Merkel kaže da Berlin nije vršio pritisak na Luksemburg da odbije dozvolu za emitovanje za njemački RT kanal

Njemačka - Angela Merkel
6 komentara

Kancelarka Angela Merkel odbacila je tvrdnje o bilo kakvoj umiješanosti vlade u nedavno odbijanje dozvole za emitovanje programa RT kanalu na njemačkom jeziku, uprkos više izvještaja njemačkih medija koji govore drugačije.

Dok je govorila na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak, Merkel je upitana o nedavnom odbijanju dozvole za emitovanje programa RT sa kojom se RT suočava u Luksemburgu, kao i o pritisku na RT-porodicu u posljednje vrijeme u Njemačkoj.

Kancelarka je dala vrlo kratak odgovor, insistirajući na tome da centralne ili regionalne vlasti Njemačke uopšte nisu uključene u proces izdavanja dozvola, kao i negirajući ulogu Berlina u odluci luksemburških regulatora.

„Što se tiče RT, Njemačka nije vršila nikakav pritisak na Luksemburg, a odluka o odobrenju u Njemačkoj će takođe biti nezavisna od vlade, a kamoli od savezne vlade, ali i od državnih vlada. Ovaj proces je u toku.“

Ranije ove nedelje Luksemburg je odbacio zahtjev za dozvolu za emitovanje koji je podnijela predstojeća stanica na njemačkom jeziku pod privremenim nazivom „RT auf Deutsch“. Razlozi za odbijanje su svedeni na neke tehničke karakteristike kojih se kanal navodno nije pridržavao. Pravni tim RT sada proučava odluku o utvrđivanju sljedećih koraka u zemlji.

Odluku Luksemburga već su osudile ruske diplomate, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napala je regulatora i optužila Berlin da vrši pritisak na zemlju da sruši aplikaciju RT.

“To je divljački, ali predvidljiv rezultat otvorenog pritiska vlasti susjedne Njemačke na Luksemburg”, rekla je Zakharova.

Kuće RT-porodice suočile su se sa pritiskom u Njemačkoj nakon što je najavljeno predstojeće pokretanje kanala na njemačkom jeziku. Očekivalo se da će kanal početi emitovanje u decembru ove godine. Mjesec dana nakon objavljivanja, njemačka Commerzbank naglo je zatvorila račune kompanija povezanih sa RT. Mjesec dana prije nego što je donijeta neprijateljska odluka, banka je učinila uslove usluge znatno manje finansijski povoljnim za RT. Ovaj potez je natjerao RT da traži zamjenu za banku, ali je više njemačkih finansijskih i međunarodnih finansijskih institucija ignorisalo ili otvoreno odbilo RT upite.

Više izvještaja njemačkih medija sugerisalo je da je pritisak na filijale RT došao kao dio šire kampanje u koju su uključeni najviši zvaničnici njemačke savezne vlade. Njemačka ministarka kulture Monika Grutters priznala je početkom juna za Frankfurter Allgemeine Zeitung da je vlada “pomno” pratila da li Luksemburg odobrava licencu za RT.

Još jedan izvještaj Suddeutsche Zeitung stigao je ranije u maju, u kojem se tvrdi da su njemački i luksemburški zvaničnici imali privatni sastanak kako bi razgovarali o tom pitanju. Prema novinama, zvaničnici luksemburškog regulatora sjedjeli su zajedno sa diplomatama, kao i predstavnicima kulture i medija njemačke savezne vlade, pa čak i agentima tajnih službi iz dvije zemlje.

LuksemburgMerkelnjemačkaRT
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ne . nisu.

piždro
2 godine prije

Ko bi mogao zamislit da u ovoj guštetki tolika zvjer čuči..

weston
2 godine prije

Nismo ni znali da je Luksemburg odbio dozvolu. Engleska neprekidno prijeti da ce im ukinuti dozvolu. Ponekad im ne da vizu njihovim novinarima a americka vlada ne dozvoljava ruskim novinarima da budu prisustni kad americki predsjednik daje izjavu za javnost.
Kad ih netko dostigne, bilo to novinarstvo ili tehnologija onda anglosaksi i njihovi sateliti pod pritiskom mijenjaju pravila igre.

Astvarno
2 godine prije

A nego kako drugacije. To su te cuvene eu vrijednosti.

Sven
2 godine prije

Vjerujem da sam jedan od rijetkih koji je uopce gledao ponekad te I slicne programe. A znam napamet par tisuca programa. Uglavnom nisu na razini zapadnjackih programa. Ali su na engleskom pa se ponekad da pogledati ponesto. Cak i na ruskom se da razumjeti bez prijevoda. Ipak pricaju slicno. Tko hoce moze ih besplatno gledati na hot bird satelitu. Usput bacite oko na poljske glazbene programe daleko su zanimljiviji od rt kanala. Oni jos slusaju dance a snimaju spotove na hrvatskoj obali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI