SAD žele da se financijska direktorica Huaweija Meng izjasni krivom u zamjenu za slobodu, prije nego što Trump napusti dužnost predsjednika

Huawei
7 komentara

Američko Ministarstvo pravosuđa navodno je intenziviralo razgovore s Meng Wanzhou, najvišom direktoricom kineskog telekomunikacijskog diva Huawei, o uvjetima pod kojima će biti puštena iz kanadskog pritvora, u zamjenu za priznanje krivnje.

Meng, glavna financijska direktorica Huaweija i kćer osnivača tvrtke, trenutno je i dalje u pritvoru u Vancouveru. Uhićena je u kanadskom gradu prije dvije godine na zahtjev SAD-a tijekom prebacivanja letova. Meng je od tada uključena u dugotrajnu bitku protiv izručenja SAD-u, gdje je optužena za prijevaru. Naime, Meng su SAD optužile za prijevaru i za kršenje pravila o sankcijama, jer se obvezala na poslovanje s Iranom.

Američko Ministarstvo pravosuđa nudi Meng “odgođeni kazneni progon”, dogovor prema kojem bi priznala krivnju za neke od optužbi, ali u zamjenu za priznavanje krivnje, procesuiranje slučaja bi bilo odgođeno i potencijalno bi se na kraju u potpunosti odustalo od procesa, izvijestio je Wall Street Journal u četvrtak. To bi joj omogućilo napuštanje Kanade      i povratak u Kinu, gdje bi bila izvan dosega američkog pravosudnog sustava.

Pregovori su intenzivirani nakon prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, jer tužitelji žele postići dogovor prije odlaska Trumpove administracije, izvijestile su novine. Izvještaj je potkrijepio Reuters, iako niti jedan medij nije imenovao nijedan od svojih izvora.

SAD optužuju Meng za urotu radi prijevare HSBC-a i drugih banaka lažnim predstavljanjem odnosa Huaweija s tvrtkom, za koju Washington tvrdi da služi Iranu kao paravan za poslovanje s Huaweijem. Njezini odvjetnici rekli su da su SAD izvrnuli značenje izlaganja svog klijenta iz 2013., citiranog u sudskim radovima. Prema izvješćima, Meng nerado prihvaća američki dio pogodbe, jer ne vjeruje da je odgovorna za bilo kakvo kazneno djelo.

Peking slučaj smatra dijelom šire američke kampanje koja je usmjerene na suzbijanje aktivnosti kineskih tvrtki na međunarodnim tržištima. Washington tvrdi da telekomunikacijska oprema Huaweija predstavlja prijetnju korisnicima, jer otvara vrata kineskoj špijunaži i kibernetičkim napadima na onoga tko tu tehnologiju koristi. Sve takve navode tvrtka oštro negira. SAD na svoje saveznike vrši pritisak, s različitim stupnjevima uspjeha, kako bi se onemogućilo Huaweiju i ostalim kineskim tvrtkama s Entitetske liste sklapanje poslova i ugovora oko modernizacije tehnoloških mreža, posebice onih koje se odnose na 5G.

Uhićenje Meng dodatno je pokvarilo odnos Kine s Kanadom. Devet dana nakon što se to dogodilo, dvojica Kanađana uhićena su u Kini zbog nepovezanih optužbi, za što Ottawa vjeruje da je oblik osvete, Peking poriče bilo kakvu vezu između slučajeva.

HuaweiMeng Wanzhou
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Dolazi maloprij mater malome Mati u sobu i pita ga . . . a ča ti je Sveti Mikula meka ispod kušina . . . a meka mi je nike plave bonbocine u biloj kutiji na kojon piše Pfizer . . . mater razrogačila oči i zajapurena se zlamenjije i reče uimeisusovosveto . . . mali Mate njoj smireno govori, ma ne brini ti ništa, sve će bit uredu, kad san otvorija kutiju i vidija bonboncine odanija san, mislija san da je u kutiji šprica sa iglon, nego reci ti mama meni kako je Sveti Mikula ovo uspija provuć kroz ključanicu . . . mater će njemu, lipo mu se pomoli pa će ti on reć . . . gotovo je sad, nego ja odma gren pisat pismo Malome Isusu da mi ispod bora za Božić ni slučajno on nebi meka špricu i iglu . . . ma neće, dobar… Čitaj više »

Barrio
3 godine prije

Ošini po prašini, Nestala je Nokia, nestati će i Huawe.

Mahatma
3 godine prije

Super mi je ovaj ”loš odnos” između kineske pokrajne Kanade i Mainlanda.

davor3
3 godine prije

Ruski građani spornih Kurilskih otoka, prema američkim vlasima po novome su zapravo Japanci – rezultat američke politike inzistiranja da veći dio arhipelaga, kojim je Moskva upravljala od Drugog svjetskog rata, s pravom pripada Tokiju.

Japanske novine Hokkaido Shimbun izvijestile su u petak da Rusi rođeni na otocima Habomai, Shikotan, Kunashir i Iturup, ako želu podniti molbu za zelenu kartu, Green Card, američke imigracijske vlasti smatraju Japancima…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI