Mađarska izuzeta od ograničenja cijena ruske nafte

Ruska nafta
11 komentara

Mađarskoj je odobreno izuzeće od gornje granice cijena ruske nafte koju su postavile EU i zemlje Grupe sedam (G7), objavio je u subotu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“U pregovorima o gornjoj cijeni nafte žestoko smo se borili za mađarske interese i na kraju smo uspjeli: Mađarska je izuzeta od ograničenja cijene nafte. Još jednom smo uspjeli zaštititi sigurnost snabdijevanja energijom naše zemlje”, napisao je Szijjarto na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

On je takođe kritikovao inicijativu, rekavši da je “krajnje vrijeme” da Brisel shvati da mjere poput ove “najviše štete evropskoj ekonomiji”. Dodao je da umjesto postavljanja gornje granice cijena treba povećati broj energenata, što bi na kraju srušilo globalne cijene.

G7, EU i Australija složili su se da postave gornju granicu cijene ruske nafte na moru na 60 dolara po barelu, koja bi trebala stupiti na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon toga, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom u subotu.

Ograničenje će zabraniti zapadnim kompanijama da osiguravaju ili finansiraju plovila koja prevoze rusku naftu, osim ako se teret ne kupi na nivou ograničenja ili ispod njega. Brodovi koji krše dogovor o ograničenju cijena bit će kažnjeni povlačenjem osiguranja i financiranja na 90 dana. Ograničenje će se revidirati svaka dva mjeseca. Očekuje se da će slična mjera usmjerena na ruski izvoz naftnih derivata biti uvedena u februaru.

Moskva je u subotu ponovila da neće priznati gornju granicu cijena. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da vlada trenutno analizira situaciju. Rusija bi također trebala kasnije u nedjelju razgovarati o ograničenju s članicama OPEC-a.

mađarskaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Znači i hrvatska je izuzeta, jer mađarske luke su na jadranskoj obali. Ali uvjek ali, ali hrvatski narod je isto dobio po nižoj zato jer velike vođe hrvata pomažu svake sedmice s ograničenjem cijena……

Ico
1 godina prije

5+ za Viktora Orbana!

SIRIUS
1 godina prije

dok vlasnici novca nalažu provodnju globalocida, velike industrije zdušno izvršavaju naredbe. energetski sektor mu dođe ko glavni ubojica za šefa mafije. gamad
nego, čujem da če u HR plin poskupiti i do 170%? neka, ko ih hebe. ja sam prestao koristiti plin prije 4 godine, više mi nit ne šalju račune jer sam u preplati od onda, kad hoću dojavit stanje, obavezno mi sistem več unio više jer im nije jasno da neko može trošit tako malo… a struju štedim dokle ide, zato sad na +14C, kak se nebi smrzo, 3ći put danas delam čučnjeve, sporo do bola, dok ne zabole mišići, pa malo utege navlačit i za kraj po šipki bacit ples (ne, nije šipka za stripklubove, več ona za vješanje haha). tak mi je hladno u stanu da mi ne treba ni hladni tuš… mislim da ču morat obuć i te skijaške donje gaće u pm….

Until
1 godina prije

Sto je kisik za covjeka to su energetike za svaku drzavu a Rusija pliva u energetikama.

FATIH
1 godina prije

VIKTORE ORBANU KAPA DOLE!!!
SAMO TI IMAS DAMU DA SE SUPROSTAVIS ANGLOSAKSINSKIM GLOBALUSTIMA I PIDGUZNIM MUHAMA I BRISELA.TAKO SE STITE INTERESI SVOGA NARODA.SELAMI TE FATIH I SVAKO DOBRO VIKTORE!!!!

Ivan
1 godina prije

A gdje je sad ova konjina Plenkovic? I dalje lize pisu Ursuli ili mu je mozak proradio na rezervi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI