Makron nije uspeo da promeni Xijevo mišljenje

Macron i Xi Jinping
23 komentara

Kineskog predsjednika Xi Jinpinga nije potresla retorika njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona o sukobu u Ukrajini, izvještava Politico u četvrtak. Pariz je pokušao i sa žalbama i sa prijetnjama kako bi izvršio pritisak na Peking da osudi Moskvu, očigledno bez efekta.

“Znam da mogu računati na vas da ćete Rusiju opametiti i sve za pregovarački sto”, rekao je Makron Xi Jinpingu. Ranije je francuskim novinarima rekao da bi “svako ko pomaže agresoru bio saučesnik u kršenju međunarodnog prava”.

Xi je odgovorio rekavši da je Kina “spremna da zajedno sa Francuskom apeluje na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena”, i ponovio stav Pekinga o sukobu.

„Mirovne pregovore treba nastaviti što je pre moguće, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u vezi sa Poveljom UN… tražeći političko rešenje i izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira“, rekao je on novinarima na Velikoj Dom naroda.

Makron je prekršio protokol govoreći skoro duplo duže od Xija, i skrenuo je sa zahtevima da Kina osudi “rat koji je Rusija vodila protiv Ukrajine”. Prema Politico-u, Xi je “izgledao nestrpljivo i iznervirano” dok je Macron govorio, a “nekoliko je duboko uzdahnuo” kada se pojavila Ukrajina.
Francuski predsjednik najavio je put u Kinu neposredno nakon što je Xi proveo tri dana u Moskvi, potpisujući niz sporazuma sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U jednom trenutku se nasmejani kineski lider čuo kako Putinu govori da njihove dve zemlje pokreću promene koje svet nije video više od jednog veka.

U međuvremenu su se kod Makrona gomilali problemi kod kuće. Zbog štrajka sanitarnih radnika Pariz je ostao zatrpan u nesakupljenom smeću, dok su masovni protesti protiv penzione reforme – koju je Makron nametnuo dekretom, zaobilazeći parlament – ​​nastavljeni širom Francuske. Nove ankete pokazale su da njegova rivalka Marin Le Pen postaje sve popularnija.

Macron bi trebao otputovati sa Xijem u Guangzhou u petak na dodatne razgovore i privatnu večeru. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koju je Makron doveo sa sobom da “pokaže evropsko jedinstvo”, sastala se u četvrtak sa Xijem, ali nije bila uključena u mnoge bilateralne sastanke.

Pojavivši se sama na konferenciji za novinare u četvrtak uveče, Von der Leyen je ponovila reči Brisela, ne obazirući se mnogo na svoje domaćine. Ona je spomenula Tajvan, rekavši da je bilo kakva prijetnja silom za promjenu njegovog statusa “neprihvatljiva”. Zvaničnik EU je također tvrdio da bi pružanje oružja Rusiji “značajno naštetilo odnosima između EU i Kine” i da Brisel očekuje da Peking “igra svoju ulogu i promovira pravedan mir, koji poštuje teritorijalni suverenitet Ukrajine”

francuskakinamacronxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nazovi Zelenskog!

Nazvacu Kijev kad se steku uslovi (kad Putin dodje u Kijev).

Steve
1 godina prije

Tuče ljude nemilosrdno po Parizu i ostalim gradovima Francuske već godinama. A otišao da levati Si-ja. Ameri ga otresli od proizvodnje australskih podmornica kao slinac i ponizili celu Francusku, pokazali gde joj/mu je mesto. A on sad otišao da levati Si-ja i da glumi kako je nekakav faktor i drži neke političke govore u Kini. Poveo je babu zato što on izgleda voli te malko starije tete, očigledno neki komplex. Verovatno nedostatak majčinske ljubavi i pažnje u kritičnom periodu razvoja kada se kod deteta formira emotivni i kognitivni osećaj. Usrulja i Micron go back home!

Jednostavno receno
1 godina prije

“Znam da mogu računati na vas da ćete Rusiju opametiti i sve za pregovarački sto”, rekao je Makron Xi Jinpingu. Ranije je francuskim novinarima rekao da bi “svako ko pomaže agresoru bio saučesnik u kršenju međunarodnog prava”.
Šta reči osim, ko će ko kurva o poštenju i vojnik o skračenju.

NOVI STARI
1 godina prije

on su u blago rečeno blesavi…dolaze u najmnogoljudniju zemlju na svijetu držat lekcije i prijetiti!?!?
ko da nisu pri sebi

nepoželjni
1 godina prije

Uglavnom, svi se prenemažu i nabacuju frazama a na ratištima se sakate i gube životi, da bi se u “naprednom” svijetu uništavala ekonomija i izvrnuo dosadašnji način života.
….kraj još nije na vidiku.

Red Dog
1 godina prije

Vidim… vidim scenu kako pekinezer laje na Dobermana.
Doberman se cudi.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A VIDI LICE KINEZA DOK SE RUKUJE 😄😄😄 !!!! E pa da ga za ljurac uhvatio , manje bi gadljivo lice napravio 🤣 . Putin , pametniji ! Gurnuo ga 3 metra dalje od sebe – na drugi kraj stola 😁 . Bjež od mene ! Iz usta ti zaudara .

nepoželjni
1 godina prije

Generalno šema funkcionira upravo kako si opisao ali ako u onu “piramidu u lebdećem oku” ne smjestiš neljudski, vanzemaljski entitet i njihove ciljeve na ovom planetu, tada cijela šema dolazi u logičku krizu. Npr. ako u “lebdećoj piramidi” (tajnoj svjetskoj vlasti) sjede ljudi onda nema potrebe ni logike za mijenjanjem uspostavljenog sistema jer -kako kažeš-“Oka baš briga šta se dešava ispod, sve dok je mirno i niko mu ne prijeti da će ga iskopat.” Dakle zašto bi oni čačkali po tih 200 dosadašnjih, da bi se dekomodirali i riskirali da im to “oko” bude iskopano? Nadalje “Zapadne familije su se pokazale nesposobne održavati sistem koji su same stvorile” Po meni ni to ne stoji jer ako su te “zapadne familije” mogle održavati poredak i ekonomski razviti svijet, napredovati, te usputno (bez pomoći umjetne inteligencije) održavati red među “stokom” čiji je broj porasao na 8 mlrd. znači da bi sada pojavom… Čitaj više »

alexosijek
1 godina prije

Ne, ne, Mr Stock, samo vi odužite ako imate volje i vremena za pisanje…kao što sam nedavno tu napisala, i dalje kod toga stojim, kada biste vaše objave zadnjih godina (samo sa ovog portala) objedinili u knjigu, mogu reći kako bi to bilo vrlo interesantno i sigurno čitano djelo…mir i dobro, lp
P.S. nedavno mi je tu Lucija prigovorila kako nisam pratila ovaj portal zadnjih godina, ali jesam i pamtim komentare, samo sam počela tu malo pisati tek prošle godine

ogo
1 godina prije

Nemoze ni kuci a kamoli u Kini nesposobno blebletalo kao i vecina EU guzicara

nessy
1 godina prije

Xi je “izgledao nestrpljivo i iznervirano”, a i “nekoliko je duboko uzdahnuo”. Zamislio Mikron da moze Xi-udijeliti lekcije. Neka bude sretan da su kinezi u sluzbenoj komunikaciji izuzetno pristojni, netko drugi bi se digao od stola i ‘skratio’ sastanak. Nevjerojatna je bahatost zapadnih politicara.

Max
1 godina prije

Uzalud mu trud.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. gle smrdljive zločinačke kolonizatorske francuske pudlice, više štakora nego pudlice, kako “prozirno” dolazi u “prijateljski susret” Kini, kako bi pokušao užicati da se Putin smiri?!.. Je li moguće spasti na ovakvu razinu postojanja?.. Da sam ja na mjestu poštovanog G. Xi-a, ja bih ovu šugavu pudlicu odveo u sobu i golim rukama bih mu otrgao ruke i noge……….. Smeće kolonizatorsko francusko.. Slava Putinu, Slava Kini, Slava zemljama BRIKSA, Slava G. Donald J Trumpu 45. President of the United States of America 🇺🇸

Lucija, prva
1 godina prije

Da. Stoka zbilja ništa ne razumije.
Zato i jest stoka. 😁

Stoka je stoka je stoka.

Zvrk
1 godina prije

Zašto mrzite nas geopolitičare? Sve što utiče na nas je geopolitika a ostatak je maska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI