Libija: General Haftar naredio napade na turske brodove, zrakoplove i objekte u zemlji

Khalifa Haftar protiv Turske
27 komentara

Libijski general Khalifa Haftar je naredio svojim snagama da napadaju turske brodove i interese u sjevernoafričkoj državi, izjavio je njegov glasnogovornik u petak, optužujući Ankaru da u libijskom sukobu podupiru Haftarove protivnike, odnosno islamističke milicije iz Misrate, Sirte i Tripolija.

Ova je tvrdnja točna, jer Turska i Katar od prvog dana podupiru sve islamističke frakcije povezane s Muslimanskom bratstvom, čak i terorističke organizacije kao što je Ansar Al-Sharia ili bivša Libijska borbena islamska grupa Abdelhaqima Belhadja, bivšeg militanta Al-Qaide koji je osnovao i vodio islamističke militante u borbi protiv snaga Muammara Gaddafija.

“Zrakoplovnim snagama su izdana naređenja za napad na turske brodove u libijskim teritorijalnim vodama”, rekao je general Ahmad Al-Mismari.

“Turske strateške lokacije, tvrtke i projekti koji pripadaju turskoj državi u Libiji smatraju se legitimnim ciljevima naših oružanih snaga”, dodao je general Libijske narodne armije Ahmad Al-Mismari.

Također je izjavio kako će svaki zrakoplov koji dolazi iz Turske i pokuša sletjeti u glavnom gradu Tripoliju biti tretiran kao neprijateljski. Isto vrijedi i za turske brodove koji pristaju u libijske luke.

Glasnogovornik LNA je kazao kako će snage Haftara bez oklijevanja napasti bilo koju tursku vojnu nazočnost u Libiji.

Turska podržava islamističku libijsku vladu u Tripoliju. Militante koji podržavaju takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja je Turska snabdjela bespilotnim letjelicama i vojnim vozilima, dok su Haftarove snage dobile potporu Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrde diplomati.

Haftarova ofenziva na Tripoli je navodno „omela planove Ujedinjenih naroda za stabilizaciju Libije“, iako je veći problem takozvana „međunarodno priznata vlada u Tripoliju“, koja je islamističke militante pokušala primiriti tako da ih integrira u sigurnosne snage zemlje, što se pokazalo nemogućom misijom.

No, zapadne sile na ofenzivu Haftara ne gledaju iz tog ugla i samo se brinu da će kampanja za Tripoli narušiti proizvodnju nafte, stvarajući vakuum kojeg će iskoristiti militanti i da će još više migranata preko Mediterana krenuti prema Italiji.

Libija je poprište sukoba između suparničkih skupina od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine. Njegovo rušenje je stvorilo ogroman vakuum moći, što je dovelo do kaosa i pojave brojnih militantnih skupina, uključujući terorističku skupinu ISIL.

mogući ratnapad na brodove
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
4 godine prije

Turke treba pošteno razvalit.Ova je odluka sigurno uvjetovana neuspjehom ofenzive na Tripoli oko čega stoji podupiranje terorista od strane Turske i Katara.

cool
4 godine prije

Tu odluku je trebao puno ranije sprovesti, imao je za to potpuno čvrste dokaze, ovako je samo produžio agoniju i nepotrebno gubio vrijeme, vojnike i svoj ugled koji je bitan u vojnim operacijama i za buduću vlast u državi.

Amater
4 godine prije

Valjda je već svima jasno tko je izmislio, ustrojio teroriste ,tko ih kontunirano snabdjeva , uvježbava , plaća, konstantno smišlja neke glupe prozirne scenarije , uporno od cijelog svijeta pravi budalu … stalno se kao bori protiv terorizma …. naravno da Haftar mora presjeći linije snabdjevanja ako želi pobjediti…. mora nabaviti S-400 , rušiti NATO avione , potapati brodove i po cijenu velikog rata ….jer ovo ludilo neće nikada prestati …a on sam će proći kao Gadafi …

Euro
4 godine prije

Nema nikakve dvojbe , da je TUR protivnik i u Siriji i Libiji. Odluka Gen. Haf. je pametna. Pametnija od odluke Putina i Asada da dozvole TUR osmatracnice. Koje naivne gluposti. Kad se je vec od početka vidjelo , da TUR surađuje sa IS na video snimku kde možemo vidjeti kako borci ID ulaze preko granice TUR. TUR je sad vec u SIR aktivni protivnik SAA sto bi se moglo desiti i u LIB ako general uspje sa napredovanjem ka gla. gradu.

Lucija
4 godine prije

” …samo se brinu da će kampanja za Tripoli narušiti proizvodnju nafte, stvarajući vakuum kojeg će iskoristiti militanti i da će još više migranata preko Mediterana krenuti prema Italiji…”
Točno je da ih brine nafta koju kradu.
Ali, neke brine upravo suprotno: teškoće migranata da se dokopaju eu: teško pored metaka, a i oni koji bi im ‘pomogli’ angažirani su na ratištu.
Dalje, nema više pristajanja u Italiji. Talijani su danas uhapsili kapetanicu broda neke ‘udruge’ koja je dovela 50-ak migranata na Lampeduzu. Od sad se može pristati u Italiji samo ako neka zemlja kaže da će ih primiti; 5 država je reklo da hoće.

Lucija
4 godine prije

A što se tiče Turske, ove isporuke nisu nikakva novost.
I na ovom portalu smo komentirali isporuke nekih kamiona…
Koliko je to pametno, zajedno sa Sirijom, za Tursku…za Erdu nije sigurno…

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
4 godine prije

Opaaa bravo Hafti, samo tako nastavi. Dali su mu iz UAE Đeveline.

Stjepan
4 godine prije

U Libiji se može očekivati mir tek nakon aktivnog (100%) angažmana Egipta i Alžira. To će doći na red kad oni srede unutarnje stanje/probleme koji jesu izazvane izvana.Tako će tek rusko i kinesko djelovanje imati pravi efekat i to se čeka !!

Zvrk
4 godine prije

baš slučajnost kada sirijci gađaju turske kontrolne točke?

Šule
4 godine prije

E moj Haftare sad si se sjetio tko je najveći sponzor islamista,zar ti nije dovoljna Sirija pa da vidiš kako sultan u tuđoj zemlji komanduje,krade,laže….udri po tom sultanu sa svime što imaš sklopi savez sa Izraelom jer oni nevole Erdogana i bit će miran kao bubica..on se jako plaši izraela..povjest je to dokazala.

Ivan S.
4 godine prije

Uključujući terorističku skupinu ISIL, koju tursko rukovodstvo 100% podupire, materijalno,zdravstveno,moralno i sve ostalo što treba za braću sunite!

wasbewill
4 godine prije

Zar vam nije jasno zbog cega se odjednom i niotkud pojavio Haftar podrzan od strane Zionista kofol da preuzme vlast u zemlji od “krvolocnih terorista”? On je aktiviran iz jednog jedinog razloga a to je da destabilizira Tursku razvlaceci je na vise frontova posto su mnoge operacije propale vec.

Bradati Ajatolah
4 godine prije

Jedva čekam pad Turske i raspad sistema terorista. Ona im je jedino utočište i liječilište, obuku naoružavanje i prebacivanje.

puki
4 godine prije

oduvijek kažem; Turska i Erdogan su igrači duboke države i cionista i nikada nisma vidio smisla u pravljenu sporazuma Rusije sa Turskom. Erdogan nikada nije promijenio svoj stav o Siriji i Asadu. I nakon navodnog “zaokreta”, nakon neuspjelog puča protiv njega i kobajagi okretanja Rusiji, on je uvijek ponavljao svoj stav, da je Asad zločinac i da Asad mora otići s vlasti. Erdogan je trojanski konj duboke države koji glumi hrabrog islamskog vođu, koji se suprostavlja SAD-u i Zapadu. I onaj kratkotrajni sukob sa SAD-om, kada je SAD kofol udario na tursku valutu i kofol najavio sankcije, sve je to bilo kazalište za javnost. Glavna oporbena stranka, kemalistički CHP su potpuni igrači duboke države, predstavnici CHP-a, već više godine zaredom sudjeluju na godišnjim skupovima Bilderberga i CHP se zalaže za sekularnu, europsku i prozapadnu Tursku. Dok je Erdoganiva stranka AKP; kofol neovisna i islamska i narodna. Možda ona to djelimično… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI