Macron traži poziv na summit BRICS-a

Emmanuel Macron
31 komentar

Francuski predsjednik bit će prvi zapadni čelnik koji će sudjelovati na skupu gospodarstava u usponu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose poziv za nadolazeći summit BRICS-a u Pretoriji, objavio je u ponedjeljak francuski list L’Opinion. Propali su Macronovi nedavni pokušaji pridobivanja svojih afričkih kolega. Macron je iznio mogućnost sudjelovanja na summitu tijekom telefonskog razgovora s Ramaphosom ranije ovog mjeseca, navodi L’Opinion, pozivajući se na izvore u Elizejskoj palači. Prema jednom “dobro obaviještenom” izvoru, Ramaphosa je bio neobavezan. “Prisutnost na ovom summitu spomenuta je tijekom razgovora između dvojice čelnika, ali Pretoria nije dala naznaku hoće li ili ne proširiti ovaj sastanak na druge međunarodne čelnike”, rekao je izvor.

Ako bi Macron prisustvovao summitu, on bi bio prvi čelnik nacije G7 koji je to učinio. Čelnici BRICS-a i Macron očito dijele želju za preispitivanjem globalnog financijskog i geopolitičkog poretka, a Macron će sljedećeg tjedna biti domaćin konferencije u Parizu čiji je cilj preustroj financijskog sustava kako bi bolje donio korist zemljama u razvoju. Ramaphosa bi trebao prisustvovati konferenciji, a srdačan susret između njega i Macrona mogao bi pripremiti pozornicu kako bi francuski predsjednik mogao ispisati povijest u Pretoriji.

Međutim, Macronovi odnosi s ostatkom BRICS bloka, Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom, u najboljem su slučaju slabašni, a Pariz je tim nacijama poslao različite poruke. Na primjer, Macron je pozvao na mirovne pregovore u Ukrajini i istaknuo se kao potencijalni posrednik, a ipak je podržao mirovni plan koji su izradili Ukrajinci koji Rusija kategorički odbija, dok Kijevu nastavlja slati teško naoružanje. Isto tako, Macron je ustvrdio da Europa ne smije slijediti SAD u sukob s Kinom, te se usprotivio otvaranju kontroverznog NATO ureda za vezu u Japanu.

Međutim, potpisao je zajedničko priopćenje s drugim čelnicima G7 prošlog mjeseca u kojem je Kina označena kao “najveći izazov globalnoj sigurnosti i prosperitetu u našem vremenu”, što je stajalište identično onom SAD-a.

U međuvremenu u Africi, Macronove osude Rusije iritirale su bivše francuske kolonije na kontinentu, koje Rusiju vide kao pouzdanijeg partnera od svog bivšeg gospodara. Otkako je pojam prvi put skovan 2001., BRICS je prerastao iz akronima u neformalni savez koji je pretekao blok G7 predvođen SAD-om po udjelu u globalnom BDP-u, ima vlastitu razvojnu banku i uključuje Saudijsku Arabiju, Iran i Argentinu među 19 budućih članova.

BRICSmacronrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
10 mjeseci prije

Šta će jadan, kad mora slušat ženu, a ona ko Biden…., godine stigle.

eks
10 mjeseci prije

Ha, ha, sam sebe poziva. Bruka .

Max
10 mjeseci prije

Ovo me iznenadilo.

Objektivno
10 mjeseci prije

Kolege bankari ga šalju, moraju znati šta kako i gdje.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Nije to Afrika! Mi smo Zambija sa strujom, a Francuska bez kolonija i godišnjih apanaža je…?!

Grdi
10 mjeseci prije

Moze …… pod uvjetom da …
1.Izade iz NATO
2.Izade iz EU
3.Uclani se u SCO
4.Plati ratnu reparaciju rusiji za stetu koju je francusko oruzje napravilo rusima ….
.
Ima toga jos ….

M.r H.F
10 mjeseci prije

Šta je sad ovo ??što ćeš ti i tvoji tamo pa nije valjda da bi podigao kredit u BRICS bank …..pitaj Klausa Schwaba ako ti treba para to je tvoja ekipa G7!!🤔😕

tuf
10 mjeseci prije

Marcon je lisna uš, nametnik koji bi u BRICS-u prisluškivao i sve planove javljao svojim gospodarima. No nisu ovi vesla sisali. Možda bi mu iz štosa uvalili lažne planove.
P.S. Egipat je jučer aplicirao za članstvo

Zakon
10 mjeseci prije

Pazite to. On traži, umjesto da kulturno zamoli. Ko da je on neki poseban faktor.

Zakon
10 mjeseci prije

Odjedanput če pola EU lakajskih državica htjeti sedjeti na dvije stolice. Američka stolica jim postaje neudobna.

Josip
10 mjeseci prije

Seronja bi špijunirao..

Motorola
10 mjeseci prije

Ovaj kempec več dugo moli da mu se promjeni lični opis.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

Žrtva pedofilke!!???!!

nessy
10 mjeseci prije

Bivse francuske kolonije u Africi jos uvijek trpe od svojih “dobrotvora”. Prepao se Macron, ne bez razloga, da ce izici iz francuske sfere utjecaja i uci u rusku ili kinesku. Kina je vec vrbovala puno zemalja u Africi povoljnim kreditima i izgradnjom infrastrukture. Nigerija je nedavno izjavila da bi rado u BRICS. Jedan africki drzavnik je izjavio “od zapada dobijemo savjete, a od Kineza bolnice”.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. nadam se da će mu se dogoditi smrtna nesreća na putu i da će crkavati u mukama zajedno s onim svojim transvestitom..

Mat
10 mjeseci prije

Suska se,da ce Austrija i Bosna i Hercegovina biti prve zemlje clanice BRICS-a,iz Europe.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Otkud odluke o Fortenovi u Nizozemskoj i na Nizozemskim sudovima? “Fortenova grupa pokreće međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju Fortenova grupe MidCo B.V., nizozemskog holdinga koji je u potpunosti vlasnik Fortenova grupe d.d. Međunarodna investicijska banka Lazard angažirana je za potporu tom procesu. Prikupljanje iskaza interesa tek je započelo, a kraj procesa ne očekuje se prije kraja rujna 2023.” —- Ova Lazard Banka je Zi.dovska Banka, tri brata je drze. – Njih su angazirali za prodaju ”Fortanove”, kompanije za domacu prehrambenu industriju koja se proteze na pola Hrvatske. JE**TE!! A Rusi drze 49,9% dionica i nemaju pravo glasa u odlukama kompanije, nego ce Zid.ovi podijeliti svojima Hrvatsku na komade. Prestrasno, Boze sacuvaj, ovi su okupirali citav svijet, opljackali citavo bogatstvo suverenim narodima u Americi i u Europi, SVE komplet, citave drzave na komade, Banke i sve zivo, citavu domacu indstriju narodu, sve oni drze. Oni vode i taj… Čitaj više »

Steve
10 mjeseci prije

Obucite mu žutu pruslu i sedite ga negde u potkrovlju…

Roko R.
10 mjeseci prije

Treba ga pustiti,ali tek kad ispuni jedno 150 uvjeta.Prvi uvjet,izlazak iz G7,NATO Pakta.OECD itd.
I kada to sve ispuni,treba mu dati pozivicu.

Brkan
10 mjeseci prije

Dmitrij Peskov na redovnom brifingu jučer, 14.6.23. odgovara na pitanje o ovoj temi:
.
“Kremlj ne zna “kako, u čijem svojstvu, u koju svrhu” francuski predsjednik Emmanuel Macron namjerava ići na summit BRICS-a u Južnoafričku Republiku. – Nemamo tu informaciju. ”
.
Makronu je dosadno, počinju godišnji, u Parizu sve manje ljudi, vručine, išao bi negdje… Zasto ne u Afriku?

dona
10 mjeseci prije

dobit će k… c od ovce a ne poziv

Karma
10 mjeseci prije

Kabalska droljica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI