Merkel širi paniku zbog navodne suradnje Slobodarske stranke Austrije i Rusije

Angela Merkel
13 komentara

Iako njemački ministar vanjskih poslova, Sigmar Gabriel iz redova socijaldemokrata, koristi svaku priliku da naglasi potrebu zbližavanja s Rusijom, ukidanja sankcija i jedan je od autora pisma Europskoj komisiji u kojem Njemačka odbija uplitanje EU u izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”, kancelarka Angela Merkel je još uvijek pri stavu, barem službeno, koji naglašava “rusku opasnost” po liberalne europske demokracije.

U ovom slučaju se okomila na novu austrijsku vladu i rekla kako bliskost Slobodarske stranke Austrije s Rusijom može spriječiti suradnju obavještajnih službi zapadnih zemalja, piše Der Standard.

Sve do nedavno je desničarska i konzervativna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) bila u oporbi i nije zabilježena nikakva posebna suradnja s Moskvom. Osim toga, FPÖ mora dobro paziti na moguće relativiziranje nacizma ili reviziju Drugog svjetskog rata, na što je Moskva posebno osjetljiva.

Međutim, upitno je koliko FPÖ i Heinz-Christian Strache, predsjednik stranke, uopće imaju “veze s nacizmom”, za što ih se optužuje?

Heinz-Christian Strache je u više navrata naglasio kako se njegova stranka protivi bilo kakvom ekstremizmu, pridržava se demokratskih vrijednosti i nema nikakve veze s etiketama koje mu prišivaju mediji.

“Mi smo demokratska i politička vladajuća stranka i pripadamo središtu političkog spektra. FPÖ je demokratska stranka i istinska stranka slobode. To je priznato tijekom izbora. Nismo ekstremna desnica, mi smo protiv bilo kakvog ekstremizma, antisemitizma i samo smo se bavimo temama važnim za stanovništvo”, rekao je Strache.

Ideološka pozadina stranke je predmetom brojnih medijskih napada. Tisak je stranku svrstao u ekstremno desničarske političke skupine. Kada je FPÖ uspio dobiti gotovo 27 posto glasova na nacionalnim izborima 1999. godine, čime je zaradio mjesto u koalicijskoj vladi, Europska unija je reagirala diplomatskim sankcijama, zamrzavajući kontakte s vladom, rekavši kako je Austrija ozakonila ekstremnu desnicu.

Strache je izrazio nadu da će u Europskoj uniji danas prevladati poštivanje demokracije.

Sigmar Gabriel
FOTO: Sigmar Gabriel

“Svaki pravi demokrat će poštivati rezultate izbora, čak i ako ima drugačije mišljenje i bilo kakve diplomatske sankcije, kao rezultat toga, ne bi bile demokratski put. Pretpostavljam da će to poštovati i demokratski predstavnici EU”, dodao je čelnik FPÖ.

Govoreći o suradnji takozvanim “euroskeptičnim” strankama i Višegradskom skupinom, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka i koja se protivi imigraciji, Strache je istaknuo kako je suradnja s njima “logičan korak za Austriju, posebno kada se moraju braniti međusobni interesi”.

Pozvao je rješavanje pitanja imigracije, islamske radikalizacije i sigurnosnih pitanja u suradnji s određenim euroskeptičnim strankama i Višegradskom skupinom.

“Naša područja suradnje, na primjer, mogla bi biti imigracija, borba protiv radikalnog političkog islama, jer je islamski teror već dosegao srce Europe. Naravno, to su i pitanja vezana uz sigurnosnu politiku ili razvoj Europske unije, naglašavajući neke nepravde koje su se dogodile u EU”, objasnio je Strache.

FPÖ u političkom programu ima jačanje granične kontrole, korake protiv islamske radikalizacije i zabrane financiranja radikalnih skupina iz inozemstva, koje se kasnije mogu koristiti za terorističke svrhe. Ove skupine su do sada redovito primale ogromne svote novca iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih monarhija, nešto manje iz Turske.

“Austrijske granice moraju biti kontrolirane. Trebali bismo imati jasan plan protiv islamske radikalizacije i zabraniti bilo kakvo financiranje iz inozemstva, uključujući Saudijsku Arabiju”, rekao je Strache, govoreći o ključnim inicijativama u borbi protiv terorizma.

Istaknuo je da je Austrija preplavljena radikalnim islamskim udrugama i institucijama, uključujući vrtiće.

“Mi smo odgovorni u sprečavanju  situacija koje gledamo na Bliskom istoku da se ne dogode u  Europskoj uniji. Također bi trebalo riješiti i problem integracije imigranata s pravnog stajališta. Oni se moraju uklopiti u naše društvo, zakone, ali i prilagoditi našim vrijednostima. Ako ne, razvoj radikalnog islama bi trebalo zabraniti u Europskoj uniji”, istaknuo je Strache.

Austrijska vojska
FOTO: Austrijska vojska

Čelnik FPÖ je u intervjuu kojeg je dao krajem prošle godine izravno prozvao Saudijsku Arabiju ne samo za širenje radikalnog islama u Europi, nego je u ovom dijelu neizravno optužio Rijad da stoji iz sektaških sukoba na Bliskom istoku, koje bi svojim novcem i aktivnostima mogao izazvati i na teritoriju EU. Ostali europski lideri se uglavnom idu klanjati kralju Salmanu i njegovu sinu Mohammadu Rijad i bit će zanimljivo vidjeti hoće li nova austrijska vlada u rasporedu imati službeni posjet Saudijskoj Arabiji ili, nakon ovih optužbi, primiti visoko saudijsko izaslanstvo u Beču.

Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel se drži onoga što pišu mediji i  izrazila je zabrinutost zbog sve većeg utjecaja FPÖ u vladi, iako austrijski kancelar Sebastian Kurz smatra da su takvi strahovi neutemeljeni. O pitanju obavještajne suradnje, kancelar Kurz je rekao kako Beč ne dijeli uokolo povjerljive podatke i nitko nema dokaza čak i za sumnju da bi se to moglo dogoditi.

Austrijski list Der Standard u nedjeljnom izdanju piše kako je Angela Merkel zabrinuta zbog sve veće utjecaja FPÖ na rad austrijskih obavještajnih službi, a bliskost ove stranke s Rusijom može biti prepreka u suradnji između obavještajnih agencija zapadnih zemalja.

Angela Merkel je na sastanku s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom izrazila zabrinutost zbog činjenice da su članovi Slobodarske stranke Austrije dobili mjesta u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova i vanjskih poslova. Merkel je rekla da će tako utjecati na ključna područja u razmjeni tajnih podataka između obavještajnih službi dviju zemalja.

Njemačka kancelarka strahuje i da bi FPÖ, zbog želje za bojim odnosima s Rusijom, podatke mogao poslati u Moskvu, čime će Rusima omogućiti da donesu zaključke o izvorima informacija zapadnih službi. Stoga je upozorila kako bi vlasti u Beču trebale biti spremne na odluku da zapadne obavještajne službe više ne dijele informacije s austrijskim kolegama u istom obujmu.

Angela Merkel - ljuta
FOTO: Angela Merkel

Prema riječima glasnogovornika njemačke vlade, Stefana Seiberta, samo posebna i tajno okupljena tijela dobivaju informacije o operativnim poslovima obavještajnih službi.

Međutim, ured austrijskog kancelara je naveo kako oni ne šire informacije o tajnim razgovorima.

Sebastian Kurz je rekao da se nezakonit prijenos povjerljivih podataka može dogoditi samo ako za to postoji pravi razlog, jer je u suprotnom riječ o teškom kaznenom djelu.

Austrijski kancelar misli kako je jedina prava politička odluka da EU uspostavi odnose s Rusijom.

“Dugoročni mir u Europi se može postići samo s Rusijom, ali ne i protiv nje”, rekao je austrijski kancelar.

“Međutim, to uopće ne znači da netko može nezakonito prosljeđivati tajne podatke ili skretati pogled od kršenja međunarodnog prava”, naglasio je austrijski kancelar.

Sebastian Kurz je također rekao kako su prema koalicijskom sporazumu između Austrijske narodne stranke i Slobodarske stranke obavještajne službe dužne dostaviti podatke na zahtjev Kurza i austrijski vicekancelara Heinza-Christiana Strachea, koji će provesti sve potrebne kontrole dokumenata, piše Der Standard.

NATOSebastian KurzSjeverni tok 2Slobodarska stranka Austrije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

“Trebali bismo imati jasan plan protiv islamske radikalizacije i zabraniti bilo kakvo financiranje iz inozemstva, uključujući Saudijsku Arabiju” – ma zamisli sto ovaj prizeljkuje, sram ga bilo ! Pa nisu valjda Saudijci godinama financirali Merkel da bi im netko samo tako pomrsio racune !

Sinisa
6 godine prije

Ko se sjeca Hansa Svobode,Austrijanac koji je isposlovao sankcije Austriji zbog FPÖ i pokojnog Hajdera..mislim da je ovo najzdravija vlada u EU.

Nekoime
6 godine prije

Možda Rusi i znaju nekaj nezgodno o Merkel. Stasi sijao, to ćeš i požnjeti.

Helena
6 godine prije

Nije ni čudo da gadan ima u osnovi reč gad. Poznavaoci engleskog bi izveli pogrešan zaključak natucajući o čemu govorimo. Gadova na sve strane. Ne znaš gde bi pogledao po ovoj belosvetskoj politici, a da ti se ne smuči. Kako ti ljudi žive sa sobom, pojma nemam.

Ana
6 godine prije

Nakon sto je napokon uspjela selotejpom zalijepiti i sastaviti novu vladu, sada opet moze siktati.

alan ford
6 godine prije

“..Iako njemački ministar vanjskih poslova, Sigmar Gabriel iz redova socijaldemokrata, koristi svaku priliku da naglasi potrebu zbližavanja s Rusijom, ukidanja sankcija i jedan je od autora pisma Europskoj komisiji u kojem Njemačka odbija uplitanje EU u izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”, kancelarka Angela Merkel je još uvijek pri stavu, barem službeno, koji naglašava “rusku opasnost” po liberalne europske demokracije…” ————- ne shvatate da je sve to samo igrokaz i kazalište. To je ono “good cop, bad cop” (dobar policajac -zao policajac), kao u kriminalističkim filmovima. Gabriel igra ulogu dobrog policajca, koji se kofol zalaže za poboljšanje odnosa sa Rusijom, skidanje sankcija, itd.. dok Merkelica igra ulogu “bad cop”, ono čvrsta ruka, ndema popuštanja prema “zlikovcu” (Rusiji).. A oboje, rade za iste gazde;: Sorosa Rockefellera i ostalu bandu. I Merkel i Gabriel su članovi “Atlanskog mosta”-glavne podružnice Rockefellerovog CFR-a u Njemačkoj. Pa evo ima 3 godine, Gabriel i Steinmeier i još… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

OPASNOST! OPASNOST! Rusi dolaze! Spašavaj živu glavu! LMFAO

Dobagan Rogić
6 godine prije

Ova Angela je objčna. prdibaba

Zvrk
6 godine prije

što nije bila priča da je Strache bludničio s pokojnim Haiderom??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI