Lavrov u Bakuu: Evropska Koalicija protiv Rusije

Lavrov
7 komentara

Evropska unija i NATO grade koaliciju protiv Moskve, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s visokim diplomatom Azerbejdžana Džejhunom Bayramovim u petak u Bakuu.

Međutim, prema riječima Lavrova, Rusija ne vidi nikakve rizike da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, iako nema iluzija da će EU uskoro napustiti svoju rusofobičnu politiku. TASS je sakupio ključne napomene koje je iznio ruski visoki diplomata.

O koaliciji protiv Rusije

“Kada je izbio Drugi svjetski rat, Hitler je ujedinio značajan broj – ako ne i većinu – evropskih zemalja pod svojom zastavom za rat protiv Sovjetskog Saveza. Danas EU i NATO djeluju na sličan način, gradeći modernu koaliciju iste vrste za borbu i prilično rat protiv Rusije.”

O statusu kandidata za EU za Ukrajinu i Moldaviju

Moskva ne vidi nikakve rizike za svoje interese u odluci Evropske unije da Kijevu i Kišinjevu da status kandidata: „EU nije politički blok kao što je Severnoatlantski savez.”

O mogućoj promjeni politike EU

Moskva nema iluzija da će EU promijeniti svoj stav prema Rusiji ili odustati od rusofobične politike: „Evropska unija jasno stavlja do znanja da ne provodi – i da ne namjerava – provoditi postojeće ekonomske, humanitarne i sporazume o unutrašnjoj sigurnosti između Rusije i zemalja EU. Ne želi da izvršava zadatke koji su zacrtani na osnovu visokih ciljeva stvaranja zajedničkog prostora od Atlantika do Tihog okeana. Sve je to ostavljeno iza sebe, postalo je prošlost. ”

O stavu Azerbejdžana prema Ukrajini

“Cijenimo uravnotežen i odgovoran odnos azerbejdžanskog rukovodstva prema trenutnim zbivanjima i njegovo razumijevanje okolnosti koje su godinama nastale i dovele do trenutne situacije ne samo u Ukrajini i oko nje, već i na polju evropske sigurnosti, čija je arhitektura nekada bila usklađena, ali je posljednjih godina bila izložena stalnim napadima naših zapadnih kolega.”

O Nagorno-Karabahu

Minska grupa OSCE-a za rješavanje pitanja Nagorno-Karabaha obustavila je svoje aktivnosti na inicijativu SAD-a i Francuske i sada su trilateralne izjave ruskog, azerbejdžanskog i jermenskog lidera temelj napora za normalizaciju situacije. „Naši evropski susjedi prihvataju ovu realnost i aktivno nastoje integrirati napore Evropske unije u aktivnosti za postizanje preostalih ciljeva. U Moskvi će se održati još jedan sastanak između Azerbejdžana i Jermenije o razgraničenju granice, a datumi će biti “pogodni za obje strane”: “Nisam vidio nikakve signale da su se strane predomislile ili da više ne žele da se angažuju za ovaj rad.” Ruska preduzeća zainteresovana su za učešće u obnovi azerbejdžanskih teritorija nakon sukoba u Karabahu: ”

O odnosima Moskve i Bakua

Rusija cijeni svoje partnerstvo sa Azerbejdžanom i očekuje da će unaprijediti saradnju “na osnovu deklaracije o savezničkoj interakciji koja je potpisana u februaru” (tokom posjete azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva Moskvi – TASS). “Priprema se nekoliko desetina industrijskih i međuagencijskih sporazuma” kako bi se to pojačalo. Dvije zemlje su se složile da “sagledaju sve postojeće sporazume” koji uključuju 200 dokumenata usvojenih u proteklih 30 godina. Rusija i Azerbejdžan takođe su se dogovorili da će detaljno raditi na projektu transportnog koridora sever-jug koji će djelimično proći kroz Azerbejdžan.

AzerbajdžanLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cudno
1 godina prije

I moj pijani susjed bio ogulio deset automobila u ulici…
Pa se onda zalio da ga nitko ne voli, da su svi protiv njega

Max
1 godina prije

Kao u vrijeme invazije 12 jezika ili Operacije Barbarosa.

Lucija, prva
1 godina prije

Koji komentari…Neda mi se ništ pisati ovdje…

nessy
1 godina prije

Steta sto nisi 50 godina mladji, 50 kila laksi, i sto ti IQ nije 50 bodova veci. Kako bi tek onda prduckao po Logicnom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI