fbpx

SAD žele da se financijska direktorica Huaweija Meng izjasni krivom u zamjenu za slobodu, prije nego što Trump napusti dužnost predsjednika

Huawei

Američko Ministarstvo pravosuđa navodno je intenziviralo razgovore s Meng Wanzhou, najvišom direktoricom kineskog telekomunikacijskog diva Huawei, o uvjetima pod kojima će biti puštena iz kanadskog pritvora, u zamjenu za priznanje krivnje.

Meng, glavna financijska direktorica Huaweija i kćer osnivača tvrtke, trenutno je i dalje u pritvoru u Vancouveru. Uhićena je u kanadskom gradu prije dvije godine na zahtjev SAD-a tijekom prebacivanja letova. Meng je od tada uključena u dugotrajnu bitku protiv izručenja SAD-u, gdje je optužena za prijevaru. Naime, Meng su SAD optužile za prijevaru i za kršenje pravila o sankcijama, jer se obvezala na poslovanje s Iranom.

Američko Ministarstvo pravosuđa nudi Meng “odgođeni kazneni progon”, dogovor prema kojem bi priznala krivnju za neke od optužbi, ali u zamjenu za priznavanje krivnje, procesuiranje slučaja bi bilo odgođeno i potencijalno bi se na kraju u potpunosti odustalo od procesa, izvijestio je Wall Street Journal u četvrtak. To bi joj omogućilo napuštanje Kanade      i povratak u Kinu, gdje bi bila izvan dosega američkog pravosudnog sustava.

Pregovori su intenzivirani nakon prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, jer tužitelji žele postići dogovor prije odlaska Trumpove administracije, izvijestile su novine. Izvještaj je potkrijepio Reuters, iako niti jedan medij nije imenovao nijedan od svojih izvora.

SAD optužuju Meng za urotu radi prijevare HSBC-a i drugih banaka lažnim predstavljanjem odnosa Huaweija s tvrtkom, za koju Washington tvrdi da služi Iranu kao paravan za poslovanje s Huaweijem. Njezini odvjetnici rekli su da su SAD izvrnuli značenje izlaganja svog klijenta iz 2013., citiranog u sudskim radovima. Prema izvješćima, Meng nerado prihvaća američki dio pogodbe, jer ne vjeruje da je odgovorna za bilo kakvo kazneno djelo.

Peking slučaj smatra dijelom šire američke kampanje koja je usmjerene na suzbijanje aktivnosti kineskih tvrtki na međunarodnim tržištima. Washington tvrdi da telekomunikacijska oprema Huaweija predstavlja prijetnju korisnicima, jer otvara vrata kineskoj špijunaži i kibernetičkim napadima na onoga tko tu tehnologiju koristi. Sve takve navode tvrtka oštro negira. SAD na svoje saveznike vrši pritisak, s različitim stupnjevima uspjeha, kako bi se onemogućilo Huaweiju i ostalim kineskim tvrtkama s Entitetske liste sklapanje poslova i ugovora oko modernizacije tehnoloških mreža, posebice onih koje se odnose na 5G.

Uhićenje Meng dodatno je pokvarilo odnos Kine s Kanadom. Devet dana nakon što se to dogodilo, dvojica Kanađana uhićena su u Kini zbog nepovezanih optužbi, za što Ottawa vjeruje da je oblik osvete, Peking poriče bilo kakvu vezu između slučajeva.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook0
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Member
Moreno
1 mjesec prije

Dolazi maloprij mater malome Mati u sobu i pita ga . . . a ča ti je Sveti Mikula meka ispod kušina . . . a meka mi je nike plave bonbocine u biloj kutiji na kojon piše Pfizer . . . mater razrogačila oči i zajapurena se zlamenjije i reče uimeisusovosveto . . . mali Mate njoj smireno govori, ma ne brini ti ništa, sve će bit uredu, kad san otvorija kutiju i vidija bonboncine odanija san, mislija san da je u kutiji šprica sa iglon, nego reci ti mama meni kako je Sveti Mikula ovo uspija provuć kroz ključanicu . . . mater će njemu, lipo mu se pomoli pa će ti on reć . . . gotovo je sad, nego ja odma gren pisat pismo Malome Isusu da mi ispod bora za Božić ni slučajno on nebi meka špricu i iglu . . . ma neće, dobar je Mali Isus govori mater . . . neznan ja ništa govori mali Mate i dodaje, rekla je teta u vrtliću da ako Bog da kako ćemo se svi ubrzo cijepit da bi prošla ova korona . . . posli čuje mali Mate kako se otac i mater u tinelu karaju i kako otac govori da više neće niti kap vina u njegova justa taman mu usahla . . .

Na dobro van doša Sveti Mikula 

Max
Member
Max
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

I vama također.

Barrio
Gost
Barrio
1 mjesec prije

Ošini po prašini, Nestala je Nokia, nestati će i Huawe.

Medo
Gost
Medo
1 mjesec prije
Reply to  Barrio

Je, eto ni Rusije više nema.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
1 mjesec prije
Reply to  Barrio

Nokia je nestala namjerno i planski. Kupio ju je Microsoft. Skontaj koji operativni sustavi za računala i mobitele postoje i tko im je vlasnik (a vlasnik OS time ima kontrolu nad korisnicima). Sad uzmi u obzir da je Nokia imala Symbian, OS koji nije bio u vlasništvu ni pod kontrolom Amerikanaca.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije
Reply to  Roko Paic

Dok je imala symbian bila je prva. Nokia n95 i ostala n serija. Cim je presla na windows pocela je propadati.

Mahatma
Gost
Mahatma
1 mjesec prije

Super mi je ovaj ”loš odnos” između kineske pokrajne Kanade i Mainlanda.

davor3
Gost
davor3
1 mjesec prije

Ruski građani spornih Kurilskih otoka, prema američkim vlasima po novome su zapravo Japanci – rezultat američke politike inzistiranja da veći dio arhipelaga, kojim je Moskva upravljala od Drugog svjetskog rata, s pravom pripada Tokiju.

Japanske novine Hokkaido Shimbun izvijestile su u petak da Rusi rođeni na otocima Habomai, Shikotan, Kunashir i Iturup, ako želu podniti molbu za zelenu kartu, Green Card, američke imigracijske vlasti smatraju Japancima…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik