Makedonija: ”Nećemo rusku pomoć u gašenju požara”

Makedonija NATO
58 komentara

Nova, nazovimo je tako, ”Vlada Makedonije”, koja je na vlast došla nakon više od dvije godine političke krize, prosvjeda, ultimatuma, terorističkih napada, Obojene revolucije i nekoliko puta odgađanih izbora, sve dok  Washington i Bruxelles nisu bili sto posto sigurni da će albanske stranke koalirati s aktualnim premijerom Zaevom i Sorosevom odabranicom Radmilom Šekerinskom, odbila je ponudu ruskih snaga za hitne slučajeve stacioniranih u Srbiji da pomognu Makedoniji u gašenju nekoliko desetaka požara u zemlji.

Dobro informirani izvori su za makedonski Expres potvrdili kako Makedonija nije uopće htjela raspravljati o sudjelovanju ruskih zrakoplova i helikoptera u gašenju požara, koji su inače stacionirani na aerodromu u Nišu. Osim toga, Makedonske vlasti se nisu ni udostojile službeno odgovoriti na poziv ruske baze u Nišu da dođu u pomoć u gašenju požara.

Prema izvorima, razlog odbijanja ruske pomoći je bio pokušaj da se to ne protumači kao približavanje Moskvi u vrijeme kada vlasti u Skopju naporno rade na ulasku u NATO, čak i po cijenu popuštanja Grčkoj u sporu oko imena zemlje.

Ranije su makedonski vojnici i stručnjaci za spašavanje i hitne situacije od ruskog centra u Nišu i njihovog satelitskog sustava nadzora dobili podatke o požarima, gotovo pravovremeno i istog trenutka kada su požari otkriveni.

Tijekom prošlogodišnjih poplava u Skopju je Ruska Federacija bila jedan od najvećih donatora humanitarne pomoći, mobilnih dizel i benzinskih agregata, posebnih crpki i opreme, deka, konzervirane ribe i mesa.

Nova vlast, oktroirana od strane Zapada, sada je odbila pomoć Rusije.

Centar za humanitarne operacije u Nišu ima nekoliko zrakoplova za gašenje požara, a na zahtjev Moskva može poslati velike mlažnjake koji imaju ogroman kapacitet za transport vode u vatrom ugrožena područja.

U nedavnim požarima u Makedoniji su aktivno pomagali jedan bugarski i jedan izraelski vatrogasni zrakoplov.

Radmila Šekerinska je kao ministrica obrane u novoj vladi zadužena za vojne poslove Makedonije i ”ugled” zemlje u očima NATO pakta, a sam pogled na njen životopis pojašnjava ovako arogantan stav prema ponudi za pružanje pomoći od strane ruskih vatrogasaca.

Tijekom nedavne posjete Podgorici je potvrdila predanost nove makedonske vlade ulasku zemlje u EU i NATO i rekla da je susret s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom šansa za Makedoniju da uspostavi bliže veze sa “najvažnijim strateškim partnerom”.

”To je vrlo važan znak da Sjedinjene Američke Države, ključni igrač u NATO savezu, Zapadni Balkan smatraju kao ključnu regiju koju mogu podržavati i ulagati u nju”, smatra Šekerinska.

Humanitarni centarNATORadmila šekerinskaZaev
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
6 godine prije

A ovo je još najpropalija državica na Balkanu. Ništa od Makedonije ni Makedonaca.

Srba
6 godine prije

ovi su na jacoj dozi…ludilo do bola…

Svjatislav 989
6 godine prije

A hoce li jeftin Ruski gas.. Onako bratske cijene od Putina.

AlenIma
6 godine prije

Eto bivsa sfrj je sada “kompletirana”.. Svi zdruzeno pod nato cizmom a u mrznji i strahu jedni od drugih… Pa jebes sve ako ovo nije remek djelo manipulacije…

Andrej
6 godine prije

Neka rusi malo pricekaju sa gasenjem. Kada izgori cijela Makedonija, postati ce interesantna i atraktivna.

DLM
6 godine prije

Ovakav postupak kvislinske vlade ne treba nikog iznenaditi, bar ne one koji slede situaciju i vrlo dobro znaju o cemu se radi. Logicno.com oprezno pise “..nazovimo je tako..” ali istina je da se radi o kvislinskoj vladi. Nakon 27 aprila 2017g. kad je izvrsen prevrat(puc) po istom scenariju kao i u Ukrajini, u Makedonija je instaliran okupacioni sistem i time je stvorena kvislinska vlada u koju participiraju dokazani kvislinzi + arnauti kao sluga okupacionim snagama. To sto se ovi kvislinzi ovako odnose prema Rusiji je i najmanje zlo, vjerujte mi! Jos vece zlo rade Makedoncima, to je zlocin koji ce ostati zapisan u istoriji, nesto slicno kao i kod drugih slicnih situacija gde se na vlast instaliraju kvislinzi. Postoji razlika u instaliranju samo u tome sto ovde okupator to radi putem GMO-NVO, medija koje drzi cvrsto pod kontrolom, politickih elita koje su u sluzbi okupacionim snagama (e tu je razlika… Čitaj više »

VeBi
6 godine prije

Pravno potkovani pojedinac bi mogao tuziti vladu za veleizdaju.

Weteran
6 godine prije

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje !
U čemu je problem ?
Svaka moguća koalicija napravljena u Skoplju bi povukla identičan potez !?

pippo444
6 godine prije

Pomoći će njima NATO, kao što je Crnogorcima. Da mi kuća gori, ne bih pitao ko mi pomaže.

igi
6 godine prije

Zaista nemam ništa protiv makedonaca dapače drag su mi kao narod bez povjesnih crnih epizoda, ali ovo što rade nema ni glave ni repa.Nezrelost političara države makedonije pokazuje da oni u stvari nemaju ni znanja niti volje da ne klečući s albancima iskreno riješe probleme u državi već prepuštaju navedenu državu u vazalski neokolonijalni odnos jjednoj supersili čiji je tu utjecaj prolazan jer kako kaže poslovica nijedna sila nije dovijeka pa stoga prije ili kasnije proći će makedonci kao drek na kiši.I britanska imperija je skončala pa smo nakon odlaska britanskih vojnika iz indije bili svjedoci nemilosrdnog rata između pakistana i indije,bangladeša i piitaj boga kojih još naroda i novonastalih država.na lešini imperije.Makedoncima mogu reći da će im državnost trajati koliko i petrodolar ako ne i kraće a bolje nisu ni zaslužili jer hebeš narod koji uzima putovnice države koja ih uopće ne priznaje za narod niti im priznaje jezik.

17 novembar
6 godine prije

drugovi moji ako se pozar prosiri i zahvati medjunozje suprugi zaeva znamo sta nam je ciniti

Mikojan
6 godine prije

Čitam i ne vjerujem, a štaš, neka zovu Bugare ili Grke u pomoć, vjerojatno će gasiti kerozinom !

Georgij Žukov
6 godine prije

Meni uz ogroman intelektualni napor nije jasno zasto rusi pokusavaju balkanska govna dozvati pameti , pa njihovi ocevi i dzedovi su ostavili kosti da bi balkanska prevrtljiva govna dobila slobodu koju su prodali za par dolara i popisali se po njihovim grobovima .

Ogi.cg
6 godine prije

Koliko su bjedne postale takozvane “nezavisne” drzavice nekada mocne SFRJ.Samo nam prsti vire iz dupeta Amerike i EU.Dno dna.

tuni
6 godine prije

ZDA i EU su rekli da im pomoč nije potrebna. Makedonije nema više. Njih niko ništa ne pita.
Nažalost tako je na zapadu. Čuti i trpi.
A novu slobodu če trebati da izborimo na terenu…

davor
6 godine prije

sramota,ili da me i oni razumiju…..cpamota

davor
6 godine prije

nadamo se da će zaevu prisjesti coca-cola i to pošteno

NSU
6 godine prije

Nekad simpatična zemlja i drag narod!

Osoba C
6 godine prije

”Tamo gdje vječno sunce sja /Tamo je Makedonija /Narod i zemlja koju volim ja …..”

https://www.youtube.com/watch?v=AhLAdWq6e18

ivo
6 godine prije

bivsa prelazt u bugarsku

stefan
6 godine prije

Prilikom služenja JNA vojske u Nišu imao sam čast upoznati makedonski narod. Vrlo dragi i topli momci. Prošlo je triudeset godina a nekih se i danas sjećam. Sada komentari tipa na čega je spala makedonija ili šta joj to rade, koja bijeda od naroda. E moj narode u čemu je razlika između makedonaca ili hrv, srba, slo, šveđana,njemaca, italijana grka, sve slugani a razlika samo u interesu reptila

General Failure
6 godine prije

Rat ovisi od onih koji ga trebaju voditi, zar ne!?
Imaju neki koji svako malo prizivaju rat pa poslje toga naglasavaju da su samo za mir. Isti oni koji podpaljuju ustanke u Makedoniji odnosno salju svoje konzularne sluzbenike na rusenje vlade. Ustvari ni od jedne druge vlade osim od vuciceve ne vidim neko prizivanje rata i konstantno mjesanje i agresivno provociranje. Najludje je da takvu destruktivnost podrzava Njemacka.
U tom smislu imam malo nade da ce se nasa situacija smiriti i da ce doci sve na svoje.

General Failure
6 godine prije

Dali itko misli da jedna mala zemlja kao Makedonija stvarno moze biti neovisna kao naprimjer Svicarska???
Naravno da si mora naci neke jace partnere.
Cak ovdje ni Rusima najbliza zemlja se nije usudila prikljuciti iskljucivo Ruskom bloku, a sada su Makedonci budale sto su se odlucili sjediti samo na jednoj stolici.
Sta su trebali uraditi kopirati Slobin pokusaj istjerivanja Albanaca sa svoga teritorija kada to Srbiji nije uspjelo sa svim oruzjem JNA.

Ko je rekao Vučić?
6 godine prije

Narode, nije ovo toliko slika porobljene Makedonije, koliko je slika ruske geo-politike. Rusija je totalno ispušila na Balkanu, toliko da je čak ignoriše jedna ništavna, pa još u plamenu Makedonija. Država koja želi da bude globalna sila MORA da se meša u poslove svih ostalih država, inače ne može da bude sila. Rusija je samo nemi posmatrač američkih akcija. Dobro da su bar Krim uspeli da spasu. Čekam da prebrojim minuse, pa da vidim koliko je ovde čitalaca bez moći opažanja i razmišljanja, dakle bez mozga.

fb slo
6 godine prije

Prodali se, Makedonci..
Još Vučić odradi svoje, pa smo onda svi prodani.. od triglava pa do vardara

stefan
6 godine prije

Vučko nije stvar u minusuma, nego kako si ti rekao u moći zapažanja. Mozak imamo svi ali je pitanje koju polutku mozga koristimo. Po tvom komentaru imam dojam da kod tebe prevladava lijeva strana

dalmata
6 godine prije

U cemu je razlika?Ionako su ostali bez drzave,bolje je da bude spaljena nego da pade u ruke krvoloku.

Elena.
6 godine prije

Ne mesajte makedonski narod ovde igraju prodadene dusi za vlas i pare a naro je pritisnut sa sve strane,

Jonce
6 godine prije

Cestitam vama I vasim demokratskim I narodnim vladama.

Jonce
6 godine prije

Kaže Nušić pre neki dan Radoju Domanoviću:
-Brate, ovi naši Srbi nisu skontali da smo pisali satiru, a ne manifest po kojem treba da žive!!

Castor3
6 godine prije

Van ruske bande sa Balkana! Nitko ih nije zvao osim Srbije, i nitko ne treba njihovu pomoc!

Kandinski
6 godine prije

Ove kupilo jeftinije od Agrokora. Dobro je Voltaire govorio: Čovjek je čovjeku pseto.

Vlastimir
6 godine prije

...

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI