Lavrov: ”Rusija će protjerati desetero američkih diplomatskih predstavnika i razmotriti nametanje ozbiljnih mjera koje će biti usmjerene na američka poslovanja u Rusiji.”

Lavrov-Sankcije Americi
18 komentara

Deset američkih diplomata morat će napustiti Rusiju kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Washingtona, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući kako Moskva razmatra druge mogućnosti sankcija ako se nastave neprijateljski postupci SAD-a.

Lavrov je vijest najavio na konferenciji za novinare u petak, dodajući da će Moskva zabraniti američkim fondovima i nevladinim organizacijama miješanje u ruske unutarnje stvari. Lavrov je dodao da će, s obzirom na to da SAD trenutno zapošljavaju 450 članova diplomatskog osoblja u Rusiji, dok Rusija zapošljava 350 u SAD-u, “od Amerikanaca biti zatraženo da broj zaposlenih u Rusiji usklade s brojem ruskih, diplomatskih predstavnika koji se nalaze u Sjedinjenim Državama”, ako se odnosi dviju zemalja budu dodatno zaoštravali.

Lavrov je također rekao da je Rusija imala priliku nanijeti “bolne mjere” američkim poduzećima, ali da trenutno neće poduzimati takve mjere.

Jedan dan prije objave Lavrova, američki predsjednik Joe Biden potpisao je uredbu kojom se objavljuju sankcije prema više od 30 ruskih pojedinaca i organizacija, zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore 2020. godine i zbog navodnog sudjelovanja u prošlogodišnjem slučaju cyber-špijunaže Solar Winds. Rusija žestoko poriče obje optužbe.

Biden je također potpisao zapovijed na temelju koje desetero ruskih diplomatskih predstavnika moraju napustiti SAD, dok je američkim tvrtkama zabranio izravnu kupnju dionica ruskog državnog duga.

Očekivalo se rusko uzvraćanje. Ranije u petak, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima da će Rusija odgovoriti “proporcionalno,” ali je odbacio učinak sankcija. Ruska ekonomska stabilnost, rekao je, “u potpunosti je osigurana.”

Prije donošenja novih, uzajamnih mjera, Bidenova administracija reklamirala je potencijalni sastanak, koji bi se trebao održati između Bidena i Putina u Europi ovog ljeta. Iako su sankcije i protjerivanja očito izbrisali taj summit iz kalendara, Biden je u četvrtak navečer održao konferenciju za tisak na kojoj je pozvao na “dijalog i diplomatski proces” s Rusijom, a svoju uredbu sa sankcijama branio je kao “proporcionalnu.”

Malo prije nego što je Biden najavio sankcije, Peskov je rekao novinarima da bilo koji predloženi summit neće biti moguć, barem ne uskoro. Biden je u četvrtak navečer i dalje bio optimističan, rekavši da njegova administracija još uvijek radi na susretu s Putinom, do kojeg bi trebalo doći “ovog ljeta u Europi.”

Lavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

na stranu geopoliticke igrice..nevladin sektor financiran izvana,posebno onaj koji se petlja u politiku i politicke institucije domicilne zemlje,treba gasiti.i to se odnosi i na svjetsku silu i na prcije.hvala.

Max
3 godine prije

RF je uzvratila

goran
3 godine prije

Kaze Zelenski za Le Figaro I have always had a good relationship with Emmanuel Macron, who supported me during the presidential election……. Znaci Macron je podrzavao Zelenskog i uskratio podrsku drugim ukrajinskim kandidatima. Zar ovo nije mijesanje u izbore Ukrajine? Ishod bi bio isti i da se Makron nije mijesao ali nije smio, zar to nije protivzakonito? Mi ne znamo jel se Makron mijesao u ukrajinske izbore ali vidimo da se Zelenski s tim hvali. U Ukrajini zakon ne funkcionira inace bi Zelenskog zvali na odstupanje s duznosti ili na sankcije na Francusku. Amerikanci ne kazu na koji nacin su se Rusi mijesali u americke izbore 2020. Amerikanci se petljaju u izbore svake zemlje samo ne tamo gdje su dva pro-americka guvernera bore za vlast. Sovjetski Savez se uvijek donekle mijesao u americke izbore ali nije nikad nista mogao promijeniti i americke vlasti su to ignorirale. Tako da SSSR nije… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio goran
Zax
3 godine prije

Ovo o zabrani kupnje ruskog duga je bit svega. Ostalo je distrakcija. Rusija naime vec godinama nije izdala obveznice na medjunarodnom financijskom trzistu. Niti ima potrebe jer ima suficit u proracunu. Ako i udju u deficit slucajno pokrpaju ga ili iz naftnog fonda koji je obilno napunjen dok je nafta bila skupa ili prodajom zlata. Rusija drzavne obveznice prodaje iskljucivo domacim bankama ne zato jer joj treba novac ñego zato da poveca bankarsku aktivu kako bi banke vise financirale gradjane I poduzeca. Ameri te obveznice mogu kupiti samo na sekundarnom trzistu iz druge ruke. A zainteresirani jesu. Americka burza je jedan veliki balon i investitori traze sigurno utociste za svoj kapital. Sto dalje od dolara kojeg inflacija vec opasno izjeda. Ono sto ameri pokusavaju je zaustaviti odljev kapitala iz amerike u Rusiju. Jer americke vlasti nemaju nikakve ingerencije nad ruskim financijskim sustavom. Sankcije se naravno ne odnose na krupne ribe.… Čitaj više »

hiber
3 godine prije

Čudno koliko tih diplomata i ima u tim zemljama. Međutim, ozbiljno će biti tek kad budu protjerivali čistačice i domare, a posebno vrtlare. Oni su vrh špijunaže.

Mate
3 godine prije

Mlako 🙁

entebe
3 godine prije

Tit for tat, Rusija je protjerala americkih 10 diplomata. Americki vazal za Poljsku je potjerao sest ruskih diplomata, Rusi su njemu potjerali propcionalno. Dok Ceska ima 180 000 bolesnih od virusa na milion stanovnika, americki namjesnik za Cesku je potjerao 18 ruskih diplomata, ocekuje se da ce Rusija uzvratiti propcionalno. Uz to je Ceska na zahtijev svojih politicara/cinovnika/karijerista pokrenula hajku na Cjepivo Sputnik, poceli su ga blatiti iako je nesto najbolje sto postoji na trzistu. Ako svaki americki satelit pokaze na ovaj nacin solidarnost s velikim Hegemonom, na stotine diplomata ce biti protjerano s obe strane. Biden uboda u oci Rusiju i izjavljiva da njegov pulen ili Novi Lenjin, Navalni ne dobija dobar tretman u zatvoru, kao zasluzio je bolje. Navalni sav cvijeta od radosti, dozivio je i da americki predsjednik govori o njemu. Zapad je dodijelio ulogu da bude Sole recognized President of RF, nitko drugi nije i nece… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio entebe
Весна
3 godine prije

Русиjа треба да отера све америчке дипломате и то што пре. Русиjи желим све наjболье.

Lećima
3 godine prije

Neki ruski doktori, ne oni koji vode brigu o zatverenicima, kazu da je Navalni na rubu smrti i da moze umrijeti svaku minutu.
Navalni moze umrijeti u ruskom zatvoru ali njegov duh izdajnika ce zivjeti u srcu NATO pakta i CIA kao covjek koji je do zadnjeg trena sluzio svojim gospodarima na zapadu.

Joka
3 godine prije

Tako je braćo Rusi tjeraj američku bagru u 3pm!!!

Jomla
3 godine prije

Proporcionalan “odgovor” bi bio 13 komada USA osoblja.
Ispravite me ako griješim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI