“Krvava Gina” za mjesto čelnice CIA-e mora proći mučno svjedočenje pred Senatom

Gina Haspel
39 komentara

Kada je u ožujku američki predsjednik Donald Trump odlučio smijeniti Rexa Tillersona s mjesta državnoj tajnika i na njegovo mjesto postaviti bivšeg direktora CIA-e, Mikea Pompea, za novu direktoricu Središnje obavještajne agencije je odlučio imenovati Ginnu Haspel.

Ova je odluka odmah izazvala burne reakcije, obzirom da je Gina Haspel kao djelatnica CIA-e, poznata kao “Krvava Gina” (Bloody Gina), sudjelovala i naređivala brojne zločine prilikom ispitivanja stvarnih i potencijalnih terorista. Brojni podaci o njoj još uvijek su tajni. No, bivši dugogodišnji djelatnik CIA-e John Kiriakou je vodio je tim koji je 2002. godine zarobio visokog člana Al-Qaede Abu Zubeyda u Pakistanu. Kiriakou je detaljno govorio u kakvom su mučenju sudjelovali Gina Haspel i psiholozi koji su radili na ugovor kada su 2002. počeli mučiti Abu Zubayda.

Dok je bio u pritvoru CIA-e, Zubayd je izgubio lijevo oko, a video snimke nekih ispitivanja je CIA uništila 2005. Zapovijed za uništenje snimki mučenja Abu Zubeyda je dala Gina Haspel.

“Ministarstvo pravosuđa je istražilo taj slučaj, ali je utvrđeno kako nitko nije odgovoran”, rekao je John Kiriakou, koji je zbog ovog otkrića optužen za “otkrivanje tajni” i bio u zatvoru 23 mjeseca.

Nakon dva mjeseca je kandidatkinja za mjesto direktorice CIE, Gina Haspel, svjesna da će za ovo mjesto morati proći proceduru svjedočenja pred Senatom, ponudila povlačenje kandidature.

Njemački list Der Spiegel podsjeća kako je sredinom ožujka Trump donio odluku o imenovanju Gine Haspel na čelno mjesto CIA-e, te kako je ova odluka za sve bila iznenađenje, obzirom da je Haspel je obično stajala u “pozadini” američke obavještajne agencije.

U međuvremenu je i sama Gina Haspel počela sumnjati u valjanost ove odluke, jer joj prijete neugodna pitanjima o njezinoj prošlosti.

Njemački list piše kako je The Washington Post naveo da je Gina Haspel u petak Bijeloj kući ponudila da se odrekne odluke o njezinoj nominaciji.

Željela je izbjeći očekivano unakrsno i često oštro ispitivanje u američkom Senatu ove srijede, koje bi moglo “naštetiti njenom ugledu i ugledu CIA-e”.

U subotu se u Bijeloj kući odvijala prava drama oko njezine kandidature. Uznemireni zbog njenog stava, visoki  dužnosnici Bijele kuće, uključujući voditelja pravnih poslova Marca Shorta i glasnogovornicu Sarah Sanders, dan prije su potrčali su u sjedište CIA-e u Langley. S Ginom Haspel su se sastali u njezinom uredu u petak poslijepodne. Razgovori su se produžili nekoliko sati, rekli su dužnosnici, a Bijela kuća u subotu još nije bila u potpunosti sigurna hoće li podržati kandidaturu Gine Haspel, citirajući američke izvore piše Der Spiegel.

Trump je za dramu saznao u petak dok je bio na putu za Dallas, odakle je pozvao dužnosnike kako bi im rekao da je odlučio podržati Haspel, čija je kontroverzna prošlost u vrijeme dok je vodila tajni zatvor CIA-e u Tajlandu trenutno jedna od važnijih tema u američkim medijima.

Ako sama ne donese odluku o konačnom povlačenju ili ako Trump ne primijeni odluku, uskoro nas pred američkim Senatom očekuje jedno od najkontroverznijih svjedočenja nekog od kandidata za vršenje visokih dužnosti u Sjedinjenim Državama.

Imenovanje Gine Haspel  bi bilo vrlo neugodno za Trumpa. Bijela kuća već ima probleme s neprestanim promjenama osoblja, odlascima i otpuštanjima.

Da bi Gina Haspel postala direktorica CIA-e, mora dobiti zeleno svjetlo Senata. Očekuje se da će odluka biti tijesna, jer mora dobiti potvrdu 51 od ukupno 100 senatora. Podsjetimo da je senator John McCain odsutan i da se u rodnoj Arizoni bori sa smrtonosnim tumorom mozga.

“Krvava Gina” postaje direktorica CIA-e

 

američki senatCIA
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Proćiće ona to , to je samo formalnmost da se operu ruke , da se ne kaže zločinac je na čelu CIA , posle kada ih neko bude pitao nešto oko nje vezano za zločine reći će : mi smo već uradili istragu , nismo našli ništa , biografija joj je čista kao flaširana voda …

Laki Topalović
5 godine prije

Ako bude javno , ipak bi se moglo pogledati, sutra, ali kasno popodne u noći. Dakle prekosutra snimka.

Tak
5 godine prije

Za psihopate to sigurno neće biti mučno. Za normalnog čovjeka, taj bi se razbolio.

PDVNK bre
5 godine prije

Ma cela im je politika tj glavonje krvave, ona je samo sprovodila ono sta oni zele. Nije imala rukavice na rukama kada je radila prljav posao.Tako da je bezrazlozno raspravljati o njoj kao pojedincu.

gogijard
5 godine prije

čuj, ugledu cia -e

mmne
5 godine prije

jos jedna suluda , histericna americka zena…..spremite se ….

cicos
5 godine prije

Na chelu CIA-e (Va)Gina ….
Ccccccc

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI