istaknule su novine. Dodalo se da je ”Ukrainian Armored Technology”, tvrtka za koju se vjeruje da je povezana s Pašinskim, od tada postala “najveći privatni dobavljač oružja u Ukrajini”. Tvrtka navodno kupuje i preprodaje granate, topničke granate i rakete ukrajinskoj vojsci, zapošljavajući transeuropsku mrežu posrednika. U 2022. ”Ukrainian Armored Technology” izvijestio je o ukupnoj prodaji od više od 350 milijuna dolara, što je porast sa samo 2,8 milijuna dolara od godinu prije.

List je, pozivajući se na anonimne ukrajinske dužnosnike, naveo da vlasti istražuju cijene tvrtke, kao i navodne financijske odnose Pašinskog sa službenicima za nabavu i tvrtkama u inozemstvu. Medijska kuća opisala je jednu od navodnih planova Pašinskog koja uključuje Bugarsku, velikog proizvođača streljiva sovjetskog tipa koji ga je odbio isporučiti izravno Ukrajini.

Bivši ukrajinski zastupnik navodno je zatražio od svoje lokalne veze izdavanje narudžbe i osiguranje da im bugarske tvornice oružja daju prioritet. Pošiljke su lažno navedene kao namijenjene Poljskoj uz pomoć posrednika Andrzeja Kowalczyka, tvrdi NYT. Prema članku, cijene rastu na svakom koraku kako posrednici uzimaju svoje dijelove, a ukrajinska vojska preuzima račun.

Međutim, trošak se velikim dijelom pokriva europskom pomoći, piše list. Dok su zapadni dužnosnici privatno nezadovoljni oživljavanjem tako sumnjivih osoba kao što je Pašinski, oni šute iz straha kako se ne bi ispostavilo da su ruske priče o ukrajinskoj korupciji istinite, navodi NYT.

Bivši zastupnik je zanijekao da je pregovarao o takvim poslovima, opisujući sebe kao “odgovornog građanina moje zemlje”. Godine 2019. predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Pašinskog “kriminalcem”, a državni ured za borbu protiv korupcije je nakon toga pokrenuo istragu protiv bivšeg zastupnika. Njegova kuća i ured pretreseni su 2020. U izvješću se pretpostavlja da je ukrajinska vlada obustavila svoju antikorupcijsku kampanju i nastojanje za većom transparentnošću u interesu osiguranja nesmetanog protoka oružja i streljiva u zemlju. Neki sumnjivi likovi koji su ranije bili prokazani kao korumpirani tako su dobili priliku ponovno napuniti svoje džepove državnim ugovorima dok dužnosnici gledaju na drugu stranu, dodaje se.

KorupcijaSergej PašinskiZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Naravno, satanisti uvijek bogato nagrade svoje odane sluge…

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Zelenski nazvao Pašinskog kriminalcem 2019. kada je došao na vlast, a ovaj od početka rata u Ukrajini 2022. nesmetano i koruptivno zarađuje od prodaje oružja kao jedan od glavnih dobavljača oružja za ukrajinsku vojsku.

Nemoj me jbt.
Svi su oni u talu.

Zelenski sada traži glavu neke krupne zvijerke da bi mogao uzvikivati kako njegova borba protiv korupcije daje rezultate i da bi mu Zapad temeljem toga dao nove desetine milijardi dolara i eura vojnog naoružanja, u čijem odnosu Pašinskove makinacije izgledaju kao kokošarenje.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

kompići???

Alex Keller
8 mjeseci prije

Njemu kontraofanziva dobro ide.

Max
8 mjeseci prije

Dok neki ginu. Drugi se bogate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI