Londonska berza neće zabraniti ruske metale

12 komentara

Londonska berza metala (LBM) odlučila je da ne ograničava ruske metale iz svog sistema i skladišta, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.

“LBM u ovom trenutku ne predlaže da se zabrani garancija za novi ruske metale. Osim toga, povratne informacije su jasno pokazale da bi pragovi ili slična ograničenja bila previše složena da bi bila izvodljiva”, navodi se u razmjeni.

LBM je prošlog mjeseca pokrenuo dokument za diskusiju sa učesnicima na tržištu o perspektivi zabrane ruskih metala, a njegova izjava u petak zasnovana je na rezultatima te rasprave.

Razmjena je objasnila da su neke strane u diskusiji zabrinute da bi držanje “neželjenih” ruskih metala u skladištima na LBM-u unijelo nered na tržište i dovelo u pitanje etičnost odnosa s Rusijom usred sankcija povezanih s Ukrajinom.

Međutim, LBM je zaključio da bi bilo “precipitacija da LBM preduzme jednostranu akciju” protiv Rusije, glavnog proizvođača, kada se stav o metalima između učesnika na tržištu razlikuje od kompanije do kompanije.

“Iako očigledno postoji etička dimenzija u pogledu globalne prihvatljivosti ruskog metala, vjerujemo da LBM ne bi trebao težiti da donosi ili nameće bilo kakve moralne sudove širem tržištu…

„Iako tržište može biti podijeljeno u pogledu uloge koju etika treba da igra u ovim razmatranjima, čini se da postoji široki konsenzus da LBM ima dužnost funkcionisanja fer i uređenog tržišta“, navodi se u berzi.

Dodaje da će nastaviti da prati i tržište i sve sankcije ili carine koje bi mogle biti nametnute Rusiji u budućnosti. Takođe je obećao da će pratiti protok ruskih metala u skladištima LBM i obezbjediti transparentnost o tome u redovnim izvještajima.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, brojne zemlje uvele su sankcije Moskvi, što je navelo mnoge kompanije da izbjegavaju ruski izvoz, uključujući metale. LBM je ranije uveo niz ograničenja na ruske metale, uključujući privremenu zabranu novih isporuka ruskog bakra, olova i aluminijuma u aprilu. Prošlog mjeseca, berza je objavila zabranu skladištenja bakra i cinka iz Uralske rudarske i metalurške kompanije (UGMK) i Čeljabinske fabrike cinka u svojim skladištima nakon sankcija Ujedinjenog Kraljevstva prema osnivaču UGMK Iskanderu Makhmudovu.

Londonska berzametalrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Trebaju im .

tata mata
1 godina prije

sad im rusi trebaju javit ,,”rasprodano” uz pozdrav srednjim prstom

nepoželjni
1 godina prije

…dakle, etički je od Rusije (pod sankcijama) uzimati metale a neetički je kupovati od njih hranu i sve potrepštine koje konzumira roblje!? …ali mene čudi jedna druga stvar, a to je, zašto se Rusija gura sa svojim proizvodima prema bagri koja ih sankcionira i omalovažava na sve moguće načine ? Zašto prekrcavaju svoju naftu na švercerske tankere pa je ti šverceri prodaju europskim kompanijama koje onda svom roblju preprodaju po većoj cijeni ostvarujući inormne profite i generiraju inflaciju (to zamjeram Putinu najviše. Zašto jednostavno ne kažu – Izvolite ukinuti sankcije ako želite bilo koji naš proizvod! Ne razumijem zašto bi si dozvoljavali toliko gaženje i omalovažavanje (ako to nije dogovorena igra), kada imaju kome drugome prodati … pa bolje je svoje resurse polako trošiti unutar svoje zemlje i sa prijateljima i poštenim partnerima (?) No meni sve ovo smrdi da se (od davna) radi o dogovoru Ruske vlasti sa “zapadnim… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Londonu gori pod nogama. Berza zlata se iselila. Sad kinezi hoce da isele i berzu sirovina iz Londona. BRICS na prijedlog kineza zatrazio je formiranje berze sirovina u Vladivostoku. Tu bi bili metali i nemetali. Tu bi bila i nafta i plin i brasno i hrana, ljudska i stocna, odnosno sirovine za prehrambenu industriju. To bi bila berza za BRICS zemlje, a ako se prosiri iduce godine to je 65% svjetskog BDP i 75% stanovnistva. London moze kljuc u bravu i vise nema diktiranja cijena.

Lucija, prva
1 godina prije

“…tvoja dužnost je “pasti” za boljitak gdje je interes zajednice ispred osobnog, u ovom slučaju interes Blackrock ili sestre mu Vanguard je van svake ograde pa ako je i nestanak čovječanstva jedna od mogućnosti “viši cilj” to opravdava. Prijevod, pojednostavljeno: narod je besplatan. Sviđalo se to nama ili ne to je tako, zato navijati za Ruse ili Amerikance u krajnjoj liniji je djelovati u cilju gubljenja svih sloboda, a onaj tko je spreman svoju slobodu, pa čak i svrstavanjem na bilo koju stranu, mijenjati ili prodati nije dostojan da ga se zove čovjekom, a što on uistinu i prestaje biti tim činom, odricanjem od slobode. Opravdanje da nije znao je nikakvo opravdanje, još tragičnije je da nitko ne želi učiti jer: “Ja sve znam” ne dozvoljava da mi se umanjuje samodopadnost. Zanimljivo, oduvijek je tako, stari prorok Osija zapisao Riječ Božiju: “Narod moj gine jer nema znanja…” (živjeti u neznanju… Čitaj više »

držnedaj
1 godina prije

Trebaka bi Rusija sama da zabrani… ali izgleda i oni znaju koliko je London , City
i njihova moć još uvjek prejaki. na žalost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI