Meksički predsjednik službeno napušta samit koji predvode SAD

7 komentara

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je da neće prisustvovati Samitu Amerika koje predvode SAD, odlučivši da preskoči događaj zbog odbijanja da ugosti lidere Nikaragve, Venecuele i Kube. On je u ponedjeljak najavio da će na njegovo mjesto poslati ministra vanjskih poslova Marcela Ebrarda.

“ Ne idem na samit jer nisu sve zemlje pozvane ,” rekao je AMLO na konferenciji za novinare u ponedjeljak. On je sedmicama upozoravao Vašington da će se povući ako svim zemljama u regionu ne bude dozvoljeno prisustvo, a umjesto toga planira posjetiti zajednice oštećene nedavnim uraganom.

Meksički vođa nije samo okrivio američkog predsjednika Joea Bidena za odluku Vašingtona da ne pozove tri lijevo orijentisane nacije, nazivajući američkog lidera “ dobrim čovjekom ” i priznajući “ mnoge pritiske republikanaca, a posebno nekih lidera republikanaca”. Partiju i Demokratsku stranku koji imaju neke veze sa kubanskom zajednicom na Floridi i u Sjedinjenim Državama .”

AMLO nije jedini lider koji je odbio poziv Vašingtona zbog ideoloških razlika. Predsjednica Hondurasa Xiomara Castro izjavila je u subotu da će ostati kod kuće i umjesto toga poslati premijera Eduarda Enriquea Reinu u Los Angeles.

Odbojnost u Hondurasu nagovještava godine diplomatskog naprezanja između Tegucigalpe i Vašingtona . Dok je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris bila počasni gost na Castrovoj inauguraciji, Obamina administracija – posebno State Department Hillary Clinton – podržala je državni udar u Hondurasu 2009. godine u kojem je ubijen Castrov suprug Manuel Zelaya, čime su započele godine otvorenog kršenja ljudskih prava dok je Bajden gledao na drugu stranu kao potpredsjednik zajedno s ostatkom Obaminog kabineta. Nakon Castrove inauguracije, SAD su izručile njenog prethodnika, svog bivšeg saveznika Juana Orlanda Hernandeza, kako bi se suočio sa suđenjem po federalnim optužbama za drogu, što je vjerovatno okrenulo stranicu odnosa između dvije zemlje.

Bolivijski predsjednik Luis Arce upozorio je prošlog mjeseca da ni on neće prisustvovati Samitu Amerika osim ako se ne okonča ” isključivanje bratskih naroda ” u Nikaragvi, Venecueli i Kubi. Argentinski predsjednik Alberto Fernandez također je osudio odbojnost SAD prema tri ljevičarske zemlje i planirao je da preskoči samit dok ga, kako se navodi, ne dobije lični telefonski poziv od Bajdena.

Čak je i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, antiteza lijevog lidera, javno izjavio da neće biti na samitu sve dok Bijela kuća navodno ne obeća bilateralni sastanak s američkim predsjednikom. 

I dok čileanski predsjednik Gabrijel Borić nije najavio planove da preskoči samit, on je odluku o isključenju Kube, Venecuele i Nikaragve u ponedjeljak opisao kao ” grešku ” i ” grešku “, tvrdeći da su izostavljanjem SAD ” zapravo onda jačajući poziciju koju ove druge zemlje zauzimaju u svojim zemljama. ”

Samit Amerike počinje u ponedjeljak u Los Angelesu. Anonimni zvaničnik potvrdio je Reutersu da je Bidenova administracija donijela konačnu odluku da isključi Kubu, Venecuelu i Nikaragvu. Savjetnik Trumpove administracije za nacionalnu sigurnost John Bolton označio je ove tri nacije kao “ trojku terora ” u očiglednom nastojanju da se oživi entuzijazam saveznika Vašingtona za uvođenje snažnih sankcija protiv njegovih socijalističkih susjeda.

joe bidenMeksikoSADSamit Amerika
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Sta ce tamo, kad ceka poziv za BRICS-IMA.
Kinezi guraju BRICSAMI, a rusi BRICSIMA. Vidjecemo koji ce redoslijed uclanjenja ici.
NATO se prosiri za CG,SM i F, a BRICS ide na prisorenje IMA.

tihobl
1 godina prije

Ukrop koji je mucio zarobljenog donbasovca, izivljavao se na njemu, izbo ga nozem i gurnuo misleci da je mrtav pao u zarobljenistvo. Donbasovca su spasili civili i sad je dosao u posjetu svom mucitelju. Ukrop je palo na koljena moleci za milost, ovaj ga je pogeldao i otisao.

1 godina prije

I bolje za meksiko da se ne veže za kamen koji tone…

1 godina prije

Ruši se kula od karata.
Svi su skužili imperij zla, koji i svoje najbliže saveznike napušta, kad zagusti.
Nema više međunarodnog prava, bilateralnih sporazuma. Kad američki interes nadvlada, sve nestaje!

Ja to onako
1 godina prije

Svi provalili amerikenjce pa poceli sad da spricaju po njime,jedino je €U corava pored ociju ili se prave da ne vide.

tihobl
1 godina prije

Sou ce biti iduce godine kad Meksiko naruci S-400.

Max
1 godina prije

Pametno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI