Mađarska predlaže ostatku EU: ”Trebali bismo odustati od sankcija, Rusija nastavlja napredovanje u Ukrajini”.

Viktor Orban
34 komentara

S proturuskom histerijom koja se širi Zapadom, mađarski premijer Viktor Orbán pokazuje da je moguće provoditi politiku koja služi nacionalnim interesima, unatoč navodnim ograničenjima postojanja u nadnacionalnom bloku poput Europske unije.

Čini se da je posljednje upozorenje iz Budimpešte da će sankcije Moskvi nanijeti više štete Europi nego oslabiti Rusiju i dalje je disidentsko prema dužnosnicima EU. Već je sredina 2022. i rat u Ukrajini nije ništa bliže kraju, a borbe se neizbježno nastavljaju tijekom ljeta. Međutim, kako se zima približava, čak će i najgorljivijim poricateljima u EU postati jasno da su proturuske sankcije štetne za EU.

Govoreći na marginama samita čelnika EU 23. lipnja, na kojem je Ukrajini dodijeljen status kandidature za EU, Balázs Orbán, viši pomoćnik premijera i bez veze s njim, rekao je za Reuters:

“Na kraju dana, Europa će biti na gubitničkoj strani ovog rata zbog ekonomskih problema. Naša preporuka bi bila da zaustavimo proces sankcioniranja.”

“Trenutno, ono što doživljavamo je da što više sankcija prihvatimo, to smo u gorem stanju. A Rusi? Da i njih boli, ali preživljavaju. Što je još gore, nastavljaju napredovanja u Ukrajini”, dodao je.

Budimpešta je od početka ukrajinskog rata zadržala uravnotežen stav, koji je prvenstveno vodio računa o nacionalnim interesima Mađarske. Budimpešta je pokušala, koliko to okolnosti dopuštaju, postići poseban status kada su u pitanju sankcije energetskom sektoru, zbog njezine ovisnosti o ruskoj nafti i plinu. Unatoč energetskoj ovisnosti, to ne umanjuje suverenitet koji Mađarska odlučuje ostvariti.

Budimpeštanska upozorenja ipak nisu nova, već su ignorirana budući da su europske države bile pod hipnotičkim učincima rusofobne propagande i jednostranog izvještavanja. Čini se da sankcije pogađaju građane EU jednako kao i ruske građane, ako ne i gore. Cijene osnovnih namirnica su naglo porasle, supermarketi su vidjeli prazne police, cijene plina dosegle su neviđene visine, a postoje i poteškoće u lancima opskrbe.

Neočekivana stabilnost ruskog monetarnog i ekonomskog sustava, ali i političkog sustava, a ujedno i uspjeh druge faze vojne operacije u Ukrajini, mnogima u EU, a ne samo Mađarskoj, pokazuju da je ekonomski rat protiv Rusije samo ubrzao rekonfiguraciju globalnog ekonomskog i financijskog sustava, kojim dominira Zapad.

Nemoguće je isključiti Rusiju iz svjetskih gospodarskih i financijskih tokova bez utjecaja na svjetsko gospodarstvo, za razliku od primjerice Sjeverne Koreje, budući da je ona jedanaesto najveće gospodarstvo i ima velik udio u svjetskim energentima, metalima i žitaricama, između ostalog. Mađarska je više nego svjesna te stvarnosti, a ostatak EU tek sada polako dolazi do te spoznaje.

Umjesto isključivanja Rusije iz gospodarskih tijekova kroz sankcije, Zapad je samo dodatno konsolidirao i mobilizirao suvereni ne-zapadni blok, koji je institucionalizirao novi međunarodni gospodarsko-politički poredak, o čemu se raspravljalo na 14. summitu BRICS-a.

Zapadnim čelnicima sada mora biti jasno da nisu uspjeli izolirati Rusiju i da većina svjetskih zemalja, uključujući Kinu i Indiju, ne samo da je odbila pridružiti se sankcijama predvođenim Zapadom, već su zapravo proširile gospodarsku suradnju s Rusijom tijekom ratnih mjeseci. Zapravo, ove zemlje su povećale uvoz ruske nafte i ugljena.

Oduzimanjem ruskih deviznih rezervi, imovine ruskih građana i tvrtki te uvođenjem sankcija bez presedana, Zapad je samo pomogao državama BRICS-a (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika) da brže krenu u dedolarizaciji globalnog gospodarstva. Ipak, nemoguće je dugoročno sakriti od građana EU-a da postoji očita gospodarska kriza koja je posljedica ne samo uvođenja sankcija Rusiji, već i osakaćene, ali favorizirane neoliberalne ideologije Bruxellesa.

Neoliberalna ideologija također zahtijeva globalizam, nešto što je u izravnoj suprotnosti s mađarskom politikom služenja nacionalnim interesima. Budimpešta će se tako nastaviti suprotstavljati autodestruktivnim sankcijama protiv Rusije, pogotovo jer se ta zemlja već godinu dana žali na zlostavljanja mađarske manjine u Ukrajini, uz potpunu šutnju EU.

Izvor: globalresearch.ca

mađarskarusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Orban je u pravu kad kaze: uvodili smo sankcije Rusiji, a onda je samo jacala. Hajdemo ukinuti sankcije rusiji i poceti joj pomagati za promjenu, mozda ce propasti.

1 godina prije

Šta sad , idemo ukinuti sankcije i sve će biti ok ? Pa nije Rusija banana zemlja..Rat staje kad Rusija odluči da staje a sigurno ne prije dobre kazne evropljanima..Debelo će prvo da plate za sve svoje postupke …

Ivan
1 godina prije

Orban štiti mađarske nacionalne interese, a Plenković, u Briselu, samo namješta stražnjicu ne bi li dobio koji štip.

1 godina prije

Mađarske nema na spisku.

38.897542, -77.036505
38.870960, -77.055935
51.503049, -0.127727
48.870433, 2.316842
52.519903, 13.368921
50.879986, 4.425771

Ovo su koordinate centara odlučivanja!
Objavljene su i satelitske fotografije, među njima Madrid, gdje se drži sastanak NATO.
Pa ajde sad, bezmudniki, obznanite rat Rusiji!
Ovoj lakrdiji nema kraja!
Rogozin je pravi…

hiber
1 godina prije

Eto, Putler osvojio teškom mukom dva razrušena grada u Ukraini, a NATO se proširio na dvije nove članice i otvorio cijeli ruski artički bok. Ukratko, geopolitička katastrofa. Za neku vukojebinu dobio NATO povećan sa 40.000 na 400.000 vojnika. I kao nije globalistički agent…

Max
1 godina prije

Ima Orban i pravo,

burt
1 godina prije

najgore za Rusiju je da Finska uđe u NATO, Rusi se ne boje ni Poljaka, ni Gruzijaca ni Rumunja ni Čeha ni Norvežana, ni Litvanaca ni Bugara ni Danaca, jedino se od svojih susjeda boje Finaca s kojima imaju negativna vojna iskustva a izrazi tiha smrt ili bijela smrt izazivaju nelagodu među ruskim vojnicima, za razliku od Ukrajine u kojoj vladaju korupcija i nesređeni vojni spiskovi u Finskoj je to sve organizirano bez greške, po potrebi za nekoliko dana milijun finskih vojnih obveznika bilo bi aktivirano i prebačeno u vojne jedinice

Rimtutituki
1 godina prije

Uvijek je ljudima tesko prepoznati povijesne monente.prvi sa zapada kiji bude prekinuo sankcije i poceo da priva sa Russijom bice vidjen kao De Goulle 1945god. Ovo nece stati,jer eu je presla tacku povratka

Komunist
1 godina prije

Mađari još malo pa ruski susjedi

petar schroder
1 godina prije

Moram da priznam da mi nekada nisi bio drag ali SADA IMAS PRAVO,Treba nam mir a ne rat TREBAJU NAM PREGOVORI, A NE DATI DA NAS AMERIKA UVUCE U RAT,KOJA HOCE SVOJ GAS DA PRODAJE ;KOJI JE 30 PUTA SKUPLJI a vecina industrije TREBA RUSKI GAS koji je poseban a ljudi koji se griju na plin ove zime ce se smrzavat, jer normalan covjek sa normalnim primanjima nece moci to da plati SVE ZEMLJE TREBAJU JEDNOG ORBANA: Ovdje se vodi rat izmedu Amerike i Rusije TO NIJE NAS RAT, pa zasto da mi ispastamo ?

Ahmat sila
1 godina prije

Za Mađarsku se ništa neče promijeniti, a Ukrajina joj nije nimalo bitna. Dobro znaju Mađari, kome koristi rat. Europi sigurno ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI