Makedonija – U zatišju pred buru predsjednik Ivanov odbija sastanke s izaslanicima

Borba za Makedoniju
64 komentara

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, Hoyt Brian Yee, namjeravao se sastati s makedonskim predsjednikom, ali je Đorđe Ivanov odbio sastanak.

“Predsjednik Republike Makedonije je dobio zahtjev za sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju pri State Departmentu, Hoytom Brianom Yeem, ali je obzirom na prethodno utvrđene obveze predsjednika Makedonije, Đorđe Ivanov, poručio kako nema mogućnosti da se održi takav sastanak”, priopćili su u predsjedničkom uredu u Skopju.

Hoyt Brian Yee u posjet dolazi gotovo dva mjeseca nakon što je Ivanov odlučio ne dodijeliti mandat kandidatu takozvanih makedonskih socijaldemokrata Zoranu Zaevu.

“Iskreno se nadamo da će predsjednik omogućiti zastupnicima i strankama da formiraju vladu u najkraćem mogućem roku, jer Makedonija treba vladu koja će nastaviti i završiti započete procese pristupanja Europskoj uniji”, rekao je Hoyt Yee tijekom ranijeg posjeta Zagrebu.

Američki izaslanik je rekao “kako će pokušati pomoći Makedoniji da prevladava političku krizu, a njegov jednodnevni posjet Skopju će biti posvećen razgovorima s političkim liderima o situaciji oko formiranja nove vlade, bilateralnim odnosima i potrebnim reformama za euroatlantske integracije zemlje”.

U međuvremenu je makedonski predsjednik Ivanov otkazao sve obveze i susrete, pa tako i ovaj s američkim izaslanikom, te poručio kako mora održati sastanke s liderima parlamentarnih stranaka i za prevladavanje krize pronaći rješenja u skladu s Ustavom i zakonima Republike Makedonije.

U narednim danima, kako se navodi u priopćenju ureda, predsjednika Makedonije ostaje otvoren za dijalog i traženje rješenja za prevladavanje ove situacije, poštujući pravni poredak Republike Makedonije.

U međuvremenu je Zoran Zaev odbio sastanak s predsjednikom Ivanovom i poručio mu kako ima rok od 10 dana da mu dodijeli mandat za sastavljanje vlade.

Pred Sobranjem su još uvijek šatori, a situacija je vrlo neizvjesna. Europska unija upozorava “kako je nasilje neprihvatljivo”, što je poručila povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

U atmosferi napetosti šezdeseti dan u Makedoniji traju mirni prosvjedi, koji su kulminirali neredima u protuzakonitom izglasavanju Talata Xhaferija za predsjednika makedonskog parlamenta. Nakon upada prosvjednika inicijative “Za zajedničku Makedoniju” u Sobranje je ulje na vatru dolio i čelnik takozvanih “socijaldemokrata” Zoran Zaev, koji je, prema vlastitim priznanju, policajcu u dvorani, na upit da koristi službeno oružje, rekao “da slobodno puca”.

https://www.facebook.com/nedelnikrepublika/videos/1415088591845095/


Prosvjednici poručuju kako neće odustati i da će u miru i dostojanstveno tražiti ispunjenje njihovih zahtjeva. Poručili su kako neće pristati da se krše zakoni i Ustav zemlje i ne priznaju ilegalno izabranog predsjednika parlamenta, što su rekli i okupljanjem ispred ureda Europske unije u Skopju.

Predstavnik inicijative “Za zajedničku Makedoniju” je jučer rekao “kako čovjek koji želi biti premijer prvo traži podršku stranih veleposlanstava, čime se izravno stavlja u njihovu službu, što znači gubitak suvereniteta Makedonije”.

Scenarij je uništiti makedonski narod, a ako ne budemo zajedno, oni će pjevati tuđe himne i mijenjati zastave, a sve te zakulisne događaje Makedonci vide i ne žele se sutra probuditi kao građani nečijeg tuđeg teritorija. Morate znati da nećemo odustati od naših zahtjeva, a to su novi izbori”, rekao je Boris Damovski iz inicijative “Za zajedničku Makedoniju”.

KrizaĐorđe Ivanov
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Ivanov sada razmišlja kako da nađe opravdanje za raspisivanje novih izbora “kako bi se rešila kriza” jer zna da bi se sada Makedonci jednoglasno izjasnili protiv Zaeva. Ali to zna i Zaev i američko-evropska administracija pa ponavljanje izbora neće dozvoliti ni po koju cenu.

Ristanic
6 godine prije

Ako se Makedonci odbrane to će biti signal i drugim zemljama da je sve moguće.

fenix
6 godine prije

Želim da Čestitam Makedoncima na dosljednosti u odbrani zemlje. Tako treba sa Zapadnim muvama no nazalost sve sam vise siguran da ce izbiti zbog toga gradjanski rat. Samo su se preracunali na zapadu nisu ocekivali ovako jak otpor Makedonaca ako nedajBoze izbije rat Makedonci ce se boriti kao vukovi u to netreba sumnjati. Mnogi ce sada reci kako ce to tesko ici jer Makedonija je mala no proslost pokazuje da nije bitna toliko velicina drzave koliko njena stabilnost monolitnost drustva i njegova odlucnost. Mi Slaveni na Balkanu treba da se ugledamo na Albance kako se bori za svoje interese ali smo previse zasljepljeni mogu slobodno reci gordoscu. Od svih Slavena izgleda da su samo Rusi pametni i veoma sposobni i donekle Poljaci ali njih koci besmislena mrznja prema Rusima.

Sinisa
6 godine prije

Auuu covjekovi….kakav je narod Makedonski…definitivno niti su “Srbi sa govornom manom” niti su tute Bugari..respect

hiber
6 godine prije

Lupetanja. Kakve tuđe zastave i himne? Posebno jezici. To su ustavne kategorije, a za promjene ustava trebaju ili 2/3 većina zastupnika ili referendum. Dakle pozadina sukoba je drugačija, odnosno ispustili li Gruev vlast, ostatak života će provesti u zatvoru. A da se to sprijeći, nema karte koju neće odigrati. Zabavno je da Babić počinje izigravati i makedonski ustavni sud pa odlučuje što je zakonito a što ne, te kako se neko zove. Dakle, ako sam dobro razumio, kada pobjede struje proruskih oligarha onda je zakonito i vrijede demokratska pravila, a ako pobjedi kontra strana onda je nezakonito jer tako kaže Babić. Šteta što Babić ne može komentirati i hrvatska politička događanja gdje je situacija zrcalno ista.

Weteran
6 godine prije

Gospodari novca ŽELE narko državu u Evropi!
Dok naši glupi seljaci seju kukuruz i pšenicu, oni nepismeni na konoplji i maku grade državu!?
Čini se da nema veze, ali ima: kolika je proizvodnja opijuma bila, a kolika je danas u Avganistanu pre i posle NATO intervencije?!
Pa ko su Ramuš Haradinaj i HašiŠ Tači?? Glavni operativci distribucije narkotika Velikog Gazde ili “borci za slobodu napaćenog naroda pod velikosrpskom čizmom”??
A i ovaj predsednik Ivanov je plaćenik?
Što duže vrši opstrukciju i “neće da se sastane”, to se balon više duva i bliži pucanju!?

Konstantinopolis
6 godine prije

Hiber kao i do sada tvoje analize (od Ukrajine , pa Sirije do Makedonije) su pisanje uz vetar! Da Gruevski & njegova kompanija ima putera na glavi to stoji. Ali postoje i snimci Zajeva u Svajcarskoj gde im potvrdjuje zahteve za “prosirenje Albanskih aspiracija” u Makedoniji! Takodje su mu to i predstavnici u DUI (politicko krilo UCK u Makedoniji) javno to porucivali i u MK parlamentu a i u TV debatama na MK albanskim privatnim televizijama! Ako si ti BOT (i to veoma loseg kvaliteta) … nismo vecina nas ovde “pasivne ovce”! Ciji to US maloumnik bese koji je porucio Balkanu da je na “liniji vatre” pre nepune godine? Da u mojoj drzavi postaje opasno to je fakat! Krene li se u otvorene provikacije zesceg intenziteta ko to moze lokalizovati? Koliko ce trebati i ostalim susedima da i kod njoh situacija izadje iz kontrole? Za MK drzavu ostaje tragika da… Čitaj više »

XWQ
6 godine prije

ONI POD TIM REFORMAMA MISLE OCIGLEDNO USTUPKE IZBITI CE PRE RAT NEGO STO CE DOBITI USTUPKE

Alerik
6 godine prije

Dosad je Putin najmanje tri puta nadigrao, preduhitrio Zapadne centre moći i pomrsio njihove dugoročne planove. Prvi put s Gruzijom, drugog puta s Ukrajinom i Krimom, treći put sa Sirijom. Ovdje u Makedoniji je vidljiv potpis Otvorenog društva kakvog je ostavio već u ‘obojenim (kontra) revolucijama.NATO je oteo Crnu Goru,Albaniju. Sve zemlje ‘kandidatkinje za pristupanje u EU’ moraju se najprije okupirati vojno, tj postati članicom NATO-a, kako bi se kasnije ‘pristupanjem’ (u stvarnosti – aneksijom) u EU trajno okupirale ‘pravnom stečevinom EU’. Makedonija se nalazi na ključnom mjestu Balkanske rute (taj pojam je postao svojevrsni brand, poput Transsibirske željeznice ili Puta Svile),kandidatkinja je za članstvo u NATO-u i očito Zapadni centri moći nisu mogli od makedonskih lidera dobiti tražene ustupke pa su se ti centri moći okrenuli potkupljivim tzv socijaldemokratima i uvijek spremnim Albancima kao svojim igračima u sutrašnjem rastakanju Makedonije. Je li Putin odustao od Balkana, vidjet ćemo u… Čitaj više »

Hezbollah
6 godine prije

“U međuvremenu je Zoran Zaev odbio sastanak s predsjednikom Ivanovom i poručio mu kako ima rok od 10 dana da mu dodijeli mandat za sastavljanje vlade.” – inače će se dogoditi što…?

Jafar
6 godine prije

Šta ćeš reći Ivanovu sutra kada izgubi dio Makedonije koji homogeno naseljavaju Albanci, jer Ivanov očigledno kaže Albancia: Nisam vaš predsjednik, ja sam samo predsjednik mojim (čak ne svim) Makedoncima!

Jupiter
6 godine prije

Makedonski narod ima podršku većine Balkanaca. Nažalost sve mi se čini da će proći kao Srbija 1999

Tomica
6 godine prije

Zamislimo, neko zaskoči provalnika u sopstvenom domu ali na kraju završi u zatvoru zbog fizičkog nasilja. Super, spriječio pljačku, uhvatio kriminalca, obranio obitelj i dom ali …. Provalnik je pretrpio fizičke ozljede, susjed (koji baš i ne voli tog domaćina) tvrdi da nije bilo potrebe da ga fizički napadne, tu je još par susjeda (kojima je prigovorio zbog uzurpiranja javnog dobra ili drugih stvari), koji će reći da je oduvijek bio nasilan. Policija smatra da nije smio uzeti zakon u svoje ruke, posao koji obavlja, više neće moći jer je završio na sudu i u zatvoru itd. Jednostavno, trebao se zaključati sa ženom i djecom u sobu dok provalnik s mirom ne pokupi sve što može i želi. Bio bi osiromašen i jadan ali niko ga ne bi osuđivao i život mu se ne bi pretvorio u pakao. Ako tako gledamo stvari, Ivanov je trebao dati mandat Zaevu, svi su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI