Moskva ističe prioritete banaka BRICS-a

BRICS
15 komentara

Ruski ministar finansija Anton Siluanov govorio je o potencijalu Nove razvojne banke BRICS-a (NDB) dok je prisustvovao ceremoniji otvaranja osmog godišnjeg sastanka NDB-a u Šangaju u utorak.

Trenutni cilj NDB-a je proširenje veza i infrastrukture u cijelom bloku i podizanje kvaliteta života u državama članicama, naveo je ruski ministar.

“Zadatak BRICS-a je da ujedini, a ne da dijeli. Stoga, kada su zemlje BRICS-a odlučile da stvore NDB, težili smo jednom jednostavnom cilju: da stvorimo finansijsku instituciju za zemlje u razvoju, tako da svi imamo dodatni alat za podršku našoj zajedničkoj razvojnoj agendi“, rekao je Siluanov .

Prema Siluanovu, banka treba da se fokusira na oblasti kao što su olakšavanje transfera tehnologije i promocija inovacija, kao i rešavanje problema bezbednosti hrane i energije, razvoj održive infrastrukture i stvaranje razvojnog potencijala.

Važno je da NDB ostane otvorena za prijem novih članova i saradnju sa svim međunarodnim organizacijama, naglasio je Siluanov.

NDB sa sjedištem u Šangaju osnovali su 2014. Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a formalno je otvoren za poslovanje godinu dana kasnije. Kasnije su joj se pridružili Bangladeš, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Urugvaj je u procesu pridruživanja NDB-u, a Saudijska Arabija je također u pregovorima da postane članica, objavio je Financial Times prošle sedmice.

Do danas je NDB pozajmila 33 milijarde dolara za više od 96 projekata u svojih pet zemalja osnivača, navodi se na web stranici banke.

Dilma Rousseff, predsjednica NDB-a i bivša predsjednica Brazila, rekla je u utorak da će banka nastojati da bliže sarađuje s drugim multilateralnim i nacionalnim bankama. Također će imati za cilj financiranje više projekata u lokalnim valutama kako bi se zajmoprimci zaštitili od fluktuacija, napomenula je.

NDB je u ponedjeljak najavio izdavanje panda obveznica u vrijednosti od 8,5 milijardi juana (1,23 milijarde dolara) na kineskom međubankarskom tržištu obveznica, s ciljem finansiranja projekata održivog razvoja.

BRICSNDBrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Bravo Rusi samo naprijed i pokrenite ostatsk svijeta koji je ova zapadna stoka nemilice pljackala..

burt
10 mjeseci prije

dolar je bio i ostaje glavna svjetska valuta

Max
10 mjeseci prije

Ne biti dio masonske bagre.

tihobl
10 mjeseci prije

MMF je sve pare ulozio u Ukrajinu koja nece moci da mu vrati. I kome ce se okrenuti nerazvijene zemlje? Nema puno izbora.

dezinfekcija
10 mjeseci prije

dolar i lira su hrpe papira i …tra la la !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI