”Slučaj s Huaweijevom Meng Wanzhou zapravo je otvoreni politički incident izazvan iz Washingtona”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova

Meng Wanzhou
8 komentara

Komentari dolaze usred tekućih sudskih ročišta koje se vode protiv visoke izvršne direktorice Huaweija, koja je privedena u Vancouveru krajem 2018. na temelju naloga za izručenje izdanog od strane bivše Trumpove vlade, u kojemu se Trumpova administracija pozivala na navodne optužbe za prijevaru.

Pritvor glavne financijske direktorice tvrtke Huawei Technologies Meng Wanzhou bio je “otvoreni politički incident kojeg su izmislile Sjedinjene Države”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, a prenio je CGTN.

Zhao je dodao da je “stvarna namjera” SAD-a blokirati razvoj sektora visoke tehnologije u Kini, navodi se u izvješću.

Prema glasnogovorniku, pritvaranje Meng bilo je “živopisan primjer proizvoljnog zadržavanja građana drugih zemalja.”

Također je napao Kanadu jer je bila “sudionica” Washingtona, nakon što je uhitila Meng u međunarodnoj zračnoj luci u Vancouveru na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, koji su izdani na temelju tvrdnji da je u to vrijeme kršila sankcije nametnute Iranu, navodi se u izvješću.

Dužnosnik je dao slične izjave prošle godine, kada je kanadsku vladu nazvao ”licemjernom i slabom”, jer nije riješila kinesku zabrinutost oko pritvoraMeng.

“Ono što je kanadska strana učinila bilo je samovoljno zadržavanje u svakom smislu pojma i uobičajena “prisilna diplomacija.” Svaki od 1,4 milijarde Kineza i šira međunarodna zajednica to vrlo jasno vide”, rekao je dužnosnik u listopadu prošle godine.

Saslušanje Meng Wanzhou koje je u tijeku

Komentari dolaze nekoliko dana nakon što su kanadski sudovi čuli argumente od odvjetnika Meng, Richarda Pecka, koji je rekao da je bivši američki predsjednik Donald Trump koristio Meng kao pregovarački adut  u američkom trgovinskom ratu s Kinom, navodeći zlouporabu postupka.

Peckov argument otkrio je da je Trump u intervjuu za 2018. rekao da će intervenirati ako će to biti od koristi za američke nacionalne interese te da ćedati prednost onim trgovinskim sporazumima s Kinom u kojima Washington ima prednost.

No, kanadski vladin odvjetnik Robert Frater odbacio je Peckove tvrdnje, rekavši da bi potencijalno suđenje Meng u SAD-u označilo “pobjedu za vladavinu prava.”

Zahtjevi odvjetnika obrane Meng bili su nevažeći, jer Trump više nije bio predsjednik, rekao je on, što su prenijeli kanadski mediji.

“Svi u ovoj sudnici znaju da je poanta ovoga slučaja oduvijek bila usmjerena na geopolitičke vjetrove, koji su okruživali Meng. Pozivamo vas da se usredotočite na činjenice i zakon, a da politiku prepustite političarima”, rekao je tada.

Michael Kovrig, bivši kanadski diplomat i Michael Spavor, kanadski poduzetnik, uhićeni su u Kini samo devet dana nakon što je Meng zadržana u Vancouveru, čime su se dodatno pojačale napetosti, usred tekuće političke prepirke i nikada lošijih odnosa SAD-a, Kine i Kanade.

Kina i Kanada za uhićenja su izjavile da su političke prirode te su zatražile puštanje njihovih pritvorenih građana.

HuaweiMeng WanzhouRobert Frater
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nocomment ... ....
3 godine prije

No comment pod ovim pravilima

D Jutro
3 godine prije

Do we have tools to respond to in terms of US malignant behavior?

vinko
3 godine prije

Usrani su skoro unistili ovu dobru, uspjesnu kinesku kompaniju Huawei

Max
3 godine prije

Huawei je postao prejak za interese Amerike i zato je počela hajka.

3 godine prije

Može jedan vic?
A što ne bi mogo…
Mujo u Kini, u restoranu. Ne zna šta da naruči i gleda okolo…
Kinez naručuje Pekinšku patku.
Dolazi patka, Kinez prst patki u šupak, poliže i kaže konobaru
Ovo je patka iz Sečuana…Ja sam naručio Pekinšku.
Konobar u nezgodi…donosi novu patku…ista procedura i ljutiti Kinez koji se već počinje derati…ovo je patka iz Wuhana(koja slučajnost). Dajte mi tu win cu* Pekinšku patku.
Tek nakon trećeg pokušaja, guranja prsta patki u šupak, oblizivanja istog, zadovoljni gost kaže
Konačno sam dobio Pekinšku patku.
Mujo zadivljen poznavanjem Kineza, prilazi i pita ga
Izvinite, vidim da ste vrsni poznavalac ove vještine prepoznavanja porjekla…
Znate, ja sam ratno siroće, a tako bi volio znati odakle sam, pa eto…
Ako bi mogli…

*win cu-yebenu

3 godine prije zadnji put uredio Stock
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI