Litva ide iz lošeg u još gore jer Bjelorusija zatvara vitalnu ekonomsku željezničku arteriju

Litvanija - Ekonomija
32 komentara

Bjelorusija je od ponedjeljka, kao odgovor na blokadu tranzita kalijevog gnojiva kroz baltičku luku Klaipėda, snizila barijeru za vlakove s litavskim naftnim derivatima i gnojivima, posebno onima koji idu u Ukrajinu. Već nekoliko dana ekonomisti i kreatori politike u glavnom gradu Litve Vilniusu broje moguće ekonomske gubitke zbog njihovog tranzitnog rata s Bjelorusijom. Trenutnu krizu u odnosima između Minska i Vilniusa potaknula je litvanska vladajuća koalicija, posebice premijerka Ingrida Šimonytė i ministar vanjskih poslova Gabriel Landsbergis.

“Mi to vidimo kao prijetnje koje treba ozbiljno shvatiti – bez obzira na to što prijetnje ponekad izgledaju čudne ili neshvatljive, imamo iskustvo kada su te prijetnje provedene. Recimo da je to bio slučaj s organiziranjem ilegalnih migracija na granicama Europske unije, što je također predstavljalo prijetnju iz Minska. To je organizirano uz pomoć režima iz Minska”, rekao je Šimonytė nakon izvješća o odmazdi iz Bjelorusije.

Komentatori društvenih mreža ogorčeno su odgovorili premijeru, a mnogi su istaknuli da su njegovi pozivi na promjenu vlasti i beskrajne sankcije susjednoj državi sasvim očito prijetnje i kontradiktorne.

Litavske željeznice već su primile službenu obavijest iz Bjelorusije da se naftni proizvodi koji pripadaju poljskoj ORLEN Lietuva i gnojiva litavske tvrtke Achema više neće moći transportirati kroz Bjelorusiju do potrošača u Ukrajini.

“Bjelorusija zadržava pravo poduzimanja daljnjih gospodarskih akcija, uključujući s partnerima”, objasnio je Anatolij Glaz, glasnogovornik bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bjeloruski premijer Roman Golovčenko je čak dodao: “Ništa nismo izgubili, možda smo i pobijedili. Ekonomija Litve je izgubljena.”

Bez obzira na to, litvanska ministrica gospodarstva i inovacija Aušrinė Armonaitė rekla je: “Ne znamo točno kakve sankcije Bjelorusija može uvesti.”

Jedna od tranzitnih opcija koja se razmatra su poljske željeznice, ali postoji jedan problem, Poljska koristi europski kolosijek. To znači da će vagone koje idu u Ukrajinu morati mijenjati dva puta, što će u konačnici utjecati na cijenu robe i njezinu konkurentnost na tržištu. Druga opcija tranzita je preko Latvije i Rusije, ali to ne košta ništa manje. Drugi plan je premjestiti robu sa željeznice na cestu i zaobići Bjelorusiju u potpunosti ili barem brzo prijeći zemlju cestom. Međutim, Minsk može zatvoriti granice za vozače koji idu prema Ukrajini, čineći tako ovu opciju krhkom i rizičnom.

Tako, iako Vilnius vjeruje da vrši pritisak na Bjelorusiju, zapravo je na putu stvaranja potpune paralize vlastitog transportnog sustava i industrije. Provokativno ponašanje Litve sve je više zbunjujuće kada se primijeti teška gospodarska situacija u zemlji. Djelovanje Vilniusa moglo bi pokrenuti lančanu reakciju koja će utjecati na cjelokupno gospodarstvo pretjerano “ponosne” zemlje, posebno kada uzmemo u obzir njezin beskrajni “prkos” Pekingu u služenju interesima Washingtona.

“Ako se povučemo, tada će svaka zemlja klečati i tražiti da se ispriča za bilo koje drugo kršenje u očima Kine. Sada je na nama da odlučimo hoće li kineski poredak biti na snazi u Europskoj uniji i diljem svijeta ili će biti drugačije”, rekla je Viktorija Čmilytė-Nielsen, predsjednica Seimasa (Parlamenta) Republike Litva.

U prosincu 2021. Kina je nametnula carinsku blokadu litavskom izvozu usred produbljivanja spora između Pekinga i Vilniusa oko odluke baltičke države da dopusti Tajvanu otvaranje de facto veleposlanstva. Iako Litva uglavnom trguje sa zemljama Europske unije, ipak je 2020. u Kinu izvezla robe u vrijednosti od 300 milijuna eura, što je čini 22. najvećim izvoznim odredištem.

Iako je to beznačajno, pogotovo ako se prisjeti da 120 zemalja od 193 države članice UN-a imaju Kinu kao najvećeg trgovinskog partnera, može se primijetiti da vladajuća koalicija Litve daje prednost programu Anglo saveza (SAD i UK) protiv Rusije i njezinih susjednih partnera zatim ono vlastite države i građana. Kina je 2020. prestigla SAD kako bi po prvi put postala glavni trgovinski partner EU-a, no unatoč tom trendu, Vilnius je odlučio ne iskoristiti prednost za poboljšanje svoje slabe ekonomske situacije.

Druge ekonomski slabe zemlje EU-a, poput Grčke, iskoristile su trgovinu s Kinom kako bi se izvukle iz razorne desetljeće duge recesije. Međutim, čini se da Litva, umjesto da iskoristi svaku prednost velikih sila kako bi pomogla u jačanju svog posrnulog zdravstvenog i obrazovnog sustava, povećala industrijsku proizvodnju i zaustavila masovnu emigraciju koja vodi odljevu mozgova, daje prednost geopolitičkim interesima Anglo saveza.

Umjesto da samo provocira daleku istočnoazijsku državu Kinu, Litva sada udvostručuje provociranje Bjelorusije i Rusije, što opet negativno utječe na vlastitu ekonomiju, pa se ciklus ponavlja.

Autor: Paul Antonopoulos
BjelorusijaLitvalitvanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hash
2 godine prije

Anglosaksonci su litvanske lidere korumpirali da ih slušaju.
Ko je.. narod, zar je bitan demonkratama?

Pero
2 godine prije

JADNI. MALI. NARODI. KAD “”BISTRE”” VELIKU POLITIKU, KAO VELIKI. A NE MISLE DA IMAJU KORU HLJEBA. OSTALO IZ STAROG SISTEMA. POLIKTIKA I “”POLITIKA””
BEZ. EKONOMIJE.

A. EKONOMIJA ????????????

Ra-Tutankhamon
2 godine prije

Absolute zero agenda-2020-2050,….sve ide ka tome a covid je samo plašt u prikrivanju.
Informirajte se, čitajte jer sve vam je dano samo treba tražiti.Bez putovanja, bez vožnji avionom, bez uzgoja stoke, bez grijanja na plin, drva, ugljen samo struja, uporaba elek. željeznice i el. auta,.. itd itd,….ŽIVJELA BUDUĆNOST
Pripremaju nam pakleni plan

nekoime
2 godine prije

Blago nama kada nas Litva brani od Kineza.

Max
2 godine prije

To je logičan odgovor na poteze Litve čiji lideri očito ne poznaju povijest ni geografiju-

Alen
2 godine prije

Svaka ova blokada vidi nas brze ka svjetskom ratu…

tihobl
2 godine prije

Zanimljivo je to: uveli su sankcije Bjelorusiji koja je cetvrti proizvodajc vjestackog djubriva, a pola godine kasnije su krenuli da gase svoje fabrike vjestaka. Rusija je obustavila izvoz, ici ce samo na ogranicene kontigente za pojedine zemlje. Kina i Indija vjerovatno ce uraditi isto.

A sto se tice Bjelorusije za njih se ne brinem – okrenuli su izvoz prema Aziji.

dingo
2 godine prije

Znamo da je Hunteru plaćen puno novca da služi u upravnom odboru ukrajinske plinske tvrtke, očito bez da je ikada posjetio Ukrajinu i bez ikakve vidljive stručnosti u području energetike. A njegov je otac upravo slučajno bio glavni čovjek za Obaminu administraciju.

Također sada znamo da je Hunter postao umjetnik, a neke od njegovih slika koštaju više od 500.000 dolara.

Ovo je nacin kako nekog potplatiti. Kupis sliku od predsjednikovog sina i novac ispran, legalno zaradjen a otac napravi uslugu.

ad astra
2 godine prije

Litva je članica EU i nije pametno jednoj Bjelorusiji sukobljavati se s EU. Rusi su došli i kad ostvare svoj cilj oko Sjevernog toka oni će ostaviti Bjelorusiju na milost i nemilost EU. Najbolja pouka Bjelorusiji je embargo koji su im nametnule države EU i neke druge njima bliske države. Poklonite 4 Mig-a 29 i onda od te iste države dobijete sankcije.

Roccos
2 godine prije

Tupamarosi koji vode Litvu ne shvaćaju da nije daleko dan kad će se Litva ulitati.

Viktor
2 godine prije

Znaci prosto neverovatno, sve u korist svoje shtete.

Zsphere
2 godine prije

Mislim da se vlade mnogih država toliko neozbiljno ponašaju da uskoro za njih jednostavno neće biti opravdanja za postojanje. Mislim da ce uskoro biti samo desetak država ili carstava na planeti. Mi ćemo koliko vidim sa Rusima.

Tom
2 godine prije

Zločinačke marionetske vlasti u banana republikama kao litva Latvija hrv .cg Kosovo itd gore su od fašista prema svom narodu

octopus
2 godine prije

“Snizila barijeru”? Nermine, loš google prijevod. Valjda bi trebalo biti “Spustila rampu”? Daj si malo više truda čovječe. Ovako sramotiš i sebe i portal.

minimoris
2 godine prije

Mislim da je svim tim malim baltickim zemljama veci problem sto stanovnistvo koje je za EU i NATO migriraju ka zapadnoj Evropi,a oni koji su pro-ruski nastrojeni i etnicki Rusi ostaju u zemlji, i na kraju ce na izborima preglasati “evropejce”.Jedna po jedna zemlja ce dobijati pro-ruske Vlade.

Scorpiorex
2 godine prije

Kako će ga positipu ove 3 male balticke drzavice….

Bosanac
2 godine prije

Ako zamislite Ameriku i Rusiju kao jedan sto za stolni tenis, sve ove manje državice Vam dođu kao loptica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI