Lukašenko predstavio “prekrasni demokratski” plan preraspodjele političke moći u Bjelorusiji

Lukasenko
13 komentara

Bjeloruski predsjednik izrazio je odobrenje za velike reforme političkog sustava zemlje, uključujući promjene ustava nakon izbora održanih 09. kolovoza, na kojima je ponovno izabran na šesti uzastopni mandat, s time da je njegov ponovni izbor također popraćen uličnim prosvjedima velikih razmjera.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izrazio je odobravanje za preraspodjelu ovlasti među raznim granama vlasti i obećao da će se proces odvijati na transparentan i demokratski način.

“Svi kažu da je potrebna preraspodjela moći. Uvijek sam govorio: Preraspodijelit ćemo ovlasti, a onima koji im nedostaju dodijelit ćemo dodatne ovlasti. Ali oni s dodatnim ovlastima dobit će i dodatnu odgovornost“, rekao je Lukašenko obraćajući se vladi u ponedjeljak.

Prema šefu države, shema bi mogla funkcionirati na sljedeći način: „Vlada podnosi mjeru na razmatranje; parlament ju odobrava, ako je to zakon, šef države ga potpisuje ili odbija, ako se krši bilo koje od načela utvrđenih sve-bjeloruskim narodnim Saborom. Glavna načela funkcioniranja naše države u sljedećih pet godina uspostavit će ovaj narodni kongres.

“Ovo je apsolutno transparentan, lijep i demokratski aranžman”, naglasio je Lukašenko.

Sve-bjeloruski narodni Sabor kongres je članova bjeloruske vlade, drugih najviših dužnosnika, čelnika industrije, šefova sindikata, znanstvenika, ljudi iz kulturnog sektora i drugih. Sastajući se svakih pet godina, Sabor procjenjuje i odobrava glavne smjerove i parametre razvoja države za sljedeće petogodišnje razdoblje. Tijelo je održalo svoj posljednji sastanak 2016. godine, a sljedeći sastanak zakazan je za 2021. godinu.

Preraspodjela ovlasti s predsjedništva na druge grane vlade jedan je od nekoliko aranžmana, koje je bjeloruska vlada najavila od izbora 09. kolovoza. Krajem studenog Lukašenko je rekao da neće ostati na mjestu predsjednika, nakon što se odobre amandmani na ustav zemlje.

Lukašenko (66) je bjeloruski predsjednik od 1994. godine. Izveo je zemlju iz ekonomske katastrofe izazvane raspadom Sovjetskog Saveza, uspijevajući spasiti mnoga glavna industrijska poduzeća i njezin poljoprivredni sektor, dok je zemlja postupno prelazila na socijalno tržišno gospodarstvo. Bjeloruska oporba redovito ga optužuje za namještanje izbora, što je optužba koju je glasno negirao. U kolovozu, nakon što je osvojila šesti uzastopni mandat, čelnica ujedinjene oporbe Svetlana Tihanovska optužila je Lukašenka za krađu izbora nakon čega je pobjegla u Litvu, odakle je slala zahtjeve o odstupanju Lukašenka s vlasti.

Lukašenko je odbacio optužbe Tihanovske i optužio oporbu da je dobila financijsku i političku potporu od Zapadnih sila, koje navodno žele pretvoriti Bjelorusiju u koloniju.

Aleksandar LukašenkoBjelorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Slijedeće će izbore obavezno nadgledati američki stručnjaci.

Bosanac
3 godine prije

Interesantna vijest danas je ovo:

‘Američki režiser, scenarista i producent, trostruki dobitnik „Oskara“
Oliver Stoun snima film u Belojarskoj nuklearnoj elektrani u
Sverdlovskoj oblasti, saopštila je pres-služba elektrane’.

U.S. režiser snima film u Ruskoj Nuklearnoj Elektrani 🙂

weston
3 godine prije

Lukasenko je naslijedio ustav po kojem predsjednik ima ogromnu vlast.
On zeli promjeniti ustav tako da onaj tko naslijedi njega nema previse vlasti.
Opozicija financirana od nekih nato zemalja kao sto je Poljska, Litvanija itd. to ne zeli, to ne zeli ni tzv. zapad, citaj EU/NATO.
Jasno je zasto.

Zapad ne interesira ni malo Bjelorusija nego njih interesira Bjelorusija da udje u EU pa da uvodi ekonomske sankcije na Rusiju i da udje u NATO tako da americka vojska jace stegne zeljezni prsten oko europskog dijela Rusije.

Ako zapad zeli ekonomski usreciti neki narod, Latinska Amerika i Afrika su pune nesretnih zemalja. Nek tamo donesu srecu.

Cinjenica ja da oni nikom ne mogu doniti srecu osim sebi samima i to pljackom.

rimtu
3 godine prije

Odbio je “suradnju” u vezi pLandemije, a sad sasvim slućajno ima “obojenu revoluciju”.

Max
3 godine prije

Batko se reoorganizira.

piždro
3 godine prije

Samo nedaj Luki da ti zemlju unište tz. pro zapadne demokrate

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Suze Roni
3 godine prije

Batko voli slatko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI