Pomeo i Esper bi jurišali na Kinu, ali s kojim novcem?

Mike Pompeo
17 komentara

„Kina je središnja prijetnja u modernom svijetu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju jamčiti dostupnost vojnih i tehnoloških resursa kako bi naše zemlje živjele prema zapadnim demokratskim načelima“, izjavio je jučer, 30. siječnja, američki državni tajnik Mike Pompeo , prenosi Reuters.

Američki državni tajnik Mike Pompeo podržao je u četvrtak ulogu Velike Britanije u povlaštenom sustavu za razmjenu američkih obavještajnih podataka, poništavajući odluku o prekidu suradnje u slučaju da London odluči kineskoj tvrtki Huawei omogući izgradnju nove 5G telekomunikacijske mreže.

Budući da je Velika Britanija odlučila dati Huaweiju 35% udjela na britanskom 5G tržištu, isključujući pristup kineskim izvođačima vojnoj infrastrukturi, nuklearnim elektranama, obavještajnim agencijama i slično, Washington je povukao svoje prijetnje o uskraćivanju pružanja obavještajnih podataka svom savezniku.

“Iako još uvijek trebamo biti izuzetno budni prema terorističkim prijetnjama, Kineska komunistička partija središnja je prijetnja našem vremenu”, rekao je jučer američki državni tajnik razgovarajući u Londonu s britanskim kolegom Dominicom Raabom .

Istovremeno, Pompeo je pokušao ublažiti napetosti koje proizlaze iz odluke Londona da privuče kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huawei da razvije 5G mrežu u Velikoj Britaniji, usprkos pozivima Sjedinjenih Država da se suzdrže od suradnje s ovom tvrtkom iz sigurnosnih razloga. Iako čelnik State Departmenta nije ublažio stav prema Huaweiju, pokušao je umanjiti razmjere problema, napominje Reuters.

“Kad dopustite da podaci ili informacije vaših građana u vezi s nacionalnom sigurnošću da idu putem mreže kojoj Komunistička stranka Kine ima pristup, to stvara rizik”, rekao je Pompeo.

“Uvjeren sam da će SAD i Velika Britanija pronaći način za zajedničko rješavanje postojećih proturječja”, dodao je.

Prema njegovim riječima, nastavit će se suradnja u okviru saveza „Five Eyes“, obavještajnog saveza pet zemalja engleskog govornog područja koji uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

Odluka Londona o suradnji s kineskom kompanijom donesena je na prekretnici kada se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema za izlazak iz EU i započinje bilateralne pregovore o trgovinskom sporazumu sa Sjedinjenim Državama, navodi britanska agencija.

Ranije je američki ministar obrane Mark Esper izjavio kako bi Pentagon ove godine mogao započeti dugo očekivanu globalnu reorganizaciju vojnih snaga, kao dio nove američke strategije koja se bavi s dvije glavne prijetnje koje Sjedinjenim Državama proizlaze iz Rusije i Kine.

Istodobno, američki ministar obrane je  primijetio je da ne želi uspostaviti strogi vremenski okvir za dovršavanje takozvanog „pregleda“ na razini cijelog sektora obrane. Očekuje se da će reorganizacija američkih vojnih snaga širom svijeta započeti nakon dovršetka ovog pregleda.

Zapadni stručnjaci kažu da je potreba za tim dugotrajna, prije svega zbog vojnih uspjeha koje je Kina u regiji postigla tijekom posljednja dva desetljeća, dok se Amerika više usredotočila na protuterorističke operacije u Iraku, Afganistanu, Siriji i drugim zemljama.

U isto vrijeme, obzirom na pojačanu napetost Sjedinjenih Država u odnosima s Iranom i s paravojnim skupinama koje Teheran podržava na Bliskom istoku, nejasno je kako se mogu provesti tako velike promjene, posebno u godini kada se održavaju američki predsjednički izbori. Ova reorganizacija traži dodatna sredstva, dok ova koja je za ministarstvo obrane izdvojio Donald Trump, a govorimo o preko 700 milijardi dolara, teško pritišću američki proračun, koji je u fiskalnoj godini, koja u Americi traje od listopada 2019. do listopada 2020., već u minusu.

SAD bi protiv Kine „svim sredstvima“, ali s kojim novcem?

Usprkos tvrdnjama kako ekonomija raste, a nezaposlenost pada, Kongresni ured za proračun (CBO) predvidio je u utorak da će deficit Sjedinjenih Američkih Država premašiti tri tisuće milijardi dolara godišnje tijekom sljedećih 10 godina.

Deficit potiče povećano zaduživanje savezne vlade, koja nastavlja trošiti više novca nego što je potrebno. Do 2030. je CBO projicirao da će savezni dug javnosti prijeći 31 000 milijardi dolara,  oko 98 posto predviđene veličine narodne ekonomije.

Deficit saveznog proračuna već je prošle godine dosegao 1000 milijardi dolara, što je prvi put od 2012. godine da je jaz između prihoda i potrošnje premašio marku trilijuna dolara. Projekcije  sugeriraju su da će to biti obrazac u sljedećih 10 godina.

Mračnu vijest donekle je ublažila prognoza ureda da će kamatne stope za sljedeće desetljeće biti znatno niže od onoga što su predviđale ranije prognoze,  čime bi SAD mogle uštedjeti stotine milijardi dolara, ali samo na kamatama na savezni dug.

Dakle imamo još jedno neispunjeno obećanje Donalda Trumpa, koji je u kampanji rekao da će otplatiti državni dug kao predsjednik. Umjesto toga, tri godine na vlasti je dug povećan, prije svega poreznim rasterećenjem za korporacije, što nije dovelo do njihovog eksplozivnog proširenja, te povećanom saveznom potrošnjom.

No, iako su smanjenja poreza u 2017. dovela do porasta ekonomskog rasta u 2018. godini, federalni prihodi su se smanjili. Najnovija prognoza Kongresnog ureda za proračun ne pokazuje da će se brzi rast uskoro vratiti, kao što su predviđali Trump i njegov tim. Proračunski ured procjenjuje da je gospodarstvo prošle godine sporije raslo nego što je predviđalo u kolovozu, a godišnji rast iz 2020. od 2,2 posto će do sredine desetljeća pasti na 1,5 posto, što je nedovoljno da se može govoriti o „velikom skoku naprijed“, prije svega zato što rastu doprinose korporacije, burze i uslužni sektori, svi u privatnom vlasništvu koji dobit ne ulažu u nove širenje poslovanja.

“Imamo deficit od tisuće milijardi dolara, a ekonomija se širi. Kada će se zakonodavci probuditi?. Svake godine postavljamo novi poslijeratni rekord duga prema udjelu u ekonomiji i svake godine CBO upozorava da se dug neodrživo povećava, a svake godine naši najveći mirovinski i skrbnički fondovi se približavaju granici trošenja njihovih zakonom propisanih rezervi. Ignoriranje onoga s čime se izravno suočavamo je u fiskalnom smislu nedopustivo“, rekla je Maya MacGuineas, predsjednica Kongresnog odbora za savezni proračun.

USACBO.GOV 

Huaweimogući rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 godine prije

Pa jurisaju, ovo s Koronavirusom je hibridni rat i provode ga uspjesno.

Mozart
4 godine prije

Bez komentara. Slika sve prica…

Riddick
4 godine prije

Mogu da uvode sankcije na koje Kina odgovara kontra sankcijama i budu opet u corsokaku, o vojnom sukobljavanju sa kinezima nema govora, to se najbolje vidi u juznom kineskom moru, sta im preostaje za zauzdavanje kine?
Mogu samo da uspore proces multipolarizacije u svetu koji je ireverzibilan i to je sve, samo Tramp i ljudi oko njega nemaju tu prefinjenost za tako nesto delikatno…

siofvioaewfviwfvwisfviwsdfwusdcwsdc
4 godine prije

Ide to polako ka onome da Kina postane samuraj iz drugog beba rata a Rusija faterland iz istog.

Wordly wiseman
4 godine prije

Delistiranje kineskih tvrtki sa američkih burza , zabrana pristupa njihovim tvrtkama poput nedavno rusala, prisilna prodaja udjela u američkim tvrtkama (kao sto su napravili britima u WW2 )…. duga je lista

Erikc
4 godine prije

Pa neka bude prvi u redu kad jurišu, on i njegova djeca ako ih ima!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Mislioca dva.
Ljubi ih baba.
Kako se reče gelipter i kurajber…. na kineskom?
P.S.
Esper: ”Na faksu su ti najteže prve tri godine”.
”A onda upišeš drugu.”
Pompeo: ”Kako, kako…. gdje to ima”?
”U Kini. Samo požuri. Dok ima Kine.”’
”Jer Šef smišlja mirovni plan. Za Tajvan i Kinu.”

Z.A.
4 godine prije

Koji dug i koja cifra , samo da odstampas tu kolicinu novca treba posjeci svako drvo u Americi . A gdje namaci te novce za dug ? Venezuela preko 300 milijardi barela sirove nafte , Irak 150 milijardi barela nafte , Iran preko 200 milijardi barela nafte Libija oko 50 milijardi barela nafte. Ma bit ce povuci potegni . Gadafiju i Sadamu dohakase . A Maduro i ovi iz Teherana se previse koprcaju. Sto ne proglase bankrot samo da nebude rata.

Max
4 godine prije

Oni bi na Kinu a nemaju čime? a da ne bi možda ubojitim virusom?

politicki nekorektan
4 godine prije

….ovaj lik na slici moze da naleti na kung fu pandu….picvajz u najavi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI