fbpx

Le Monde: U odnosu prema LGBT osobama istočnoj Europi je primjer Moskva, a ne Zapad

LGBT Varšava Poljska

Istočnoeuropske zemlje se ne žure slijediti primjer zapadnog dijela EU u politici prema seksualnim manjinama. Poljska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Estonija u ovom su pitanju vjerojatnije orijentirane na Rusiju, piše francuski list Le Monde.

„Osim migracijskih pitanja, LGBT tema je postala još jedna prilika za raskol između Istočne i Zapadne Europe. U odnosu prema seksualnim manjinama u Poljskoj, Mađarskoj, baltičkim državama, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj postoje mnoge sličnosti“ , napominje autorica članka.

U tim zemljama su govori usmjereni protiv „rodne ideologije“, te na usvajanje koncepta braka kao heteroseksualne zajednice u ustavu i odbijanje priznavanja prava homoseksualnih roditelja, navodi francuski list.

U središtu ovog „rata“, navodi se u članku, nalazi se katolička Poljska. Prošle godine, podsjeća autorica, počela je „agresivna kampanja“ provladinih medija uz podršku crkve u obrani „tradicionalne obitelji“ i protiv „homopropagande“. Njihovo nezadovoljstvo uzrokovao je liberalni gradonačelnik Varšave koji je poduzeo, kako tvrdi, niz antidiskriminacijskih mjera protiv predstavnika LGBT zajednice.

Pored toga, vlasti poljskog grada Swidnika nedavno su usvojile deklaraciju usmjerenu, kako piše list, protiv „LGBT ideologije“ i „radikala“ koji napadaju „slobodu govora, nevinost djece, autoritet obitelji i škole“.

Do 2010. je mađarski zakon bio “relativno progresivan za regiju”, rekao je Tamas Dombos, čelnik najveće mađarske organizacije za zagovaranje prava LGBT osoba. Međutim, prema njegovom mišljenju, u ovoj zemlji se događaju i napadi protiv LGBT osoba. Tako je predsjednik državnog parlamenta Laszlo Kever, član vladajuće stranke Fidesz, kod mađarske zabrane usvajanja istospolnih parova potonje usporedio s pedofilijom, a premijer Viktor Orban obećao je da će otkloniti rupu u zakonu koja će im omogućiti da sami ne bi zaobišli zabranu.

2011. godine je pojam braka kao “zajednice muškarca i žene” bio je sadržan u “Orbanovom ustavu”. Ista se definicija pojavila u temeljnom hrvatskom zakonu, a sad je na dnevnom redu u Estoniji i predložena je u Rumunjskoj, piše Le Monde.

List napominje da su takve ustavne promjene osmišljene kako bi ograničile nadležnost Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije, čije bi odluke mogle obvezati države da legaliziraju istospolne brakove.

Kako objašnjava Le Monde, „borbu protiv jednakih prava za pripadnike seksualnih manjina u svim gore navedenim zemljama vode konzervativni političari uz podršku crkve“.

Prema belgijskom aktivistu Remyu Bonnieu, stručnjaku za “homofobne napade” na postsovjetskom prostoru postoji “anti-LGBT mreža s vezama u Rusiji”.

“Borba protiv LGBT prava dio je pokreta kojeg Moskva podržava kako bi oslabila Europsku uniju”, kaže belgijski aktivist koji, , naravno, nije predočio nikakve dokaze o tim „ruskim vezama“

„Unatoč činjenici da europski sudionici u raznim kongresima negiraju svoje veze s Moskvom, konzervativni pokreti u Srednjoj Europi crpe inspiraciju iz Rusije, gdje Vladimir Putin brani tradicionalne vrijednosti u sukobu s takozvanim  “trulim” Zapadom, napominje list.

Poznati liberalni propagandist Ivan Krastev, koji često piše za hrvatske dnevne listove, ima objašnjenje ovog „negativnog trenda“.

„1968. na Istoku nije bilo seksualne revolucije”, objašnjava za Le Monde Ivan Krastev, navodni „stručnjak“ za Srednju Europu.

Prema njegovim riječima, u komunističkim zemljama su žene bile više emancipirane, ali odnos prema homoseksualnosti je bio mnogo konzervativniji, često kažnjavan kažnjen zakonom.

„Mnogi još uvijek vjeruju da se to može vratiti”, primjećuje Krastev. Kao što list napominje Le Monde, u zemljama koje prolaze duboku demografsku krizu dio stanovništva homoseksualnost doživljava i kao prijetnju fertilitetu.

Le Monde naglašava i kako je ruski predsjednik razmatrao mogućnost da u novi ustav uključi zabranu istospolnih brakova.

“Brak je zajednica muškarca i žene” , rekao je 13. veljače. “Što se tiče” roditelja broj 1 i roditelja broj 2, dok ja budem predsjednik, nećemo imati roditelje 1 i 2. Imat ćemo tatu i mamu”, čelnika Kremlja citira Le Monde.

Le Monde

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Kad budu roboti dobili svoja prava,za koju godinu,imat ćemo i roditelja 3 😂😂😂

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Kod kako kazes robota moze za nekih 30 godina doci do reprodukcije lakse nego kod istospolnih roditelja.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Već postoji reprodukcija robota…u tvornici robota…roboti proizvode robote… Ljudi će uskoro postati višak,a ovi LGBT su to već odavno.😬😂

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

1 i 2 nas već čini robotima,vjerovatno će 3 biti neki turbo WRC roditelj.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Ajme,ča nan je lipo 🥴😅

Trt
Gost
Trt
7 mjeseci prije

Turbo WRC roditelj s nultom emisijom stetnih plinova.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Turbo WRC roditelj “Greta”

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Mama, tata;majka, otac…sam pogled na te riječi čini čoveka sretnim i ispunjenim.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Religije su po definiciji dio kontrolnog sistema koje imaju svoje tekstove koji su se kroz povijest mijenjali, ali najveći problem je u religijskim agencijama i agentima koji propovijedaju po tim tekstovima tako da često te religije rade zlo ljudima i sad samo treba uvidjeti kako su na zapadu Europe gdje nije bilo komunuzma religija kršćanstvo skoro pa potpuno nestala. Na istoku vidimo kako je i pravoslavno i katoličko kršćanstvo poslije 50 odnosno 70 godina komunizma ostalo relativno dobro očuvano, a bilo je potiskivano i zabranjivano dok je na zapadu u demokraciji bilo slobodno.
Iz svega se lako može zaključiti kako je zlo komunizma bilo puno manje zlo nego zlo demokracije jer je zlo demokracije uspjelo suzbiti religijsko zlo što komunističkom zlu nije uspjelo što znači kako je zlo demokracije ipak najveće zlo, veće i od zla religije i od zla komunizma.

edi
Gost
edi
6 mjeseci prije

@ Spv. sve je tako… a i televizor je puno u obmani odradio..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
7 mjeseci prije

Hmm a što ćemo s bakom i djedom?
Pa ni to nije više rodno korektno.

Praroditlelj 1,2,3,4,?
Kako ćemo se dogovoriti s čije strane se počinje brojiti ?
Predlažem da od roditelja 1 praroditelji budu 1 i 2.
Mislim ako smo korektni i inzistiramo na pi#darijama zašto stati na roditelj 1 i 2 ?

Baba
Gost
Baba
7 mjeseci prije

👍😂😂

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

A od obiteljskog stabla će nastati šikara 🤔😬🤣

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Praroditelji su šifrirani kao i roditelji i jedino kontrolni sistem će biti u mogućnosti dešifrirati veze jer će u sistemu roditelji sa svojm roditeljima odnosno djedovima i bakama biti povezani sa preko 1 i 2 pripadajućim OIB-ima.
Mene interesira na koji način će taj R1 i R2 objasniti usvojenom djetetu vezu R1 i R2 sa njegovim R1 i R2. Oće li djetetu nešto biti sumnjivo ili će djete več bit tokiko sje*ano da neće ni primjetiti kako se to pitanje nameće.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Zli rusi.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Nek idu ovi moderni zivit u EU , ovi tradicionalni nek zive ovdje i iz EU treba primit one tradicionalne ovdje i rijesen problem. Tamo u EUnek se zene s ovcama i kravama ako hoce 🙂

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Le Monde je zasigurno primjer agresivnim manjinama i pripadnicima vecine koji na automatskom pilotu disu, mrdaju i urlaju, i nista vise!

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

redakcijo, sto vam je ovo? Neki avatar-troll?

Quds
Gost
Quds
7 mjeseci prije

Slušam na N1 kako plaču liberali zbog toga što su u Imotskom na maškare zapalili gay par s djetetom. Odjednom to više nije umjetnost ili satira već tipični govor mržnje. Liberali su se opet pokazali licemjernima…ono što je dopušteno njima nije drugima. Tipičan primjer totalitarizma.

Pomalo
Gost
Pomalo
7 mjeseci prije

Pa kod nas u Hr u zadnjih 10ak godina su spaljivani za maskare i kolinda, karamarko, milanovic, mesic josipovic, plenkovic, kerum, papa,…. nikom nista nije smetalo dok se nije taklo u pedere… evo danas puni portali, svaka šuga se oglasila i zgraža se nad imocanima

Fabijan
Gost
Fabijan
7 mjeseci prije

izvorni tekst je malo drugačiji…

U Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, pitanje LGBT-a postalo je smjernica za vlade. U nekoliko ovih država EU stvorene su anti-LGBT alijanse između “neliberala”, katoličkih pokreta ili krajnje desnih organizacija.

“Swidnik nije grad, to je stanje uma”, izvikuju stanovnici ovog radničkog grada od 40 000 stanovnika, smještenog u istočnoj Poljskoj, na periferiji Lublina. To glavni grad istoimene administrativne regije, poznat kao najkonzervativniji u zemlji. Swidnik je povjesno uporište konzervativne nacionalističke stranke na vlasti u Varšavi, pravu i pravdi (PiS).

Krajem siječnja našao se u središtu pozornosti na društvenim medijima i pod nadzorom cijele Europe. Fotografija znaka sa imenom grada na ulazu u pratnji drugog znaka koji na četiri jezika označava “LGBT free ” ( grad bez LGBT) obišla je web,

Nekoliko ogorčenih zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu, pozivaju Komisiju da reagira. U stvarnosti, to je bila predstava lokalnog umjetnika u borbi ZA prava homoseksualaca. Zelio je reagirati na usvajanje deklaracije kojom se općina “oslobađa od LGBT ideologije”.
Reagirao je i protiv „radikala koji imaju za cilj uspostaviti kulturnu revoluciju u Poljskoj i koji napadaju slobodu izražavanja, nevinost djece, autoritet obitelji i škole“, navodi se u preambuli teksta.
Swidnik je prvi poljski grad koji je usvojio takvu deklaraciju. Od tada, blizu 90 lokalnih vlasti slijedilo je to, smješteno uglavnom u konzervativnim regijama jugoistoka zemlje.

no name
Gost
no name
7 mjeseci prije

Žali se homić homiću:
-Jbt, ostao sam u drugom stanju?!
-Otkud znaš?
-Kasni mi govno već sedam dana.

MARIJAN
Gost
MARIJAN
7 mjeseci prije

Nemam ništa protiv da LBT osobe usvajaju djecu, ili budu roditelji, nemam ništa protiv da to obavljaju unutar svoja četiri zida, nemam čak ni protiv da se međusobno vjenčavaju ALI IMAM PROTIV DA S TIME SILUJU JAVNOST I OSTATAK DRUŠTVA.

Urosius
Gost
Urosius
7 mjeseci prije

Sten je odlucio da postane Loreta, jer zeli da radja decu, uprkos cinjenici da nema matericu. Svi su se slozili da iako je to istina, Sten kao muskarac ima pravo da bude zena. Da li su gospoda iz EU zabrinuta za masakre nad hriscanima i muslimanima od strane bandi glavoseca koji su finansirani od strane Arabije, Emirata, Katara i Turske? Ili se EU pita, zasto Ukrajina, Estonija i Latvija terorisu ruskojezicni narod koji tamo zivi, uskracujuci im jedno od osnovnih ljudskih prava? Umesto toga, manipulacijom dolazimo do pitanja o prirodi bracne zajednice. Sta koga briga kako ce pojedine suverene drzave regulisati taj odnos, imajuci u vidu volju njihovog gradjanstva i religiozni dozivljaj sveta koji bastine. Kao da to nije dovoljno, iznova i iznova se potencira nekakav anti LGBTQ+ kurs Rusije. Brutalna laz. Homoseksualnost je dekriminalizovana, ono sto jeste izricito zabranjeno je homoseksualna propaganda usmerena prema deci. Razume se da oni koji dopustaju promenu pola deci staroj 6 ili 7 godina, unistavajuci im dusu i telo hormonalnim terapijama, jednostavno nemaju sluha. Odavno su na putu sa koga povratka, bez velikih tragedija koje nam donosi sutrasnjica nema.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
7 mjeseci prije

Najveća i prva greška koja se dogodila bila je dati tuđe djete homoseksualnim parovima na obradu. Po svim demokratskim načelima, svak treba da uživa u plodovima svog osobnog rada i osobne ljubavi, a nikako u tuđim. S tim je udaren prvi kamen temeljac za opću društvenu dekadenciju, koja je u međuvremenu dobila efekat kotrljajuće snježne grudve.

edi
Gost
edi
6 mjeseci prije

LGBT to je majka demokratska…nastranost je sada in- svi ostali su aut. Placi zamljo, sad je in kad se neko karne na javnom mjestu, gdje svi gledaju prestavu..
.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
26
0
()
x