Macron: Francuska neće biti “vazal” SAD

Emmanuel Macron
48 komentara

Pariz je saveznik, a ne “vazal” Washingtona, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, braneći svoje komentare o “strateškoj autonomiji” EU u vezi s rastućim tenzijama između SAD-a i Kine.

“Biti saveznik ne znači biti vazal… ne znači da nemamo pravo da mislimo svojom glavom”, rekao je Macron u Amsterdamu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Upitan za francuski stav o Tajvanu, Macron je rekao da Pariz podržava status quo, što znači “politiku jedne Kine i potragu za mirnim rješenjem situacije”.

Vraćajući se u nedjelju sa svog putovanja u Kinu, Macron  je ustvrdio da EU ne može biti samo “američki sljedbenici” i da nije u interesu bloka da podstiče tenzije oko Tajvana. “Najgora stvar bi bila pomisliti da mi Evropljani moramo postati sljedbenici ove teme i uzeti svoj znak iz američke agende i kineske pretjerane reakcije”, rekao je novinarima.

Primjedbe su brzo dobile ukor američkog senatora Marca Rubija, republikanca s Floride u komitetu za vanjske poslove, koji je sugerirao da bi Washington mogao napustiti EU kako bi sam riješio ukrajinski sukob.

Predsjednik tajvanskog parlamenta You Si-kun u utorak je ustvrdio da je Francuska napustila svoj moto ‘sloboda, jednakost, bratstvo’ i da napredne demokratije ne bi trebale ” ignorirati živote i smrti ljudi u drugim zemljama”, dodajući da su ga Macronovi komentari ostavili “zbunjenim.”

U međuvremenu, francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da je Macron bio „savršeno u pravu što je zahtevao evropsku nezavisnost i suverenitet“, dok je predsednik Evropskog saveta  Šarl Mišel primetio  da  „priličan“ broj lidera zemalja EU razmišlja kao Macron, čak iako „ne bi rekli stvari na isti način“.

Na pitanje o komentarima francuskog predsjednika u ponedjeljak, američki State Department je rekao  da je Francuska dugogodišnji saveznik i da povremene nesuglasice ne umanjuju  “duboko partnerstvo” s Parizom. Što se tiče stava EU, glasnogovornik State Departmenta je citirao nedavni govor predsjednice bloka Ursule von der Leyen, koji je Kinu opisao kao “prijetnju nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti” i rekao da postoji “ogromna konvergencija” između Washingtona i Brisela o stvar.

francuskamacronSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drljo
1 godina prije

To je demokracija. Možeš slobodno iznesti svoje mišljenje. Nema jednoumlja. S druge pak strane Rusija napadne Ukrajinu samo zato što pretpostavljaju da ne misle kao oni. I onda se pitamo zašto velika većina država teži zapadu a ne istoku.

Zbljuvvvv
1 godina prije

Nekoliko “odlucno mozda” praznih recenica dok biznismeni ne potpisu ugovore sa kinezima, a on opet na koljena

Jednostavno receno
1 godina prije

Mogla bi opet njemačka okupirati francusku………

Ivan
1 godina prije

Pocelo je nekima dolaziti iz dupeta u glavu. Jos samoda svate kako je za sve kriva ona krmaca Ursula koja je cijeloj Europi napravila stetu kao i Hitler svojevremeno.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovome ne treba vjerovati niti slova, a ovakvoj retorici pogoduje i utjecaj žestokih jednomjesečnih prosjveda u Francuskoj koji još traju čija je inicijalna kapisla bila kada je Macron zaobišao francuski parlament i donio zakonsku odluku o produljenju starosti za odlazak Francuza u mirovinu. Djela najviše govore o svakome, a ovaj se nema čime pohvaliti. Primjer prvi: Francuska 75% svoje električne energije dobija iz nuklearki. Ovaj je još 2018. najavio da će zatvoriti njih 14 od ukupno tada postojećih 58, a niti jednu novu nije planirao graditi. U vrijeme Covid mjera, ovaj bivši Rotschildov bankar i državni porezni inspektor je odlučio štedjeti baš na održavanju nuklearnih elektrana, tako da nisu održavane po propisima, i pola ih je bilo izvan funkcije. Onda se inspekcijom ustanovilo da mnogi reaktori imaju problem s korozijom na cijevima. Ne samo oni stari nekoliko desetljeća, nego i baš svih najnovijih 16, koje više nije radio američki Westinghouse,… Čitaj više »

Panonicus
1 godina prije

He,he…makaroncic i niskozemac u niskom startu na temu,spinovanje/obmana sitnozubih.
Kao protuteža vodenim topovima i policijskim psima koje su slali na te iste sitnozube?
Prije ce Senom plivati linjaci,a kod Den Haga biti slalomska utrka SK,nego ce oni prestati biti vazali.
Francuska ce postati kalifat,a Niskozemska laguna za uzgoj dagnji i brancina.

joškoboško
1 godina prije

Tenkovi (karavane) prolaze dok psi (raja) laje!!!!

Slow motion
1 godina prije

Ajde glumac ne srackaj..ne natjeces se za oscara..

3.14stolero
1 godina prije

Ma šta reče i osta živ?!?
Nije zar da je došlo iz gu.zice u glavu?!?
Ili je to ipak samo “uspavanka za Radmilu M…”

Ppp
1 godina prije

Europa ima priliku postaviti se između 2 strane i gledati koja daje “bolju ponudu” i na taj način tjerati 2 strane da se “trude”. Posto sama neće biti sila nego je najveći svjetski muzej, to joj je najbolje rješenje.

Ringo10
1 godina prije

Hoće, hoće…

Ico
1 godina prije

Tzv Emanuel Macaron je idiot, pa shodno tome baljezga. Francuska je sila drugog reda, pa treba ” čkomiti”, kazala je svojedobno, s pravom, Madeline Albright!
Najveće zlo za Francuski narod je babojebac tzv emanuel macaron ( makron, tjestenina ).
Nevjerojatno je da se na čelu Francuskog naroda nalazi idiot poput emanuela macarona!

Ico
1 godina prije

emanuel makaron je NOTORNI LAŽLJIVAC, Francuska je je važan USA!

Zvrk
1 godina prije

ak tak bu, onda će msm odjednom prosvjednike zagovarati kao borce za demokraciju

Max
1 godina prije

Uspješno tuku narod i sami.

Cider
1 godina prije

Njega ce kabala iz Amerike smijenuti

ogo
1 godina prije

J….s EU politicara koji mora svako jutro pitati USidiote koliko ce kockica secera staviti u kahvu

gogo
1 godina prije

nemojmo se zavaravati, europa je od kraja drugog rata pod američkom okupacijom ! Rusija nije niti će biti !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI