Macron gradi “koaliciju” za slanje trupa u Ukrajinu

Emmanuel Macron
18 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otišao je dalje od pukog razgovora o mogućnosti raspoređivanja NATO trupa u Ukrajini, poduzimajući korake za formiranje koalicije vojnih trenera koji bi radili unutar bivše sovjetske republike pripremajući kijevske vojnike za borbu protiv ruskih snaga.

“Želimo da imamo koaliciju iz razloga efikasnosti, a nekoliko naših partnera je već dalo saglasnost”, rekao je Macron novinarima u petak u Parizu. “Iskoristit ćemo naredne dane da finaliziramo najveću moguću koaliciju koja je sposobna odgovoriti na zahtjev Ukrajine.”

Makron nije naveo zemlje, osim Francuske, koje su se obavezale da će poslati trenere u Ukrajinu. Tvrdio je da slanje stručnjaka koji rade na obuci unutar Ukrajine ne bi trebalo da izazove odgovor Rusije.

“Mi nismo u ratu sa Rusijom”, rekao je Makron. “Ne želimo eskalaciju, ali želimo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Ukrajini da se odupre. Da li je eskalacija ako Ukrajina traži od nas da obučavamo mobilisane vojnike na njenom tlu? Ne, to ne znači raspoređivanje ljudi – evropskih ili savezničkih vojnika – na liniju fronta.” Macron je dao svoje komentare nakon što je bio domaćin u poseti Ukrajini Vladimira Zelenskog. On je u četvrtak najavio da će Francuska poslati borbene avione Mirage 2000 u Kijev i obučiti ukrajinske pilote. Navodno će biti potrebno do kraja ove godine da piloti budu spremni za upravljanje ratnim avionima.

Francuske snage su već obučile oko 10.000 ukrajinskih vojnika u Francuskoj i drugim zemljama NATO-a. Litvanija i Estonija su takođe javno sugerisale da bi bile spremne da rasporede instruktore unutar Ukrajine. U stvari, estonska premijerka Kaja Kallas rekla je prošlog mjeseca da NATO instruktori već djeluju u državi razorenoj borbom. Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da će se svako strano vojno osoblje u Ukrajini smatrati legitimnom metom za napad, bez obzira na njihove dužnosti i lokacije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Makronova “ratoborna retorika” i provokativne izjave eskalirali ukrajinsku krizu.

Makron je počeo da daje javne komentare o mogućnosti raspoređivanja trupa u Ukrajinu u februaru, što je izazvalo odbijanje nekih saveznika u NATO-u i upozorenje Kremlja da bi takav korak neizbežno doveo do direktnog sukoba sa Rusijom. Američki predsjednik Joe Biden je navodno odbacio Macronov prijedlog da pošalje instruktore u Kijev, navodeći zabrinutost da bi te trupe mogle biti na liniji vatre i izazvati eskalaciju.

emmanuel macronfrancuskaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trolling queen
1 mjesec prije

DA. Kako objasniti ratno junačenje ovog malog napoleona….Pa, recimo to ovako – jako je on svjestan u što je doveo sve nas, gdje je doveo Francuze i Francusku … jako on dobro zna kako je sjedio za stolom pri organizaciji i ulasku ovolikog broja ilegalaca u Europu. Ono na što glupani nisu računali jest to da ilegalci baš ne vole ovo područje srednje Europe – nemaju koga pljačkati i ubijati i silovati bez kazne. Pa su većinom, naravno ilegalno – naselili zemlje zapadne Europe. I Njemačku. Bogate, velike demokracije, štovatelje ljudskih prava. Pa sada Micron ima evidentni problem – kako osigurati Pariz za demonsku olimpijadu? Kako srediti da se ne dogodi neko generalno sranje? Pa, kao i uvijek – prethodnim laprdanjima!! Jer, bilo što da se desi tamo u Parizu (iako se već i događa svakodnevno) – imati će fenomenalnu priču!! Jadni mi, vidite što su nam ruski orci učinili… Čitaj više »

Josip
1 mjesec prije

Macrone kukavico pa kreni ti sam bez da ikoga uvlacis u svoje sulude ideje.

Stanko
1 mjesec prije

Što je razlog tolikom huiškanju na rat protiv Rusije gospodine Makron kad vrodobro znaš da Rusija nije nikakva prijetnja Europi? Znaš li budaletino kako su prošli Napoleon i Hitler!?

Nekoime
1 mjesec prije

Od žrtve pedofilije ne može se očekivati razumno razmišljane u odrasloj dobi.

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Otkad su ga istjerali iz Nigera i zatražili zaštitu od Rusa , Macron je iskopao ratnu sjekiru i otvoreno ide protiv Rusije , ali naravno , potrebno je i druge usositi kako bi prikrio motive . Zašto ne bi malo drugi ratovali i za francuske interesa kad mogu za cioniste ?

vrlodrag
1 mjesec prije

Valjda neće i onaj nesretnik Plenković u Ukrajinu slati ljude. Obzirom na to da je u Francusku pobjegao početkom rata odgumivši anemiju svašta se može očekivati.

nastran
1 mjesec prije

što sve pedofili ne stvore u mozgu žrtve?

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Je li to onaj Putinov prijatelj, koji se nedavno s njim sastao?

Bato
1 mjesec prije

Glumi novog napoelona i hitlera al nece daleko

Ico
1 mjesec prije

Macaron je idiot

Kosir i Bat
1 mjesec prije

Makaron je mali isfrustrirani babojebac iste visine kao Usrulja a ovi “instruktori / treneri” ce pripremati kijevske vojnike tako sta ce sami ispaljivati rakete i pucati po ruskim snagama demonstrirajuci im kako se to radi dakle kao nato vojnici aktivno sudjelovajuci u ratu.

Max
1 mjesec prije

Sulud potez.

Dosta
1 mjesec prije

Ovaj mali glupan žrtva pedofilke je potpuno poludio.Sto hoce da uvuce svijet u nuklearni rat? Cudi me samo da u francuskoj ima toliko glupana koji bi isli ratovat u dvije najgore zemlje svijeta.Ukrajina i Rusija treba da ratuju sto duze mogu tako da ih nestane i puste ostatak Europe da živi.

Voltaire
1 mjesec prije

Rusi u problemu, dolazi borci parade ponosa. OMG 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI