Makron zove Putina

Putin i Macron
18 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron imali su prvi telefonski razgovor u skoro tri mjeseca kako bi razgovarali o ukrajinskom sukobu i nuklearnoj sigurnosti u području Zaporožja, saopštio je Kremlj u petak.

Poziv je inicirala francuska strana, a dvojica lidera su razgovarala o “različitim aspektima situacije oko Ukrajine”, navodi se u očitanju Kremlja.

Putin je naglasio da “sistematsko granatiranje teritorije nuklearne elektrane Zaporožje od strane ukrajinske vojske predstavlja opasnost od katastrofe velikih razmjera koja bi mogla dovesti do prelivanja radijacije na veliku teritoriju”, saopštila je Moskva.

Dvojica lidera su se složila da misija pod okriljem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) treba da bude upućena u NE „što je prije moguće“ kako bi se procijenila situacija na licu mjesta. „Ruska strana je potvrdila da je spremna da inspektorima Agencije pruži svu neophodnu pomoć“, saopštio je Kremlj.

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Putin se složio da misija IAEA-e u nuklearku Zaporožje bude poslata pod uslovima koje su već dogovorile Ukrajina i Ujedinjene nacije. To bi značilo da bi delegacija IAEA mogla putovati preko teritorije koju trenutno kontrolišu kijevske snage. Ranije je Moskva insistirala da takva misija može stići samo preko teritorije pod kontrolom Rusije.

Dve strane će se ponovo pozabaviti ovim pitanjem u narednim danima, nakon što tehnički timovi detaljno razmotre to pitanje, saopštio je Elysee.

Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin je još jednom pozvao međunarodne stručnjake da posete zatvor u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici. U artiljerijskom napadu na zatvor, za koji Moskva kaže da su ga izvele kijevske snage, prošlog mjeseca je ubijeno 50 ukrajinskih zarobljenika, a na desetine ih je ranjeno.

Putin je takođe informisao svog francuskog kolegu o realizaciji dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Ovaj sporazum, koji su posredovali UN i Turska, takođe bi trebalo da omogući Rusiji da isporučuje đubriva i prehrambene proizvode na svjetska tržišta. Međutim, napominje Kremlj, “prepreke za ruski [izvoz] žitarica i dalje postoje”, što i dalje ima negativan uticaj na globalnu sigurnost hrane.

Posljednji razgovor između dvojice lidera održan je 28. maja, a uključivao je i njemačkog kancelara Olafa Šolca. Tokom tog razgovora, Putin je okrivio Ukrajinu za zastoj u mirovnim pregovorima, uvjeravajući svoje kolege da je Moskva i dalje spremna da pregovara o okončanju sukoba koji je u toku i osuđujući Zapad zbog snabdijevanja Kijevom oružjem.

macronPutinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 godina prije

Makron zove Putina.
Makron: Putine, može jedan pepsi?
Putin: pederčino, još me jednom pitaj pepsi nabit ću ti bocu u šupak.
Makron: može onda gajbu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Komedija za budaletine. Dok njih 2 lidera razgovaraju sirotinja gubi domove, udove i oci…

petar schroder
1 godina prije

Juce su neki portali u Americi objavili da je Zelenski miliarder.Radi ovoga miliardera koji glumi predsjednika za AmerikuNato i zapat koji i vode rat protiv Rusije preko Ukraine NE VIDIM DA SE NAROD SMRZAJE

Max
1 godina prije

Mislim da će srediti stvar.

Siniša
1 godina prije

Nisu se odavno čuli mada mislim da su zapadni polićičari izpucali sve svoje bonuse kod Putina i Rusa, nema vajde od njihovih poziva.
Ovako su i Austrijanci za vakata Kurca vrbovali Srbe, glumili su velike srBske prijatelje i hvalili se investicijama i grandioznim planovima za Srbiju kad ono odjednom izpade da su radili za Albance u Srbiji (Kosovo i Metohija) i da su brutalno pokušali da izdejstvuju priznanje.
Kako im je to propalo nema ih više u srBskom eteru.
Tako ovi zapadnjaci trče oko Rusa i Putina glumeći dobrog habera.

Darko
1 godina prije

Što Putin već jednom ne stjera u krasan kurac tog francuskog pizdolisca?

Are you Nuts
1 godina prije

PŠK BAGRO POKVARENA !!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Što reći o Macronu koji je oženio 24 godina stariju učiteljicu koja mu je predavala u srednjoj školi?
Ona 69, a on 45.
Iz prvog braka ima troje djece koji su neznatno mlađi od Macrona.

Baka uskoro ulazi u osmo desetljeće života.
I još je za jedno desetljeće mlađa od Bidena.

Magefun
1 godina prije

Rublje pripremi bahati francuzu ako misliš opstati!

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Nakon ovog razgovora Putin je poklopio slušalicu i nastavio se baviti sa svojim stvarima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI