Moramo dati ‘bolju ponudu’ globalnom jugu od kineskog projekta

Ursula von de Leyen
65 komentara

EU treba ponuditi pravu alternativu kineskim ekonomskim projektima za zemlje globalnog juga, izjavila je u subotu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

EU i nacije istomišljenika moraju iskoristiti trenutni  „prozor mogućnosti“, jer „mnoge zemlje globalnog juga traže alternativne opcije finansiranja“, rekla je ona na samitu G7 u Hirošimi u Japanu.

Von der Leyen je tvrdila da kineska inicijativa Pojas i put – globalna strategija ulaganja u infrastrukturu predstavljena prije deset godina – gubi na privlačnosti jer su mnoge zemlje imale “ loša iskustva s Kinom”.

“Uzeli su kineske kredite i završili u dužničkoj krizi”,  rekla je ona, dodajući da EU i G7 moraju popuniti prazninu. „Želimo da stavimo bolju ponudu na sto. Ako smo u trci, mi smo u trci za vrh”, rekla je von der Leyen. Dodala je da EU pokreće 90 „vodećih projekata“ na različitim kontinentima kao dio svoje investicione šeme Global Gateway.

Riječi Von der Leyen uslijedile su kada su zemlje G7 usvojile zajedničku izjavu u kojoj se Peking optužuje za “ekonomsku prisilu” i krađu tehnologije.

Kina je više puta optuživala članice G7 za zloupotrebu trgovinskih propisa kako bi nametnule svoju volju drugima.

Peking je demantovao tvrdnje da Inicijativa Pojas i put šteti drugim nacijama. “Takozvana kineska dužnička zamka je laž koju su izmislile SAD i neke druge zapadne zemlje”, rekao je prošle godine glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

eukinaUrsula von Layden
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
10 mjeseci prije

EU više ne nudi zdrave ekonomske projekte niti svojim građanima i tvrtkama, kamoli državama drugih kontinenata koje nastavlja promatrati s visoka kroz neokolonijalnu prizmu.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Kako se ovim oronulim reliktima i dalje da srat

Jere
10 mjeseci prije

Eh da, i ja bih vrlo rado dao bolju ponudu Ekaterini Klimovoj ili Sofji Kaštanovoj kad bi ono što bih mogao ponuditi od sebe bilo na nekom nivou. A nije više, godinama, otprilike onoliko godina koliko i EU nema što više ponuditi. 😛

Max
10 mjeseci prije

Nadam se da im neće ponuditi sebe.

buahahaha
10 mjeseci prije

kasno, puno prekasno. A i sta bi im ponudili, staklene perlice u zamjenu za za zlatne rudnike? Ta vremena su prosla.

Bill Gates
10 mjeseci prije

.. rodna ideologija, transvestiti, LGBTIQ+ , eutanazija, pobačaji ??! To ovi zlotvori ističu kao EU vrijednosti .. hoće li to ponuditi globalnom jugu kao bolju ponudu ? Možda stotinjak milijuna doza kancerogene eksperimentalne genske terapije koja bi inače završila na otpadu ?

Tim
10 mjeseci prije

Najbolje pustite ljude na miru i sve će krenuti nabolje. Kina, Europa, Rusija i Amerika neka se utonu u vlastite građanske ratove za slobodu od masonsko, židovsko, iluminatsko,
Elitističkog terora.

Karma
10 mjeseci prije

Zena sotona

Cid o
10 mjeseci prije

Ovako pise Radio Free Europe, potrebno je citati medju redovima. Bugarski prosvjednici, od kojih su neki nosili ruske zastave, uništili su zgradu u glavnom gradu Sofiji u kojoj su smješteni dužnosnici Europske unije dok su pozivali svoju vladu da prekine pomoć Ukrajini.

Prosvjednici su bacili crvenu boju na modernu zgradu od stakla i čelika u kojoj se nalaze predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta.

Prosvjede 21. svibnja organiziralo je nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca koji su naklonjeni Kremlju. Sudionici, kojih je možda bilo čak 1000, uključivali su članove anti-EU Revival stranke, kao i parlamentarce..

Mahatma
10 mjeseci prije

Kasno je za to.

tihobl
10 mjeseci prije

Sta ova ima ponuditi? Pa nju nebi ni Debeli Djuro?

Zsphere
10 mjeseci prije

G7 su donijele zaključak da je Kina dovela globalni jug u duznicko ropstvo, a sam globalni jug je apsolutno svjestan da su G7 stotinama godina u svakom obliku ropstva držale globalni jug, iskoristavale, pljačkale, kidnapovale, vrsile razne ratne intervencije i ko zna sta jos nisu radili. Ali G7 je donijela zaključak umjesto globalnog juga kako oni misle da se desvaju stvari i sta je za globalni jug bolje, i na osnovu toga rade svoju strategiju. Očito je da ta strategija nema nikakve osnove u realnosti i nije teško pretpostaviti kako će zavrsiti. Sve ovo podsjeća na egoisticke poteze careva pred ww1, kao da zbog svoje sujete guraju milione u haos i vlastita carstva u nestanak. Da li je moguće da su društva u evropi na tom nivou da su došla do toga da ovakve individue, toliko daleko od realnosti se izbacuju u prvi plan sa ovakvim uvrnutim idejama? Toliko zla… Čitaj više »

nekoime
10 mjeseci prije

Cjepiva, pedofiliju, eutanaziju…

Dawor
10 mjeseci prije

KURCULA 😅😅🤡🤡

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“kineski predsjednik im je poručio: “Prošla su vremena kada se šačica zapadnih država mogla grubo miješati u unutrašnje poslove drugih država i manipulirati na globalnoj sceni.

Poručujemo G7 članicama da uhvate korak s vremenom i fokusiraju se na probleme koje imaju u svojim državama.” Čini se baš lijepo rečeno”

Poπzdili Kinezi.
Zvali japanskog ambasadora na razgovor.
Prekinuli neki ugovor s Amerima o uvozu kukuruza itd…

Red Dog
10 mjeseci prije

Trebali bi. Ali ne mozete.
Mrski komunci planiraju decenijama unapred i sprovode to.
U presvetlom kapitalizmu se ne moze planirati nista dalje od tromesecja. Inace postaju deonicari nervozni, prodaju i nastaje recesija.
Kapitalizam je barka koja pluta bez kapetana. „Nevidljiva Ruka Trzista“. Zato je Kina uverena da socijalizam MORA preziveti, da bi prezivela Kina. Nuznost, a ne izbor.

Ivan
10 mjeseci prije

Kad ce konacno netko zatuci ovu glupu krmacu?

Grdi
10 mjeseci prije

Uahahahaha ……. ova je luda, … ne shvaca da svijetski jug ne trpi zapadnu bahatosti a ona je vrh te bahatosti ….. osi toga ona je tupa glupa i ne kuzi nista ……

Joe
10 mjeseci prije

Lažljivi ste , pokvareni, potpišete pa pogazite. Tko vam može vjerovati??

Sto n
10 mjeseci prije

Mogu dat najbolju ponudu, san snova, nesto sto se ne odbija ni u ludilu, predobro da bi bila istina…. Eeeee, upravo to,misolovka. Dat cemo vam sve, na papiru, potpis, zig ma nema problema a onda kad nama pase cemo to sve ljepo zgazit. Felkalije posipane secerom je sve sta ti imas ponudit. Aorist!

zoran
10 mjeseci prije

Nije bitno od koda si dizao kredit, jer si tada uvjek u duznickoj krizi. Zelenas se uvjek hvali da. su kod njega bolji uslovi.

Ico
10 mjeseci prije

Šta bi to pudlica Ursula von der Pfizer ponudila Jugu?!? Jug je prestao sisati veslo!
Pudlica Ursula von der Pfizer je sramota EUropske komisije, jad i bijeda, najobičnija umno potkapacitirana pudlica. EU je u KURCU, ako joj Putin uskratiti energente. Amerikanci ne budu EU opskrbljivali energentima iz ” ljubavi ” kao naivni Putin. Isto vrijedi i za francuskog babojebca.

10 mjeseci prije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da je vreme za reformu Saveta bezbednosti i monetarnog sistema Breton Vudsa.
Gutereš je, govoreći na konferenciji za novinare u Hirošimi, gde se održava samit G7, rekao da je neophodno modernizovati obe institucije koje odražavaju odnose snaga iz 1945. godine.

😂😂😂😂😂

Ico
10 mjeseci prije

Agenda EU je: Gdje god dođemo SVE VAS POBIJEMO I OPLJAČKAMO, ALI JUG TO VIŠE “NE PUŠI”, JUG JE PROGLEDAO.

Ico
10 mjeseci prije

Realno gledajući EU je u QRCU, NEMA ENERGENATA, NEMA MINERALNIH SIROVINA, TO SVE IMA PUTIN, ALI ZAŠTO BI PUTIN EUropsku Uniju opskrbljivao jeftinim energentima i jeftinim mineralnim sirovinama, a EUropska Unija ( po nalogu USA ) radi protiv interesa Putina? Putine, ” PUSTI EUropsku Uniju niz vodu”, neka se EU raspadne!

Trajko
10 mjeseci prije

A šta bi lažljiva sova ponudila? Svježe naštampane gospodareve zelembaće morti?! I opet po starom, a?!

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Za početak napretka i boljitka EU ova mora u zatvor.

gogo
10 mjeseci prije

nisu oni takvi idioti za kakve ih smatraš ! Članice Eu iz istočne europe i mađarske su puka sirotnija a ti nekome nešto nudiš !

10 mjeseci prije

Po ovkavim izjavama se vidi da vodstvo EU-a nema veze sa stvarnošću..
I super , neka nastave tako , prije će im doči kraj…Ta šizofrenija je inače zadnji stadij propasti imperija..

Jasna
10 mjeseci prije

E da je pravde ova korumpirana baba bi trebala zuljati stolicu u zatvoru ,a ne biti na slobodi, ona je zlo 🤮

404
10 mjeseci prije

Nemaš ti ništa za ponuditi kravo zločinačka.

Farree
10 mjeseci prije

Ponude zapada su: nećemo vas sankcionisati i dati ćemo vam da a vakcine

abc
10 mjeseci prije

Mržnja do Kineza i Slavena u zapadnom svijetu postaje neizlečiva mentalna bolest.

Farree
10 mjeseci prije

Kada bi ova dala Jugu ponudu sličnu onoj koju je dala Pfizeru, čitava Afrika bi bila uznju

Suze Roni
10 mjeseci prije

Sto africki jug misli o bivsim kolonijalnim gospodarima, mozda se najbolje uvjerio mali Macron, nakon nedavnih susreta sa africkim drzavnicima. Kad se Macron obratio pojedinim africkim drzavama u arogantnom patronizirajucem stilu kao koza Von de Leyen, sugovornici bi ga brzo ispravljali i spustili na zemlju. Ima dosta takvih videa na yotube servisu.
Tocno se vidi njihov oponirajuci stav nakon sto su se Kina i Rusija pocele baviti Afrikom.Osjecaju da imaju alternativu i da im je dojadio arogantni teror Zapada. Sto se tice Kine, ona je napravila ogroman skok u elektronickoj industriji proizvodnje chipova. Nakon sto su ih USA ogranicavale sankcijama i pritiskom partnera iz drugih drzava, Kina je napravila proboj u svim poljima, od litografije pa do proizvodnje najmanjih chipova. Nedavno su proizveli chip od 3nm.
nm su u

Alisa
10 mjeseci prije

Kad bi Lajenova znala sa koliko prezira crni kontinent gleda na EU. Lazljivci koji su im krali bogatstvo i pretvarali crni narod u robove. Danas ste nista g.Lajen. Dzaba krecite Firerovu kucu. Dzaba se uvlacite ostaralim cionima ..Cak vas i gazda prezire. Vi ste potrosni materijal , sat otkucava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI