„Mi nismo u ratu sa Rusijom“, kaže Scholz Macronu

26 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je da zemlje koje podržavaju Ukrajinu nisu u ratu s Rusijom. Saopćenje je uslijedilo kada su se lideri Njemačke, Francuske i Poljske sastali u petak u Berlinu kako bi pokazali solidarnost nakon njihovog nedavnog neslaganja oko vojne podrške Kijevu.

Tokom zajedničke konferencije za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom, kancelar je izjavio da te zemlje čvrsto stoje iza Ukrajine i da će se saveznička pomoć nastaviti “koliko god bude potrebno”.

„Takođe je jasno da mi nismo u ratu sa Rusijom“, dodao je Scholz

Saopćenje je uslijedilo nakon tinjajućih nesuglasica između Pariza i Berlina oko mogućeg snabdijevanja raketama dugog dometa i raspoređivanja trupa na terenu u Ukrajini.

Scholz je do sada odbijao da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu kako bi izbegao dalju eskalaciju sukoba sa Rusijom. Francuska, s druge strane, isporučuje krstareće rakete SCALP-EG, koje Ukrajina već koristi i koje su otprilike ekvivalentne Taurusu.

Makronov nedavni prijedlog da Zapad “ne može isključiti” mogućnost slanja vojnika u pomoć Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom također je izazvao kritike Njemačke i drugih država NATO-a.

Kancelar i francuski predsjednik okupili su se prije trojnih pregovora u petak kako bi razjasnili atmosferu, nakon sedmica u kojima su se njih stavovi vrlo javno razilazili oko njihove ukrajinske strategije.

Tinjale nesuglasice između njih dvojice prijetile su podrivanjem saradnje između saveznika.

Njemačka, Francuska i Poljska su među ključnim saveznicima Ukrajine. Njemačka je postala drugi najveći dobavljač vojne pomoći za Ukrajinu nakon SAD-a i ove godine pojačava podršku.

eumacronOlaf Scholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zato ih volimo
1 mjesec prije

Kako nisu?
Putin je rekao da Jesu!

Tupko Glupko
1 mjesec prije

EU je stvarno daleko dogurala sa ovom dvojicom vlakovođa.
Skretnicu odavno skrenuli na pomoćni kolosijek koji vodi prema provaliji.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Danas završavaju izbori za ruskog predsjednika za šestogodišnji mandat.

Na prošlima u ozujku 2018. Putin je dobio 73,3% glasova.

Ovaj puta ima tri protukandidata, ovjerojatno će osvojiti i više nego na prošlim izborima.

Toliko o političkom rušenju Putina sa gospodarskim sankcijama Zapada zbog provociranog ulaska Rusa u Ukrajinu koju je Zapad pripremao osam godina na rat sa Rusijom.

Putin će još vladati dok će ova dva balvana odavno biti politička prošlost zapamćeni u povijesti Njemačke i Francuske kao grobari njihovog gospodarstva i demokracije.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Inače je njemački kancelar Scholz danas opet u posjetu Netanyahu u Izraelu.

Prošli put je dao punu podršku Izraelu nakon upada Hamasa, rekao da Zidove u Njemačkoj treba čuvati kao zjenicu oka svoga, nakon čega je Izrael napao Gazu.

Glavna tema razgovora će im biti biti izraelske pripreme za kopnenu ofenzivu na Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje je sabijeno 1,4 milijuna Palestinaca.
Sastat će se i sa predsjednikom Isaacom Herzogom, kao i ministrom Bennyjem Gantzom, članom ratnog kabineta, te s rodbinom talaca.
Sa palestinskom stranom se, naravno, neće naći, kao ni prošli puta.

Ako se po jutru dan poznaje, Scholz će dati punu podršku Izraelu za napad na Rafah i daljnji genocid u Gazi, kao i osuditi antisemitske ispade u svojoj zemlji.

Mirro
1 mjesec prije

Americke novine koje su nekad bile prestizne za sve iz bi se Jugoslavije, the Washington post pise da se vrsi gladanje u Donbasu I Krimu uz GUNPOINT nesto kao iza svakog glasaca je uperen pistolj. Koliko je Tek bilo lazi za vrijeme Jugoslavije cime su nas hranili?

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Najnovija izjava Macrona:

“Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružjem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Europljana, manji od njemačkog, od francuskog.”

Je li gluplji on ili francuski narod koji ga je izabrao za predsjednika?

BanOvan
1 mjesec prije

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je da zemlje koje podržavaju Ukrajinu nisu u ratu s Rusijom“.
Nije goFno, no se solc i mikron us*ali, Jel’ “@Zato ih volimo”

Dux
1 mjesec prije

Kako je SAD-e zajebo EU,…. eto vam Ukraina pa se mislite…,a EU nema pojma šta će i kako će…

noppo
1 mjesec prije

Naravno da nisu u ratu. Ni to, da ne žele, ali jednostavno ne mogu. Švabe imaju oko 40 bojno ispravnih tenkova (od okolo 300). I samo 60% aviona.

Nekoime
1 mjesec prije

Ispast će još kako su Rusi napali sami sebe 1941., dok su se nacisti cijele Europe samo branili.

Max
1 mjesec prije

Razborito.

xyz
1 mjesec prije

Američke čivavice skiče i nadaju se da če jih se ruski medved bojati.

nastran
1 mjesec prije

ovi već ni sami ne znaju gdje su!?!?

Zvone
1 mjesec prije

Sholz kaže da nisu u ratu sa Rusijom a glupi rusi vjeruju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI