Makron kaže da ne želi da ”uništi” Rusiju

Vladimir Putin i Emmanuel Macron
24 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Makron osudio je “anglosaksonske” vođe zbog otvorenih želja za uništenjem Rusiji u isječcima iz nedavnog dokumentarca. Makrona su već kritikovali neki od najvatrenijih pristalica Ukrajine zbog toga što je ostao u kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iako je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini i podržao sankcije EU Moskvi, francuski predsjednik je od februara u nekoliko navrata razgovarao s Putinom telefonom. Ovi pozivi očigledno nisu približili Ukrajinu miru, ali su zaradili Makronu prezir od strane pristalica Kijeva, uključujući poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, koji je osudio svog francuskog kolegu zbog razgovora sa čovjekom koga je uporedio sa “Hitlerom”.

Međutim, u dokumentarcu koji je nedavno emitovan na francuskoj televiziji, Makron je dao uvid u svoj pristup diplomatiji.

Snimljen u vozu koji se vraćao iz Kijeva prošlog mjeseca, Makron je objasnio da je razgovor s Putinom neophodan kako bi se spriječilo da sukob u Ukrajini preraste u širi rat. Opisujući “anglosaksonske” lidere kao guranje poruke da “moramo uništiti Rusiju, trajno je oslabiti”, Makron je rekao da je njegov cilj umjesto toga “pomoći Ukrajini da pobijedi”, a “ne da se bori protiv Rusije, a kamoli da je uništi. ”

Bez obzira na praktične sličnosti između Makronovog pristupa i pristupa njegovih kolega iz SAD i Velike Britanije, od kojih su svi dali Kijevu oružje i municiju, postoji jasna razlika u retorici između Francuske i “anglosaksonskog” svijeta.

Dok je američki predsjednik Joe Biden optužio Rusiju da je počinila “genocid” u Ukrajini, Makron je upozorio Zapad da se ne zabavlja oko tako opterećenih termina. Isto tako, on je odbacio zahtjeve Kijeva da Rusiju proglasi “sponzorom terorizma”.

I dok je američki državni sekretar Lloyd Austin opisao sukob u Ukrajini kao priliku da Rusiju napusti “oslabljenom”, a Bajden je izostavio da želi promjenu režima u Moskvi, Makron je izjavio da Zapad “ne smije ponižavati Rusiju”, kako bi jednog dana omogućio mirovni sporazum.

U Britaniji, premijer Boris Johnson uporedio je Putina sa “krokodilom” i više puta je odbacio ideju mirovnih pregovora s Moskvom. U međuvremenu, novoimenovani šef britanskih oružanih snaga izjavio je da se britanska vojska mora pripremiti za mogućnost “poraza Rusije u borbi”.

Makron je, nasuprot tome, rekao da evropski lideri moraju “uvijek poštovati Rusiju kao zemlju i ruski narod”, tvrdeći da “nema trajnog mira ako Rusija nije angažirana u velikoj arhitekturi mira na našem kontinentu”.

Međutim, Makron je stao na stranu svojih kolega lidera G7 u dogovoru da podrže kijevsku vojsku “koliko god bude potrebno”, a nakon što je odbacio glasine da je predložio Ukrajini da trguje nekim zemljištem za mir s Rusijom, Makron sada insistira da će “Ukrajina odlučiti kada su ispunjeni uslovi za izgradnju mira”, otvoreni stav koji odražava stav SAD, UK i drugih zemalja NATO-a.

Putin je optužio evropske lidere da su žrtvovali vlastitu ekonomiju kako bi podržali ukrajinske ratne napore, tvrdeći da vrše ekonomsko “samoubistvo” pod “pritiskom svog američkog gospodara”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je rekao da je Makron, iako “još uvijek govori o strateškoj nezavisnosti EU” , “siguran da im to neće biti dozvoljeno”.

macronPutinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kalle balle
1 godina prije

Hahahaha baba lover nije citao Napoleona. Zima je cato tamo, jako zima. Uvati se Nice i Marseja, prodaji turbane to je posao u France. Daj vlast Le Pen da eu procvjeta ne ratovi sa medom. Budaletino.

ledeno doba
1 godina prije

čovječe..nevjerovatna je ova banalizacija geopolitike.. jer je sve tako jeftino glumački providno..
dakle, potajni pederčić Makron, najveća rotšildova pudlica, od svih ostalih rotšildovih pudlica(Šolc, Johnson, Bajden, Stoltenberg, Ursulica,..) za koga se zna da ga je Rotšild izvukao iz šešira i dva puta izbornom namještaljkom sa lakoćom postavio za predsjednika svoje kolonije-Francuske– i taj makron dakle… glumi, da je on nešto kao protiv anglosaksonskih vođa i da ne želi uništiti Rusiju.. da pukneš od smijeha..
ali naravno da ne želi, pa i Kisindžer, desna ruka familija Rokefeler i Rotšild i stari prijatelj kremlja, je rekao već prije mjesec dana, da se ne smije dozvoliti poraz Rusije i da se Ukrajina treba odreći dijela teritorije i prepustiti ga Rusiji

Vadran
1 godina prije

Igrokaz koji bi nazvao – ruganje narodu part 2

Mlata
1 godina prije

Rano je, čak ni Mlata ne zna kakvu će Rusi izlaznu strategiju iz ovog cirkusa dobiti..a dobiće je, budite sigurni

Mölltaler
1 godina prije

Rado bi on uništio Rusiju kad bi se njega (njegove gazde) pitalo. Na svu sreću niko ga ništa ne pita.

Max
1 godina prije

Macron Rusiju uništiti ne može ali i ne treba.

Ana
1 godina prije

Kad to ovakvo s*anje kaze da ti je prijatelj, tek onda se brini !

Toso
1 godina prije

Ma djeca ko djeca sta Macron zna sta je jedna Rublja…

Dragan
1 godina prije

Dolazi Zima Tužna i Hladna…Na žalost ne za ovu Gamad nego za Narod! Ovi Makrončići će uvijek imati Bifteke pečene kako oni žele… I naravno.. temperaturu vile kako oni postave..Kada bude pre toplo.. Otvoriti će Prozore…

Žvuž
1 godina prije

*U Britaniji, premijer Boris Johnson uporedio je Putina sa “krokodilom”*

Boris puno zna o reptilima, ipak mu je šefica-zlobaba jedna od glavnih reptilčuga u ovom teatru psihopatije.

matalan..
1 godina prije

Imperiju boljševičkog zla treba uništiti kao i satelite koreju itan i ostale male proroske štakore..

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Istuširajmo se zajedno da Putin vidi našu odlučnost. – Čelnici G7

P.S.
Halo, je li to tajni broj Kremlja?
Da, Emmanuele…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Macron nazvao Putina…
Ovaj mu pričao o Napoleonu i Kutuzovu 1812.
I kako su Rusi na kraju ušli u Pariz…

Scholz ne smije opet nazvati… 
Stali su tek kod Teutonaca i Aleksandra Nevskog.
A gdje je još kako su Rusi na kraju ušli u Berlin…

Jimmy
1 godina prije

evo rusi već pisaju u gace od straha

Alex
1 godina prije

Koliko je moćna britanska vojska zorno su pokazali Talibani,mlateći ih na svim frontovima. Bez Amera,Britanci bi u Afghanistanu bili samljeveni u prah i pepeo u roku odmah. Američka izreka je da se Britanci u svakom ratu bore do posljednjeg vojnika…američkog.

Kiklop
1 godina prije

I da hoćeš nemozeš.Ti si samo europsko potrčkalo,,,

Samo U Prolazu
1 godina prije

Francuzi su naucili lekciju iz povijesti, Njemci ocito nisu 🙁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI