Lavrov imenuje glavnog krivca za globalnu krizu

Lavrov navodi krivca za krizu
60 komentara

Glavni uzrok pogoršanja situacije u svijetu je “uporna želja Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama da osigura svoju globalnu dominaciju”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu u ekskluzivnom intervjuu za Newsweek. Ovaj poduhvat je “nemoguć iz očiglednih razloga”, dodao je Lavrov.

“Oni za koje smo vjerovali da su ekonomski partneri od povjerenja odabrali su nelegitimne sankcije i jednostrani prekid poslovnih veza”, rekao je Lavrov za magazin, misleći na SAD i EU.

Lavrov, koji ove sedmice boravi u New Yorku na 77. Generalnoj skupštini UN-a, također je razgovarao o uticaju zapadnog embarga na rusku ekonomiju – i njihovu ekonomiju. Čini se da su sankcije mač sa dvije oštrice, rekao je, jer se “u mnogim evropskim zemljama viđaju porast cijena i smanjenje prihoda, kao i nestašica energije i prijetnje društvenim prevratima”.

Rutinske prednosti civilizacije postaju privilegija bogatih. To je cijena koju obični građani plaćaju za antirusku politiku vladajućih elita.

Pristupačna ruska energija omogućila je industriji EU da se takmiči sa američkim kompanijama, ali “izgleda da to više neće biti slučaj i to nije bio naš izbor”, rekao je Lavrov za Newsweek. “Ako ljudi na Zapadu žele djelovati na štetu svojih interesa, ne možemo ih spriječiti da to učine.”

Nakon što je Zapad praktično preko noći uništio ono što je trebalo decenijama da se izgradi, “ne mislim da će u doglednoj budućnosti moći da povrate svoj kredibilitet kao poslovne kolege”, rekao je Lavrov.

Rusija će „nastaviti da radi sa onim partnerima koji su spremni na ravnopravnu, obostrano korisnu saradnju, koje nije zahvatila antiruska histerija. I oni čine ogromnu većinu međunarodne zajednice”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Odnos Moskve sa Kinom, na primjer, “karakterizira duboko međusobno povjerenje” i zadržavanje da je strateško partnerstvo “apsolutni vanjskopolitički prioritet”, rekao je Lavrov.

Washington i njegovi „sateliti“ „ još uvijek žive u prekjučer, razmišljajući u terminima unipolarnosti. Oni ne mogu prihvatiti činjenicu da moderni svijet više nije usredsređen na Zapad. I nikada više neće biti”, dodao je ministar vanjskih poslova.

Lavrovrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Skyteh
1 godina prije

Amen i Amen! Kratko i jasno, Lavrov skidam kapu!

Zuzu
1 godina prije

Prvi put da čujem političara kako govori istinu.

Siniša
1 godina prije

Prestanite više pričati, dosadili ste čitavom svijetu sa tom svojom silnom pričom…..radite nešto braćo pijana.

eks
1 godina prije

Začudjujuće je kako, i pored svih pakosti i podlosti koje imperija zla radi Rusiji, gospodin Lavrov može o toj imperiji da govori biranim rečima, u maniru vrhunskog diplomate . Upravo to je ono što ga čini dostojnim prefiksu – gospodin . Nasuprot njemu mnogi američki lideri imaju rečnik gangstera i revolveraša.

sebastian
1 godina prije

Gospodin Lavrov,meni osobno,najbolji ministar vanjskih poslova na svijetu.Sama ta činjenica govori puno o Rusiji u trenutnom svjetskom konfliktu broj 1.Usporedite bez riječi samo njegov izraz lica i držanje s bilo kojim političarem na zapadu pa ćete objektivno doći do istog zaključka.

000
1 godina prije

A razmjena 200 zarobljenika za jednog oligarha ?

Krim
1 godina prije

U stvari, rus je u pravu
Samo, zasto je onda napao ukrajunu a ne ameriku

kio
1 godina prije

Treba danas u svijetu imati hladnu i racionalnu glavu ko on ali nažalost većina svijeta je prolupala. Svakako miroljubiva koegzistencija DA

1 godina prije

krenimo od: ….” Oni ne mogu prihvatiti činjenicu da moderni svijet više nije usredsređen na Zapad. I nikada više neće biti”, dodao je ministar vanjskih poslova.” Za uvatit dubinu ove izjave treba biti malo bolje informiran o stanju iza kulisa-onog što još nije za svih već uglavnom kako mi znamo …elitne krugove……..dok oni koji su ZA navode Lavrova ne pobjede. Da sad i krenem u govoranciju upitno je …čemu… ali neke natuknice može: Aktuelno je oko događanja Fukušime-kažu izazvano,znakovito Tajvan trese 7 rihtera …..pa slijedi Mexico 7,6 i da ne nabrajam tu jezu di Lavrov jako dobro zna što slijedi tom zapadu i zato navodi……..I nikada više neće biti. A mi na Balkanu doslovno živimo na ispruženom srednjem prstu prema trbuhu Evrope ako pogledate taj rasjed na kartama.Nije mi namjera nikoga strašiti već kako mi je dano da pročitam: Imate pravo na Istinu svidjela vam se il’ne. Stoga, u traganju naletim na svašta… Čitaj više »

vinko ivankovic
1 godina prije

U svemu tome vazno je napomenuti da njihova dominacija do sada je bila povezana sa mnogim zlocinima pocinjenim od samog postojanja USA gdje su ubijanjem domorodackih naroda do samog istrebljenja i zaradjivali prodavajuci njihove skalpove za 4 dolara .Takvi nacini profitiranja su se nastavili robovlasnickim sistemom da bi evo zavrsio stalnim stalnim interesnim krojenjem politike u kojem oni izvlace profit .Ovoga puta su mislim ipak slomili zube misleci olako docepati se Sibira i njihovi zaliha u plinu,nafti i ostalim sve vise vrijednijim metalima na trzistu .

hiber
1 godina prije

Ono što Lavrov nikako ne moze objasniti je činjenica da USA u prršutnoj ulozi globalnog policajca nikada nije mogla da upravi ni sa jednim navodno okupiranim subjektom. Dapače, intervencija je bez lokalne podrske, uvijek otvarala prostor za druge regionalne igrače. Dakle, ako USA nije uspijela ni u Vijetnamu, Iraqu i Afganistanu, odakle ideja njemu i Putleru da ce sa znatno manjim resursima oni uspijeti u Ukraini. Pogotovo sto su i oni imali Afganistanska iskustva. Ops, nisu imali jer su tada bili beznačajni, a poslije su postali “najpametniji”. Dakle, kad već to nije uspijelo USA, ova dva pajaca su odlučila dokazati da se može glavom kroza zid. I već dva puta su lupili i odbili se (Kijevski debakl, Harsonski debakl), ali uzalud. Oni se i treći put zalijeću (mobilizacija) dovodeći se na razinu Vjetnamskog rata. Što reći o tipovima koji se zalijeću glavom u zid, na mjestu gdje bi i malo… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Očekivano i točno.

nessy
1 godina prije

Danas citam tekst nekog mudraca ‘analiticara’, kojiobjasnjava da je Rusija puno mocnija od USA jer ima cca 6300 nuklearki, a USA ‘samo’ 4200. Mozemo reci da je sa 1000 raketa moguce unistiti svaki spomena vrijedan grad na planeti, pa dakle, Rusija moze unistiti svijet 6 puta, a USA ‘samo’ 4 puta. Bitna prednost, nema sta. Rusija ima zastitu sistema Mrtva Ruka (Dead man’s switch), tako, cak da neprijatelj prvim udarom ubije 100% stanovnistva, odmazda stize automatizirano. Mozemo se samo nadati da nuklearne rakete nece poletjeti, jer nece biti pobjednika, nego samo ogroman broj gubitnika.

goran
1 godina prije

e moj lavrove ja bi rado suradjivao sa vama samo jbg tu gdje ja živim ovi naši govnjari od političara podupiru naciste iz brissela tako da jbg.
ali ako bude trebalo špijunirati za vas tu sam

Tamarino
1 godina prije
RonniePeterson
1 godina prije

Bravo Lavrov, Slava Rusiji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI