Lukašenko tvrdi da se na poziciji predsjednika države možda ipak zadržao malo predugo

Aleksandar Lukasenko
71 komentar

Bjelorusiju su potresli tjedni prosvjeda, koji su nastali nakon predsjedničkih izbora od 9. kolovoza, na kojima je dosadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio svoj šesti mandat s 80 posto glasova. Oporba je njihovu kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku proglasila pobjednicom i zatražila je ‘mirnu’ predaju vlasti od strane Lukašenka.

Aleksander Lukašenko rekao je da je možda ”malo pretjerao” s time koliko je dugo na poziciji predsjednika države, ali dodao je da vjeruje da je samo on sposoban obraniti svoju naciju od prijetnji s kojima se ona trenutno suočava.

“Da, moguće je da sam predugo sjedio na predsjedničkoj stolici. Moguće je da sam i medijski jako dobro, čak i predobro zastupljen. Ali istina je da samo ja, u ovim trenucima, mogu zaštititi Bjeloruse”, rekao je Lukašenko u utorak u intervjuu ruskim novinarima.

Bjeloruski predsjednik sugerirao je da su tekuće prosvjede u njegovoj zemlji organizirale Sjedinjene Države, koje djeluju preko Poljske i Češke, kao i putem interneta, plus mala klasa ‘buržoazije’, koja djeluje u samoj Bjelorusiji, za koju je rekao da “želi vlast”.

“Znamo tko stoji iza svih ovih kanala. To su Amerikanci. Svi moramo shvatiti da se ovdje ne radi o Bjelorusiji. Njihova glavna meta je Rusija! Zato budite na oprezu”, rekao je.

Komentirajući oštar način na koji su tretirani neki prosvjednici, kao i inozemni i oporbeni novinari tijekom prvih nekoliko dana prosvjeda nakon izbora održanih 9. kolovoza, Lukašenko je rekao da je bilo nekih ‘ekscesa’, ali obećao je da će svaki od njih biti istražen. Dodao je kako policija ne može biti okrivljena zbog toga što radi svoj posao i čuva domovinu.

Predsjednik je također izjavio da su ga osobno povrijedili razmjeri prosvjeda, ali rekao je da razumije kako su neki Bjelorusi zaboravili kako je izgledala njihova zemlja prije 20 godina, u teškim godinama 1990-ih i ranih 2000-ih.

Na upit o njegovom nastupu s puškom ispred Palače neovisnosti u Minsku prošlog mjeseca, Lukašenko je rekao da je taj potez trebao poslati signal onima koji ga žele svrgnuti.

“Moj nastup s puškom imao je samo jedno značenje: trebao je pokazati da nisam nigdje pobjegao i da sam bio spreman braniti svoju zemlju do kraja”, rekao je Lukašenko.

Mogući raniji izbori

Lukašenko je napomenuo da ne isključuje mogućnost prijevremenih predsjedničkih izbora, nakon izmjena ustava odobrenih nakon referenduma. “Spremni smo provesti reformu ustava. Nakon toga neću isključiti mogućnosti prijevremenih predsjedničkih izbora,” rekao je.

Predsjednik je dodao da bez obzira na sve što se dogodi, on ne može tek tako napustiti svoju poziciju. “Neću tek tako otići. Bjelorusiju gradim više od četvrt stoljeća. Neću je se samo tako odreći. Osim toga, ako odem, moji simpatizeri bit će pobijeni”, izjavio je on.

Lukašenko je također komentirao odluku bjeloruskih snaga sigurnosti o privođenju oporbene političarke, Marije Kolesnikove, što se dogodilo u utorak ujutro, dok je pokušavala prijeći granicu između Bjelorusije i Ukrajine, rekavši za tu odluku da je bila ispravna. Kolesnikova, članica predsjedništva takozvanog “Koordinacijskog vijeća” bjeloruske oporbe, i još dvojica članova vijeća privedeni su na bjelorusko-ukrajinskoj granici u utorak ujutro, nakon što je njihov BMW pokušao brzim manevrom prijeći kontrolnu točku, odnosno što prije pobjeći iz Bjelorusije.

Ostali članovi oporbe, uključujući predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, ranije su već pobjegli iz zemlje. Tihanovska je 10. kolovoza otputovala u Litvu, a odatle se sastala s europskim i američkim dužnosnicima, odakle ulaže napore oko koordiniranja djelovanja oporbe unutar zemlje.

U svom intervjuu Lukašenko je naznačio kako neće razgovarati s takozvanim “Koordinacijskim vijećem”, rekavši da ih ne smatra pravom oporbom te da ih ne smatra konstruktivnom platformom za zemlju.

“Neću razgovarati s Koordinacijskim vijećem oporbe, jer ne znam tko su ti ljudi. Oni nisu oporba. Sve što nude je katastrofa za Bjelorusiju i bjeloruski narod. Oni žele prekinuti sve naše veze s bratskom Rusijom. Oni žele da imamo plaćeno obrazovanje i lijekove. Oni žele da sva naša industrijska poduzeća budu uništena i da radnici ostanu bez posla”, rekao je predsjednik.

Lukašenko je u utorak pristao dati dugački intervju za ruske medije, a novinari, uključujući novinare Sputnjika i glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan, pozvani su na razgovor s bjeloruskim predsjednikom, kako bi razgovarali o “najnužnijim” pitanjima dana.

Više od četvrt stoljeća moći

Aleksandar Lukašenko predsjednik je Bjelorusije od 1994. godine, kada je pobijedio u drugom krugu izbora protiv Vjačeslava Kebiča, jednog od sastavljača Belaveškog sporazuma kojim je Sovjetski Savez raspušten 1991. godine, s maržom od 80,6 posto naspram 14,2 posto. Od tada je njegova vlada pokrenula političku, ekonomsku i stratešku integraciju s Rusijom, vratila zastavu zemlje sovjetskog stila i radila na sprečavanju propasti glavnih industrija, na obnovi državnih, poljoprivrednih gospodarstava, kao i na obnovi obrazovnih i zdravstvenih ustanova, tijekom tranzicije iz komunizma na tržišnu ekonomiju.

Lukašenko je od tada pobijedio na svim izborima, s razlikom između 77,4 posto i 84,4 posto u njegovu korist. Nakon izbora 9. kolovoza 2020., oporba je optužila njega i izborne vlasti za lažiranje rezultata, tvrdeći da je njihovo vlastito praćenje pokazalo da je prava pobjednica izbora Svetlana Tihanovska. Spor je doveo do velikih uličnih prosvjeda koji su se dogodili u Minsku i drugim gradovima, u kojima je uhićeno na tisuće prosvjednika, troje ih je smrtno stradalo, dok ih je na stotine ozlijeđeno; ozlijeđeni uključuju više od 200 demonstranata kao i 103 pripadnika sigurnosnih snaga.

Lukašenko je negirao tvrdnje oporbe o masovnom namještanju glasova, sugerirajući da je to bilo tehnički nemoguće te je i sam oporbu optužio za pokušavanje nasilnog svrgavanja Lukašenka, jer oporba navodno želi prekinuti bjelorusko partnerstvo s Rusijom i pomaknuti Minsk više prema Zapadu, dok bi se u isto vrijeme navodno dogodila masovna rasprodaja industrijskih pogona i strateške imovine zemlje.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaSvetlana Tikhanovskaya
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dorff
3 godine prije

Ostaje Luky na vlasti dok mu brkovi skroz ne pobijele, isto kao britanska kraljica.

Davor drugi
3 godine prije

Odjebi vise govnaru, svi mrze Bjelorusiju jedini ti je voliš toliko da imaš želju biti joj doživotnim predsjednikom.

Daba
3 godine prije

Ipak ima zdravog razuma u njemu
Uz malo srece povuci ce se bez da drzavu povuci u kaos
Puno srece narodu da nakon njega izaberu pametnu ekipu a ne klosare zelje moci

Planet zemlja
3 godine prije

Ispričavam se,van teme.molim redakciju ako je moguće da se pozabavi temom pocetak skolske godine.u msm medijima naravno cenzura o tome Sha prolaze djeca pod ovom diktaturom a posljedicno i roditelji.hvala.

Mikojan
3 godine prije

I dobro je rekao ali ga nitko nije slušao, pa šta on zna što je korona, jahač smrti na Balkanu !
Njemu svaka čast ali gdej su ostali doktori? Stalno nam serviraju one klaunove Đikića i Lausa, žalosno.

Pero
3 godine prije

“…tvrdeći da je njihovo vlastito praćenje pokazalo da je prava pobjednica izbora Svetlana Tihanovska.”
Mozete li malo pojasniti kakvo je to vlastito pracenje sa strane “oporbe”?

piždro
3 godine prije

E Luki treba si to vidjet još prije – proslo je vrjeme sovijeta i doživotnih funkcija… Naći adekvatnu zamjenu i uzgojit ga da može nastaviti i štafetu preuzeti! Uzgojit i ostavit iza sebe poštena patriota… Ima, bar još jedan mali procent onih što vole vlast, a nedaju se tako lako prodat, za soroševe u bjelosvjetske škude…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
čskfvniuergiuenfjwiuewzedfwdbvcjefvh
3 godine prije

Svi “opozicionari” tame imaju beben putovnicu, jel treba još što reći tko tu koga i zašto………….

čudila se aman ja
3 godine prije

Svaka mu je na mjestu. Pošten,hrabar,pametan.Meni je simbol borbe protiv sila tame.Batko moj.

Ico
3 godine prije

Ma neeeee

Bimbond
3 godine prije

Ja imam dojam da su svi prespavali naše 90te i da su tih godina natezali kožicu. Dalje imam i dojam da nisu ništa naučili ništa od tih 90tih pa 2000tih pa 2010tih i tek sad kasne 30 goduna u reakciji. Mislim puno je to zemalja koje su spavale hibernirale 30godišnji zimski san Ukrajina, Bjelorusija, Libanon, Iran, Venecuela, Turska+Grčka+Cipar, Kina+Tajvan+HongKong, …ima sigurno još kojih sam izostavio.

3 godine prije

Postao sam clan!
Hvala redakciji, a posebno Ivoni na brzoj pomoci.
Sada onaj bolesnik moze pisati pod zelenim Stockom. Ja cu biti plavi.

davor3
3 godine prije

MOSKVA, 9. rujna. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da postoji neobjavljeni fragment razgovora između Varšave i Berlina o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog, rekao je glavni urednik radio stanice Govorit Moskva Roman Babayan. Sudjelovao je u intervjuu s bjeloruskim čelnikom. “Samo je djelić tog razgovora objavljen u javnosti. Imamo cijelu snimku, rekao je. Želite li je poslušati? Prirodno, brzo smo odgovorili: zašto, da, naravno, da čujemo! Onda je on rekao je: ali onda idi i pitaj šefa ruske federalne službe sigurnosti FSB-a. Podijelio sam mu ovaj audio zapis. Dopustit će vam da ga slušate. Ali, rekao je, mogu reći da je sve ovo sitnica. ne mogu ni zamisliti kakve informacije tek predstoje “, citirao je Babayan Lukašenka. Ranije je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da su bjeloruske obavještajne službe podijelile s ruskom sigurnosnom službom FSB neke dokaze koji dokazuju da je trovanje blogera Alekseja Navaljnog o kojem se govorilo lažno. Peskov… Čitaj više »

davor3
3 godine prije

Njemačka je odgovorila na zahtjev ruskih liječnika na NavaljnomZa dobiti kopije nalaza potrebno je dopuštenje rodbine

Njemačka liječnička komora odgovorila je na zahtjev ruskih liječnika da se novi pregled Navalnyja može obaviti samo uz dopuštenje njegove rodbine.

Max
3 godine prije

“Meta Je Rusija zato budite oprezni” ima Batko pravo.

Max
3 godine prije

Hvala našoj dragoj Ivoni što mi je pomogla oko prijave.

Stara kuka
3 godine prije

Naslov je tendenciozan i u stilu najžutijeg mainstream fake newsa. Naslov sugerira da Lukašenko priznaje grešku i najavljuje povlačenje. A on to nije rekao. Rekao je da možda zaista jeste predugo predsjednik, ali da smatra da on jedini može zaštititi Bjelorusiju od padanja u kandži zapadnim kabalistima i da mu ne pada napamet povlačiti se i pregovarati s blogerima i njihovim ženama oko smjene vlasti.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Bigbig
3 godine prije

Dobar je Luki. Budu li se okrenuli zapadu, gotovi su. Najprije unistenje sve industrije i poljoprivrede, onda zdravstvo samo za bogate, a skolstvo totalno zaglupljivanje. Za uzvrat bi imali gej parade svaki tjedan. Ne daj se Luki!

Homer
3 godine prije

Ljudi hoce probati nešto novo jer im netko sugerira da to novo je bolje od ovog starog sto u vecini slucajeva i za vecinu ljudi nije bolje vec je to novo bolje za onog ili one koji to sugeriraju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI