Bivši francuski predsjednik Sarkozy osuđen je na godinu dana zatvora zbog optužbi za korupciju

Nicolasa Sarkozy
60 komentara

Pariški sud donio je presudu o dva slučaja korupcije protiv bivšeg predsjednika, koji su otvoreni nakon njegovog odlaska s dužnosti.

Francuski sud proglasio je bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja krivim za korupciju zbog pokušaja podmićivanja suca i širenje utjecaja, osudivši ga na ukupno tri godine zatvora, od kojih će dvije biti suspendirane. Sarkozy postaje drugi predsjednik u modernoj francuskoj povijesti koji je osuđen za korupciju i prvi koji je dobio kaznu zatvora.

Sarkozyjev odvjetnik u tom je slučaju rekao da će se bivši predsjednik žaliti na presudu suda. Odvjetnik je presudu nazvao “neutemeljenom.”

Suokrivljeni u slučaju, Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog i umirovljeni sudac Gilbert Azibert, dobili su slične kazne.

Sud je pojasnio da će Sarkozy imati priliku zatražiti kućni pritvor uz korištenje elektroničke narukvice. Pravna bitka još uvijek nije gotova za bivšeg predsjednika, koji je tu dužnost obnašao između 2007. i 2012. godine, jer se također suočava s optužbama za ilegalno financiranje svoje predsjedničke kampanje 2012. godine, zbog čega će morati na sud krajem ožujka.

Optužbe za korupciju protiv Sarkozyja

Tužitelji su optužili Sarkozyja da je francuskom sucu Gilbertu Azibertu ponudio mito u obliku unosnog posla u Monacu, u zamjenu za zavirivanje u još jedan kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika.

Vlasti su svoje optužbe temeljile na snimci prisluškivanog telefonskog razgovora između Sarkozyja i njegovog odvjetnika Herzoga. Njih su dvojica navodno razgovarali o tome kako su tijekom razgovora planirali ponuditi Azibertu položaj u Monacu. Bivši predsjednik negirao je bilo kakva nedjela i nazvao nadzor nad njim lovom na vještice.

U okviru slučaja kojeg je Sarkozy pokušavao istražiti 2014. godine, bivšeg predsjednika sumnjičilo je da je od nasljednice L’Oreala Liliane Bettencourt primio ilegalne donacije za svoju predizbornu kampanju, što se saznalo na temelju tvrdnji njezinog bivšeg računovođe. Bivši predsjednik na kraju je uklonjen s popisa osoba koje će se optužiti za taj slučaj.

Sarkozy je također završio na meti tužitelja nakon što je pokojni libijski čelnik Muammar Gadafi, kojeg su militanti eliminirali uz pomoć zapadnih država, uključujući Francusku, tvrdio da je donirao oko 50 milijuna eura predizbornoj kampanji tadašnjeg francuskog predsjednika 2007. u zamjenu za Sarkozyjeve usluge. Bivši predsjednik optužen je u ožujku 2018. za korupciju u ovom slučaju, ali još uvijek nije osuđen.

francuskanicolas sarkozy
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Lobby-hobby ?

Zbog uzornog ponašanja
kazna sa 3 smanjena na 1g.

Ma ko ga vida-19 ?

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Tupko Glupko
3 godine prije

U Francuskoj predsjednik države dobije kaznu zatvora, a kod nas i načelnik najmanje općine u Hrvatskoj ju ne može dobiti.
DORH i hrvatsko pravosuđe..

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Davor drugi
3 godine prije

Mislim da je dobio tri godine, od čega s rokom kušnje od dvije godine i jednu će morati odležati.
Obzirom o kojem i kakvom kalibru lupeža je riječ premalo, skoro ništa.

piždro
3 godine prije

mali rastom al zloban. veliki kabalin igrač!! jeli moguce da se pravda pokrenula i protiv ovakvih ?? sumnjam, sta je samo zla libiji učinio

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Peja Pojot
3 godine prije

Ovo na slici pokazuje koliki mu je (moral)?

Kalle balle
3 godine prije

Unistena sredjena Libija sada carstvo anarhije i kameno doba..
Sramota od “covjeka” i vampir.

Kažun
3 godine prije

100. OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKEKova je naša,šoldi su njihovi!

jrfnvewrfvnweurfvuwe
3 godine prije

Braća kažnjavaju vrtnog zločka jer nešto nije slušao no neće taj odležati ni dana u tvorza, ovo je samo da gali popuše obrezano pravosuđe koje kao “radi” svoj posao.

Legendarni Grk
3 godine prije

Pjevač Justin Bieber je prije više godina na sud poslao klona-robota, a original je ostao kod kuće.
Kada se robot blokirao, samo je klimao glavom i ukočeno gledao u prazno, nije odgovarao na pitanja i svi su shvatili da se radi o robotu, a ne o čovjeku – ima video na YouTube.
Sarkozy će vjerojatno isto poslati robota u zatvor, a robovi će misliti kako je “pravda zadovoljena”, dok će se original sakriti na neko vrijeme.
Odavno su roboti-klonovi preplavili Zemlju, što smo vidjeli ranije.

Kažun
3 godine prije

Jel mora vratiti pare Ćilimu – Gadafiju? 🙂

KGB
3 godine prije

Proveo je on 5-6 godina u kućnom pritvoru. Tak da je čisto ok ova godina. Sljetanje mu je bilo malko “tvrđe”, jer je i ostao bez svega. Za razliku od lokalnih ‘rvackih lopina..

cro crv
3 godine prije

ETO GA NA SAD SE ISPOSTAVLJA ZASTO SU RUSILI GADAFIJA NO MOGLI SU I NA MIRAN NACIN DA GA SE RJESE SAMO PUF JEDNIM HICEM PROFICA A NE RAZBUCAVATI CITAVU DRZAVU NARAVNO SAD ISPADE DA SU NAKON TOLIKO VREMENA ZELJELI A I USPJELI SU I U TOME IZVESTI ARAPSKU REVOLUCIJU U ARAPSKOM PROLJECU NA TLU SJ. AFRE U NEKOLIKO DRZAVA CAK A TO ZNACI I REGIONA SRECOM STO TO NIJE REZULTIRALO I VELIKIM RATOM JER NIJE BILO INTERESA ZA TAKVO STO USTVARI NIKOME NIJE PADALO NA UM DA OKUPIRA NECIJI TERITORIJ.REALNO SVI SU ONI BILI DOVOLJNO SIROTINJA KO I DAN DANAS STO JEST JEST. JER NAROD BJEZI RADIJE NA SJEVER NA DRUGI KONTINENT U DRUGU SFERU ZIVLJENJA GDJE SE SVE LAKSE ODVIJA UREDJENIJE JE UOSTALOM .NO DOKLE.NARAVNO DA SE VRATIM NA TEMU .I TO JE DAKLE TAJ DEMOKRATSKI ZAPAD.I STIM SE I ONI ISPADA SADA ZABAVLJAJU.DOK IM NA DRUGOJ STRANI… Čitaj više »

VasilisaPremudra
3 godine prije

Mda.
Ćorak kazna…za ćorak optužbe.
Da je pravde, optužnica ovoga zlotvora bi bila itekako proširena.
A Miklós (pravim imenom, da se ne lažemo zvaničnom frankofoniranom fensišmensi Nicolas Paul Stéphane Sàrközy de Nagy-Bocsa varijantom) bi skončao u kakvom “dobro facilitiranom” libijskom kazamatu…

3 godine prije zadnji put uredio VasilisaPremudra
Malivz
3 godine prije

A da se ne mućite dalje s žalbama preinačite mu kaznu na godinu dana boravka u luksuznoj bili na Karibima uz mogućnost korištenja super luksuzne jahte samo tri puta po mjesec dana. To bi bilo najbolje. Pa imate pun zatvori ovih što se švercaju i ne nose maske…..

Max
3 godine prije

Žao mi je Carle Bruni.

Zelinčanka
3 godine prije

Interesantno, sad je kriminalac osuđen za korupciju, a svojim “reformama” 2008-10 je itekako oslabio zdravstvo, školstvo, znanost, sudstvo,… ukratko sve Francuske institucije. Trebalo je tada napuniti banke nakon bankrota, pa za ostalo “nije bilo”, a on je bio naročito degutantan (valjda zbog prirodno niskog kvocijenta inteligencije) tokom provođenja tih mjera. A sada znam djelomično i zašto: u društvu gdje novca u znanosti i medicini generalno fali, lakše će se naći recimo desetak godina poslije dovoljno pokvarenjaka tipova sličnih “našima iz stožera” koji će utjerivati dogmu kovidizma u ime države i naroda. Jadni Nikolica je dobro tada poslužio, a sada eto mora u zatvor. Cijepiti će ga parazitima
https://youtu.be/a7F4yWr5BTM
naravno zbog sanitarnih razloga, pa će ga onda oni iznutra pojesti. Poetska pravda u moru nepravdi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI