“Moj otac je rekao Sarkozyju: Neću biti izdajica”, a nakon toga njegova kuća u Libiji bila je razorena

Khaled K. El-Hamedi
30 komentara

Libijski branitelj ljudskih prava, koji je izgubio 13 članova obitelji, uključujući i svoju trudnu ženu, te dva sina, podnio je tužbu protiv NATO-a. Novo saslušanje na suđenju o “zločinu koje je NATO počinio protiv libijskog naroda” održat će se 30. studenog.

NATO je odveo Libiju u kaos bombardiranjem i mora odgovarati”, izjavio je za Sputnik Khaled K. El-Hamedi (43), voditelj Međunarodne organizacije za mir, njegu i olakšanje (IOPCR). El-Hamedi je izgubio 13 članova svoje obitelji, uključujući i svoju trudnu ženu, te dva sina, u NATO bombardiranju.

“Očekujemo da ćemo dobiti međunarodnu pomoć na suđenju. NATO je uništio našu zemlju”, rekao je El-Hamedi, sin Muammar Gaddafijevog bliskog generala.

Prema njegovim riječima, raketa je pogodila kuću u kojoj je živio sa svojom obitelji i svojim roditeljima, dva tjedna nakon intervjua između njegova oca Khweldija El-Hameda i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ponuda za bijeg iz Libije

“U svibnju 2011. moj je otac telefonski razgovarao s uredom gospodina Sarkozyja. Ponuđeno mu je da pobjegne iz Libije. Rečeno mu je da je zrakoplov spreman da ga evakuira sa svojom obitelji iz Tunisa u Pariz. Moj otac je odgovorio gospodinu Sarkozyju: “Nisam bio plaćenik, već sudionik revolucije (1969. godine koja je dovela na vlast Muammara Gaddafija). Obranio sam svoju zemlju od kolonizatora i neću biti izdajica. Prvo su bombardirali ured mog oca u Tripoliju i onda njegovu kuću”, kaže El-Hamedi.

Prema branitelju ljudskih prava, njegov otac je imao veliki utjecaj u libijskom društvu i “mogao je okupiti libijska plemena”.

Francuska i Katar zajedno

“Uvjeren sam da su operativci NATO-a koji su djelovali u Libiji razgovarali s Nicolasom Sarkozyjem i emirom Katara Hamad bin Khalifa Al Thani, čime je sudbina mog oca bila zapečaćena. Televizijski kanal Al Jazeera odigrao je veliku ulogu u kampanji koja je ciljala mog oca širenjem lažnih informacija i glasina”, rekao je El-Hamedi.

Unatoč ovoj kampanji, nitko iz El-Hamedijeve obitelji nije napustio zemlju pošto nikada nisu ni pomislili da bi koalicija predvođena NATO-om razmišljala o bombardiranju kuće u kojoj su se nalazile žene i djeca.

“Napadajući naš dom, koalicija zemlju približila kaosu”, rekao je El-Hamedi.

Afrička unija – prijetnja Francuskoj

Objasnio je sudjelovanje Francuske u vojnoj operaciji protiv Muammar Gaddafija gospodarskim interesima, te sljedećim riječima:

“Libija je stvorila Afričku uniju koja je prijetila francuskim interesima u Africi. Osim toga, gospodin Sarkozy je morao ukloniti dokaze da je njegovu predsjedničku kampanju u cijelosti financirala Libija. Francuska i Katar ujedinili su se protiv naše zemlje kako bi postigli svoje ciljeve “, rekao je voditelj NVO-a.

El-Hamedi je opisao libijsku operaciju kao nelegitimnu i suprotnu Povelji Ujedinjenih naroda, podsjećajući da je Francuska napala Libiju bez čekanja da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji akcijski plan i uspostavi istražno povjerenstvo za Libiju.

“Sve odluke su donesene na temelju laži”

“Političari su svoje odluke donosili na temelju laži i glasina koje je emitirala Al Jazeera”, rekao je El-Hamdei.

Khaled El-Khweldi El-Hamedi je podnio tužbu protiv NATO-a u srpnju 2011. u Belgiji. Prema njegovim riječima, prvo ročište je održano u rujnu 2012. Sud je razmotrio zahtjev za ukidanje imuniteta NATO-a. Zahtjev je odbijen jer tužitelj nije europski državljanin i stoga ne može podnijeti tužbu u Belgiji. Žalba na odluku suda je podnesena u siječnju 2013. godine. U početku zakazano ročiste za 12. listopada 2017., odgođeno je za 30. studenog.

Izvor: SputnikNews

Khaled K. El-Hamedinicolas sarkozy
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebitan
6 godine prije

Nakon ubistva Gadafija i slavljenja dolaska demokratije,unistenja sopstvene zemlje koja vam je sve dala,Libijcima od srca zelim sto vise patnje i radula. Zeljeli ste evropsku demokratiju,dobili ste jad,bijedu,nesigurnost koja ce trajati generacijama…..

mmmmmmmmmmmmmmm
6 godine prije

Nakon ovog teksta još više prezirem ovog nitkova Sarkozy-ja.

bbbb
6 godine prije

Koja tragedija…….

Brane
6 godine prije

Na ovakvim primjerima se najjasnije vidi da tzv. zapadnu demokraciju vodi grupa zloćudnih psihopata, koja zaslužuje samo jednu stvar. Do trećeg koljena minimalno. Pitanje je samo da li je to ljudsko zlo ili uvezeno odnekuda.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Cijeli svijet danas shvaća da je Libijska žrtva bila samo u uskom interesu nekolicine involviranih ljudi kao što je Sarkozy, pa Berlusconi, Blair. Svi su oni uzimali pare od Gadafija za političku korupciju u svojim kampanjama i osobno bogaćenje. Stvarno, to što su uradili sa Gadafijem, to je jedan užas i ja bi ga usporedio sa stradanjem Isusa Krista i Che Guevare. Oba dva su se borili za narod a protiv okoštalih crkvenih i monarhističkin institucija koje su oduvijek iskorištavale narodne mase. NATO se sam od sebe i sramote treba rasformirati.

davor
6 godine prije

NATO je zločinačko udruženje i treba ga raspustiti prije nego pokrene 3.svjetski rat iako već jesu u Siriji.

Sinisa
6 godine prije

Koli njega stiti.

Sinisa
6 godine prije

Bobi druze, sve funkcinise po zamišljenom, to sto se nama nesvidja nisu oni krivi… “only business”

Pero
6 godine prije

Sto ce reci da su francuzi kurvini sinovi. Meni osobno najnesimpaticnija evropska nacija.

Cigo
6 godine prije

Kada je napravio revoluciju i poslije toga je bio ok.vremenom se pokvario i postao ono protiv cega se borio.pokvarila ga moc… Nije to Marsal pajdo..

davor
6 godine prije

nije mi jasno zašto sarkozyja naziva gospodinom

Crni žutokljunac
6 godine prije

Inače ova Afrička unija podsjeća na EU,samo bi ju trebalo doradit da bude bolja za elite.

neki tamo
6 godine prije

uz dužno poštovanje ovom portalu, nebi bilo loše da zagrebete po temama iz Afrike, npr. o čestim pljačkama naoružanja u objektima Južnoafričke vojske. ovo o Libiji je prožvakano. dogodilo im se ” s kim si – takav si”. šteta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI