Mađarska otkriva cijenu sankcija Rusiji

Viktor Orban
6 komentara

Mađarska privreda gubi milijarde dolara zbog zapadnih sankcija Rusiji, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

“Politika sankcija”, koja je dovela do drastičnog rasta cijena energenata širom EU, koštat će privredu njegove zemlje 10 milijardi dolara godišnje, naveo je on.

Orban je objasnio da će pritisak na mađarski budžet rezultirati rezovima socijalne potrošnje, dodajući da iz te perspektive stav Mađarske protiv sankcija “ne izgleda pretjeran”. Ranije ove sedmice, u razgovoru za lokalne medije, rekao je da je  “politika sankcija put u rat” i naglasio da je glavni cilj Budimpešte izbjegavanje recesije u cijeloj Evropi.

Mađarski lider je glasan kritičar pristupa EU sukobu u Ukrajini i više puta je rekao da sankcije uvedene Moskvi više štete EU nego Rusiji. Mađarska ekonomija se u velikoj mjeri oslanja na rusku energiju, a vlada se opirala planovima EU da u potpunosti zabrani uvoz nafte i plina iz zemlje. Nakon napetih pregovora, Budimpešta je dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva na nivou cijelog bloka.

eumađarskarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cro crv
1 godina prije

AKO CEMO PRAVO SVAKA DRZAVA IMA PRAVO DA RADI STA ZELI I HOCE I MOZE ZNACI NIKAKVI SAVEZI JE NE MOGU SPRECITI DA BUDE ONO STO ONA HOCE I MOZE I ONDA O CEMU MI LUPAMO GLAVE.NARAVNO MADZARI SU USPJELI DA UBJEDE OSTALU TKZ ZAPADNU BRACU DA IH IZUZMU OD SANKCIJA PREMA RUSIJI TIPICNOM TVRDOGLAVOSCU POLITICKOG OLIGARHA V.ORBANA.NO I PORED TOGA MADZARI CE IMATI GUBITKE STO PRIZNAJU

Bruno
1 godina prije

Ursula von der Leyen ne zna hrvatsku povjiest. I ne treba da zna. Ali zašto je ne zna Plenković, Bane i Radman???. Bili loši učenici, vjeojetno sumnjivih intelektualnih sposobnosti. !552. g. Ulama beg je htio pokoriti, osvojiti Đurđevac, tvrđavu. I nakon neuspjelih pokušaja, odluči se na ekonomske sankcije, koje su se tada zvale OPSADA. I tako je Ulema beg sjedio i sjedio ispod trvđave sve dok ga nisu gađali picokom. Tako kaže legenda koja ima i povjesnih činjenica. I onda mi nismo objavili rat Rusiji, ali ipak sudjelujemo u opsadi. Stara narodna poslovica ” Daj budali štap, a budala te udari po glavi”

Max
1 godina prije

Skupo.

Gnostik
1 godina prije

Ma jel? Samoubojstvo iz zasjede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI