Mađarska potpisuje novi sporazum o opskrbi plinom s Rusijom, zaobilazeći Ukrajinu

Ruski plin
18 komentara

Budimpešta je u ponedjeljak potpisala novi dugoročni ugovor s ruskim energetskim divom Gazpromom o isporukama plina, zaobilazeći pritom Ukrajinu, prenosi Reuters.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller i čelnici mađarske energetske grupe MVM u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova.

Ugovor je potpisan nakon što je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošlog mjeseca objavio da se Budimpešta dogovorila s Moskvom o svim uvjetima za stupanje na snagu novog ugovora o opskrbi od 1. listopada. Ministar je rekao da će prema novom sporazumu Mađarska plin kupovati “po daleko boljoj cijeni nego prema ugovoru koji ističe”, koji je potpisan 2020.

Prema Szijjartu, trajanje novog ugovora s Gazpromom bilo bi 15 godina, uz klauzulu o promjeni kupljenih količina nakon 10 godina. Dogovorena je i cijena.

Gazprom bi Mađarskoj godišnje isporučivao 4,5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, rekao je Szijjarto, dodajući da će oko 3,5 milijardi kubičnih metara dolaziti preko Srbije, a 1 milijarda kubičnih metara preko Austrije.

gasmađarskaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roko
2 godine prije

Good luck – za njih, Madjare i Ruse.

WISSEN
2 godine prije

Cijena plina ispod Baltika za Njemacku je tek jedna petina od cijene po kojoj se prodaje plin danas. Mislim da se Rusiji to neisplati.
Vjerujem da Rusi ne prikljanjaju puno ekonomskog znacaja tom plinovodu.
Nemoguce je graditi plinovod a onda te druga strana svaki dan ucijenuje da ce ti ga blokirati, traziti politicke ustupke ili cak da ti njima platis na razlicite nacine zato jer im prodajes jeftini plin.
Vidi se da je EU energetska politika potpuni promasaj, nafta i plin vrijedu i vrijedit ce.
Ljudi previse slusaju djevojcicu Greta Thunberg, glupe karijeriste politicare i slicne neznalice.

tihobl
2 godine prije

To je izdaja kakvu Kijev nije ocekivao. Madjari su trebali u ugovoru zahtjevati da sav gas ide preko Ukrajine. To sto je 50% skuplji nego kad ide preko Srbije nije vazno, jer demokracija nema cijenu.

užio
2 godine prije

Mađarska je u ponedjeljak potpisala dugoročni ugovor s Gazpromom o uvozu plina rutama zaobilazeći Ukrajinu. …Čelnici Gazproma i energetske tvrtke MFM osigurali su odobrenje za posao u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova. 

Uoči zaključenja dogovora Kijev je izrazio razočaranje i upozorio da će zatražiti od Europske komisije da ispita ovaj sporazum radi usklađenosti s europskim energetskim zakonodavstvom. LOL

Mlata
2 godine prije

Naivan Mlata misli da će mu “jeftin” plin podići standard! Možda i hoče..vreme će pokazati, ponovo se Mlata nada a vremena za Mlatu je sve manje i manje! Možda Mlatina deca, unuci dočekaju benefite “jeftinog” plina, možda će oni imati direktne koristi od istog a ne neki “investitor” Hans, Džordž i sl. koji već zidaju visoke dimnjake

tuf
2 godine prije

Peter Szijjarto je inače dao dobru izjavu da se “mađarski domovi neće grijati od politikanstva” i osudio ukrajinsko miješanje u mađarske poslove. Ukrajina se, naravno, pobunila da je ovaj ‘deal’ na štetu njihovih nacionalnih interesa i da se radi o isključivom benefitu za Kremlj. To je otprilike kao da se Meksiko ide buniti jer je SAD sklopio ugovor o naftovodu s Kanadom. Jedino će u ovome slučaju vjerojatno SAD napraviti pritisak na EU koja će onda vršiti pritisak na Mađarsku (a to im neće teško pasti jer se na Mađarskoj iživljavaju godinama). Potpuno licemjerno, naravno, jer i SAD i Njemačka nastavljaju vrlo plodno ekonomski surađivati s Rusijom.

WISSEN
2 godine prije

Rusija nema ideologiju.
Iz ruske vlade su porucili mnogo puta da oni ne zelu biti nekom prijatelji da bi nekom trecem bili neprijatelj.
To je jos najbolji pristup.
Ako ce sutra Kuba prijeci na kapitalizam to je njihova stvar i zasto bi to Rusima smetalo kad i sami imaju goli, okrutni kapitalizam?
Zasto bi Rusiji smetalo sto neka muslimanska zemlja ima diplomatske odnose s Izraelom kad i sami imaju?
Ali sto vrijeme vise prolazi i sto se vise udara po Rusiji i Kini, oni ce morati ici u neki jaci savez, iako to Rusi zelu manje od Kineza.
Svaki savez je tezak ako su igraci ravnopravni.
Lako je imati savez kad je jedan glavni a ostali su podcinjeni.

Max
2 godine prije

Tako treba

tedi
2 godine prije

NASTALA JE JAGMA ZA ENERGENTE,JER BEZ STRUJE NI CIPOVI NIGDJE NE RADE,HAHAHA

Istina Boli
2 godine prije

Slusali su kauboje korumpirana vlada Ukrajine je dovela svoj narod do ovoga sada neka im kauboji pomognu pogledajte samo sta vlada u Australiji radi od naroda to ni Hitler nebi to je uzas sve su im zabranili biju ih dje stignu i vi mi pricate o demokratiji koja demokratija jel to neki demon koji sve vodi u propast probudite se dok nije kasno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI