Libanci dijele video snimke navodnih izraelskih borbenih aviona koji lete krajnje nisko iznad Bejruta

Izraelski borbeni avioni
29 komentara

Liban je više puta izjavio da Izrael redovno krši vazdušni prostor zemlje, uglavnom radi izvođenja udara u Siriji. Prethodni incident zabilježili su u petak građani Bejruta, rekavši da su izraelski ratni avioni letjeli iznad juga zemlje oko šest sati.

U onome što je postalo uobičajena pojava, izraelski mlazni lovci izveli su nekoliko letova iznad Bejruta dok su se u nedjelju čuli motori izviđačkih dronova, izvijestio je list Ashark Al-Avsat.

Prema izvještajima društvenih medija, u posljednje dvije nedjelje povećao se broj ratnih aviona koji lete nisko nad glavnim gradom, što je stanovnike zabrinulo, jer mnogi strahuju da bi u regionu ipak mogao izbiti sukob prije isteka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Snimci navodnih izraelskih mlaznjaka na nebu iznad Libana pojavili su se na mreži, kako su svjedoci požurili da dijele video zapise na Twitteru. Na video snimcima se čuje glasno „zujanje“ dronova.

Građani Bejruta su očigledno navikli na izraelske avionske letove iznad glave. Avion IDF-a navodno je preletio nisko nad Libanom na Badnjak kasno uveče, a video snimci aviona koji su navodno letjeli iznad Libana na putu za Siriju podijeljeni su na mreži.

Ubrzo nakon njih, sirijska vladina novinska agencija SANA izvještava da je Izrael pokušao vazdušne napade na Siriju, ali je protivvazdušna odbrana te zemlje uspjela da odbije većinu projektila.

Od početka godine, Twitter nalog koji prati kretanje vazduhoplova na Bliskom istoku, Intel-Sky, dokumentovao je na desetine izraelskih mlaznjaka koji su prelijetali Liban, uključujući i ono što nazivaju „lažna racija“.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu izvještavaju da, kršeći rezolucije UN i suverenitet regiona, Izrael redovno prelazi libanski vazdušni prostor.

UNIFIL je izvijestio o dnevnom prosjeku od 12,63 kršenja vazdušnog prostora, ukupno 61 sat i 51 minut leta, između juna i oktobra 2020. godine, što je značajno povećanje u odnosu na prethodna četiri mjeseca. Prema podacima, oko 95 % prekršaja činili su dronovi.

Na kraju godine, lider libanskog Hezbolaha, Hasan Nasrala, tvrdio je da je grupa udvostručila broj visoko preciznih projektila tokom godine i da su u stanju da “tačno pogode” bilo koju metu u Izraelu.

Bejrutborbeni avioniLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

Traže hasana koji je u kanalizaciji a njegov hezbolah u misijoj rupi-Lako je urlikat po skupovima šta ih ne rušite jer ugrožavaju suveriniteta drzave-ali to je nemoguće jer se Izraela strašno bojite

Pero
3 godine prije

Neka ih hezbulah srusi.
😂😂

Kole
3 godine prije

Ludi Izraelci.

Metallica
3 godine prije

ok.Htio sam nesto napisati u vezi ovog clanka,ali ne vidim razloga za to…Izrael ce i dalje letati i “zabavljati se” ,kroz bilo koju “tzv. suverenu” drzavu gdje je god njega volja…Kad to ne budu mogli,mozda nesto i napisem sto ce imati smisla.Za sad mogu napisati samo ovo:”podrska Izraelu,zbog toga sto mu nitko ne moze nista!”

3 godine prije zadnji put uredio Metallica
Komunjara
3 godine prije

Ljudi žele rat po svaku cijenu. Jasno je da su spremni, da su u prednosti, da imaju Ameriku iza leđa, ali malo su neodgovorni prema svom narodu. Jer ako ovima dosade poniženja, ispaliće nešto raketa, ozlijediti nekog Izabranog. Jest da će se broj ubijenih muslimana mjeriti s četiri nule, ali vrijedi li pet minuta straha jednog Izabranog tih nekoliko tisuća beznačajnih tjelesa?

Bosanac
3 godine prije

Ako lete dovoljno nisko, nek ih gađaju kamenicama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI