Mađarska uvjerena u pobjedu Trumpa na predsjedničkim izborima

Orban i Trump
8 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bivši američki predsjednik nudi “jedinu priliku” za mirovni sporazum u Ukrajini

Mađarska se “kladi na povratak Donalda Trumpa”, koji može zaustaviti rat u Ukrajini mirovnim sporazumom, rekao je u ponedjeljak premijer Viktor Orban. Orban, dugogodišnji Trumpov saveznik, trebao bi se ovog tjedna sastati s bivšim američkim predsjednikom na Floridi. Govoreći na gospodarskom forumu u Budimpešti, Orban je objasnio svoj interes za brzo rješenje dvogodišnjeg sukoba. Mađarska, koja je članica NATO-a i graniči s Ukrajinom, dugo je nastojala zadržati neutralnu zemlju između sebe i Rusije, rekao je, dodajući da “kako vrijeme prolazi, Rusi osvajaju sve više teritorija i sve su bliže mađarske granice, što je potpuno protiv naših interesa.”

“Jedino razumno ponašanje od strane mađarske vlade jest kladiti se na povratak Donalda Trumpa”, izjavio je. “Jedina prilika svijeta za relativno brz mirovni sporazum je politička promjena u Sjedinjenim Državama, a to je povezano s tim tko je predsjednik.”

Trump je vjerojatni republikanski kandidat koji će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom. Trump trenutno vodi protiv svog demokratskog suparnika u gotovo svim nedavnim anketama. Donald Trump je više puta obećao tijekom svoje kampanje da će riješiti ukrajinski sukob “u roku od 24 sata” od preuzimanja dužnosti, sugerirajući prošle godine da će koristiti američku pomoć kao polugu za prisiljavanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi sjeo za pregovarački stol s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Međutim, Trump je nedavno izrazio određenu neodlučnost u pogledu nastavka pružanja vojne pomoći Zelenskom, tvrdeći prošli mjesec da se Ukrajini može posuditi, a ne dati novac, te da bi europske članice NATO-a trebale plaćati i izdvajati jednako onoliko novca koliko za Kijev izdvaja Washington.

Orban nije želio opskrbiti Ukrajinu oružjem. Isto tako, nije dopustio da oružje uđe u Ukrajinu preko mađarskog tla. Također se usprotivio sankcijama EU-a prema Rusiji, tvrdeći da one više štete europskom gospodarstvu nego ruskom te je pristao na česte pakete ekonomskih kazni, tek nakon što je osigurao određena izuzeća i ustupke za Mađarsku.

Orban je bio prvi inozemni čelnik koji je podržao Trumpovu uspješnu kampanju 2016. i koji je podržao Trumpovu kandidaturu za ponovni izbor 2020. Mađarski premijer podržao je Trumpovu trenutnu kandidaturu za Bijelu kuću prošle godine, rekavši tada: “Da je predsjednik Trump danas predsjednik, bilo bi nema rata koji bi pogodio Europu i Ukrajinu. Vratite se, gospodine predsjedniče, učinite Ameriku ponovno velikom i donesite nam mir.”

Trump i Orban posljednji su se put susreli u New Jerseyju 2022. godine. Njih će se dvojica ponovno naći licem u lice u petak na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi. Trump je hvalio Orbana kao “velikog vođu” i “snažnog čovjeka” i podržao njegovu kampanju za reizbor prije dvije godine.

Otkako je na dužnosti od 2010. godine Orban je uspostavio bliske veze s američkom desnicom, govoreći na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u SAD-u. Osim toga ugostio je mađarski ogranak utjecajne konferencije 2022. i 2023. godine.

mađarskaOrbanSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

“stariji čovjek s dobrim namjerama i lošim pamćenjem”
Don’t worry, be happy…
Amerika i pola svjetskog nuklearnog arsenala su u dobrim rukama.

P.S.
”Bidenu u popularnosti može parirati samo klamidija” – republikanski senator iz Louisiane John Kennedy

Max
1 mjesec prije

Vidjet ćemo.

vanja
1 mjesec prije

Pobedio je Trump i prošli put,ali pobedu dali drugom.

1 mjesec prije

I ja sam uveren u pobedu Trampa ali ne zato što je dobar političar ili uspešan biznismen ili što ga vole mase ili što će okončati ovaj rat (a sve od toga je pod velikim znakom pitanja – da ne budem još određeniji) već zato što je na redu rat sa Kinom – ne mogu više da čekaju…

ogo
1 mjesec prije

Pobjeda Trumpa je jedini nacin da USA izidje iz povjesne sramote izgovor ce biti Trump

noppo
1 mjesec prije

Trump če pobjediti. On može pobjediti samo protiv Bidena, koje svi vide da ima vrlo slabo pamčenje. Ako bi demokratski protivnik bio neko drugi, mlađa osoba Trump bi samo pušio k…. Ukratko, sve je več odavno dogovoreno izpod stola, da če biti Trump.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI