Macron želi zamjenu za von der Leyen

Macron - cijepljenje
40 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastoji zamijeniti predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i trenutno razgovara o opcijama s drugim čelnicima EU, izvijestio je Bloomberg u srijedu, pozivajući se na izvore.

Von der Leyen se sada priprema za izbore za manje od dva mjeseca, nastojeći da osigura još jedan petogodišnji mandat. Macron, koji je bio jedna od ključnih figura iza njenog uzdizanja na vrh EU-a, otvoreno je kritizirao predsjednikov pristup vođenju Komisije EU.

“Predsjedništvo Komisije je tu da brani opšti interes, tako da se ne smije previše politizirati. Što, mora se reći, uopće nije bio slučaj sa ovom odlazećom komisijom”, rekao je Macron prošlog mjeseca u Briselu.

Francuski predsjednik je bio u kontaktu s drugim liderima EU u vezi sa potencijalnim kandidatima za zamjenu aktuelnog predsjednika Komisije, odnosno bivšeg talijanskog premijera i predsjednika Evropske centralne banke Maria Dragija, objavio je Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s ovim razgovorima.

Izvori u Briselu, uključujući one iz ureda Von der Leyen, komentirali su da ostaje nejasno da li je Macron istinski želio da je svrgne ili je samo vršio pritisak kako bi od nje izvukao ustupke u budućnosti.

Macron je, uz tadašnju njemačku kancelarku Angelu Merkel, bile ključne ličnosti 2019. iza imenovanja von der Leyen, tadašnje njemačke ministrice odbrane, na predsjedničkim izborima Komisije EU.

Von der Leyen je i dalje izraziti favorit za predstojeće izbore, s obzirom na činjenicu da je ona glavni kandidat za Evropsku narodnu stranku (EPP) desnog centra, koja ima najviše mjesta u Evropskom parlamentu i očekuje se da će dodatno ojačati pozicije tokom izbora u junu. Međutim, kandidatu kojeg je predložila EPP i dalje je potrebna podrška apsolutne većine u parlamentu.

Položaj sadašnje predsjednice EU narušen je višestrukim skandalima visokog profila, a posljednji je izbio ranije ovog mjeseca kada se našla u oluji kritika zbog toga što je njemačkom zastupniku u Europskom parlamentu Markusu Pieperu dala unosan posao “specijalnog savjetnika”, sa prijavljena plata od 17.000 € mjesečno.

Imenovanje je “pokrenulo pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti procesa nominacije” unutar bloka, rekli su zajedno više visokih zvaničnika, uključujući visokog diplomatu EU, Josepa Borrella i komesara Thierryja Bretona, u žalbi upućenoj von der Leyen. Komisija je, međutim, odbacila optužbe, navodeći da “ima puno povjerenja u činjenicu da se proces odvijao u punom skladu sa procedurama”.

Emanuel MacroneuUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dante
9 dana prije

Sigurno je neki bankar u igri…

ime
9 dana prije

ide anemični na eu izbore…
annišić preuzima pregovore…
za 3 mjeseca ide dezintegracija dp-a.
a za 6 vojska na ruski front…

Ico
9 dana prije

Mr. Bean je idealno rješenje umjesto Ursule von der Pfizer, kaže precednik Emanuel Macaron.

Tupko Glupko
9 dana prije

Glas za HDZ na EU izborima 9. lipnja glas je za Europsku pučku stranku (EPP) čiji su član, a koja je je izglasala UvdL za predsjednicu EK i misle ponovno, a koja je na ovu poziciju došla uz potporu Macrona i Angele “Frau multi kulti” Merkel.
Mario Draghi kojeg želi progurati Macron za predsjednika EK je jednako loša opcija za EU kao i UvdL.

tihobl
9 dana prije

Usrulja je previse muzevna. Makron bi volio nekog zenstvenijeg.

pokositelj muha
9 dana prije

kakva je ovo hrpa gluposti… “predsjednica EU”, “kandidatu kojeg je predložila EPP i dalje je potrebna podrška apsolutne većine u parlamentu.”
niš od ovog nije istina.. predsjednika europske komisije bira vijeće europe (27 šefova država ili MVP) na neobavezujuču preporuku europskog parlamenta.. ni ova suha ljadro nije bila predložena od eu parlamenta, njihov kandidat je bio ćini mi se Weber
European Council je ipak progurao “svoju” kandidatkinju.. koju onda eu parlament mora samo potvrditi

Dax
9 dana prije

To je pravi problem u EU (zato mora nestati), ne zna se ko je kome nadležan, da li je Von der Leyen šef Macronu ili on njoj. Politiku kroje multinacionalne kompanije i štite svoj kapital, države se tu ništa ne pitaju. Države vode političari izabrani od strane multinacionalnih kompanija (globalista). A kad je u pitanju EU nju vode debili za koje se zna da su ih izabrali i postavili globalisti (duboka država), i za njih se zna da ne rade u interesu država iz kojih dolaze, a ni u interesu EU koju zastupaju. E to je problem sa demokratijom (odslužila je svoje) i taj se problem ne može rešiti na izborima, mora se rešavati na ulici, kao što je rešavan problem sa robovlasništvom ili sa komunizmom. Izvinjavam se eto ja sam kao izmislio rupu na saksiji, ali morao sam da napišem, iako znam da je većina na ovom sajtu svesna… Čitaj više »

Josip
9 dana prije

Ne samo nju nego sto prije zamijeniti i ovu kretencinu Macrona. Francuzi jebem vas glupe kud vi mislite?

Grdi
9 dana prije

Bahat elitista ……. ljudi su takvima samo brojka ……

Tanajski Hrvat
9 dana prije

Plenković? Koji bi to dobitak bio za Hrvatsku, mogao bi poput Usrulje krasti, ali i davati nama!

Steve
9 dana prije

Mordor uvik bira Saurona…

Dražen
9 dana prije

Buržoazijska aristokracija ili ti Đavolje sjeme odavna proklijali i to veoma uspješno na tlu EU…Tko NEVIDI ćorav je pored očiju,tko nečuje gluh je pored ušiju…Nastavak Rimskog Carstva 21stoljeće…

Myky
9 dana prije

I ja bi da korumpirana političarka konačno ode, ali u zatvor gdje joj je i mjesto skupa sa kolegom Plenkijem.

Max
9 dana prije

Neka postavi svoju polovnjaču.

darko
8 dana prije

i nju i Macrona treba krknut po kratkom postupku jer su to najveći zlotvori u EU

Tupko
8 dana prije

Macron misli da je predsjednica premlada za tako odgovornu poziciju

gigi pinna
8 dana prije

Ajmo nešto bitnije: Jesu li u Odessu stigli Francuzi? Misle da se Putko neće usuditi ih napasti. Krivo misli.

Josip
8 dana prije

Tu ludu kravu Ursulu sto prije odvesti kod Grlica Radmana u sinteraj i rastaviti na sastavne dijelove 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI