Macron vjeruje da bi Ukrajina uskoro mogla pasti

Emmanuel Macron
26 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron vjeruje da bi Ukrajina mogla biti poražena na bojnom polju u kratkom roku, objavilo je u srijedu francusko izdanje Politico.

Sekcija Playbook izdanja razgovarala je s nekoliko članova predsjednikove stranke koji su večer prije prisustvovali radnoj večeri u Jelisejskoj palati. Dok je većina diskusije bila usredsređena na predstojeće izbore za Evropski parlament, pojavio se i sukob u Ukrajini.

“Ukrajina bi mogla pasti vrlo brzo”, rekao je Macron, a prenosi jedan od izvora.

Macron je pojačao svoju retoriku o Ukrajini nekoliko sedmica nakon što je nekoliko francuskih državljana koji se bore u ime Kijeva ubijeno u ruskom raketnom napadu. Na sastanku lidera EU u Parizu krajem februara, on je odbio da isključi mogućnost intervencije NATO-a u Ukrajini.

Iako su tu ideju brzo odbacile gotovo sve članice bloka predvođenog SAD-om i njegov generalni sekretar , Macron je udvostručio, izjavivši da „neće biti ograničenja“ francuskoj podršci Kijevu i nazvavši Rusiju „protivnikom“. U međuvremenu, načelnik štaba francuske vojske Pierre Schill objavio je da je vojska zemlje “spremna”, vjerovatno za rat.

Moskva je oštro osudila Macronove primjedbe i upozorila NATO da ne poduzme dalje neprijateljske poteze. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu učinilo bi direktan sukob sa Rusijom „neizbežnim“.

Marine Le Pen, istaknuta članica opozicione stranke Nacionalni skup i Makronov rival na izborima 2022., optužila je predsjednika prošle sedmice da je “koristio” pitanje Ukrajine zarad domaće izborne politike. Ankete su pokazale da Francuzi podržavaju pomoć Kijevu oružjem i novcem, ali podvlače crtu da se direktno uključe čizmama na zemlji.

Čini se da je zabrinutost da bi Kijev mogao izgubiti rat zasnovana na nekoliko francuskih vojnih procjena koje su ranije ovog mjeseca procurile u magazin Marianne. U jednom izvještaju, nakon ljetne ofanzive Kijeva, zaključeno je da Ukrajina ne može pobijediti u sukobu vojnim putem. Drugi je opisao bitku kod Avdejevke kao ukrajinski poraz i imao je francusku vojsku “u hladnom znoju”, prema Marianne.

Nekoliko dana kasnije, dnevnik Le Monde je tvrdio da Makronov razgovor o mogućem slanju trupa datira sve do juna 2023. godine, kada je ukrajinska kontraofanziva tek počela. General Schill je također rekao da su Macronove javne izjave bile “prije svega politička i strateška poruka” Rusiji o “volji i posvećenosti” Francuske, a ne stvarna eskalacija.

francuskamacronukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 mjesec prije

Čekajte ! … a kome će onda davati oružje koje će se kupovati otetom ruskom imovinom !?

Ništa od pada Ukrajine dok ne spadne na zadnjih 10 muškaraca kojima puška nije teška !!

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Macaroni ne vjeruje da bi uskoro mogao pasti 🤷 ….

Ante
1 mjesec prije

Vidio sam neki dan video koji pokazuj Američke tenkove u Rumunjskoj uz Granicu sa Ukrajinom, Izgleda da će uz Francuze i Amerikanci ući u Ukrajinu naravno potajno. Ne žele da padne luka Odesa.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

”Američka obavještajna zajednica shvaća da Ukrajina ima male šanse za pobjedu u sukobu s Rusijom” – Seymour Hersh

Baba i kuma Zorka su rekle da Ukrajina nema nikakve šanse za pobjedu u sukobu s Rusijom.
Pile kavu, pa gledale u fundać…

P.S.
Baba, Napoleon, di je upozna ženu…
Čuvala ga u vrtiću.

Gad
1 mjesec prije

Pala je Ukrajina davno.

Drago
1 mjesec prije

Opet blejanje pederka Macrona

Josip
1 mjesec prije

Pa normalno da ce pasti jer Rusi se vise ne sale. Samo pazite da i po ostalim zemljama ne uspostave 400 km demilitariziranu

eks
1 mjesec prije

Da li je ovo neka druga “pesma” ? Do sada su govorili (Borelj, Usrulja, Blinken, Makron, …) “nećemo dozvoliti da Rusija pobedi” , a sada govore “Ukrajina bi mogla pasti” . Medjutim, to je poraz NATO fašista. Juče je Peskov izjavio ” Počelo je kao SVO , ali pošto se kolektivni zapad uključio u borbe na strani Ukrajine, za nas je to sada postao rat.”

Max
1 mjesec prije

Kao prozor.

No.1
1 mjesec prije

Ajfelova kula nočas mora pasti….

הדרקון האמיתי
1 mjesec prije

Bivša uKrajina je pala 2014. Sada može samo da bude oslobođena i vraćena matici Rusiji.

Hogar
1 mjesec prije

Crkni gade masonski

Eva
1 mjesec prije

Po mome mišljenju Ukrajina je trebala odavno, ali odavno, pasti (tu mislim na prvih nekoliko dana od početka napada Majke Rusije). Zgazi Putine, zgazi do kraja već jednom. Samo mi nije jasno što ih toliko miluju, to je već odavno trebalo biti sve gotovo.

Realist
1 mjesec prije

Hoce francuska pudlica da mu se francuski vojnici vracaju u sanducima kuci .Ja bi sve te politicare kojima je do rata pobacao u rovove dao puske i rokajte se jebem vam mater a narod ostavite na miru!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI